REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Investuotojai laukia sprendimo dėl JAV palūkanų normų

Šiandien šalia skelbiamų JAV infliacijos rodiklių rinkos dalyviai 21.15 val. Lietuvos laiku sulauks ir svarbiausių savaitės naujienos – JAV centrinio banko sprendimo dėl palūkanų normų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirodžius prastoms bendrovių naujienoms, JAV akcijų indeksų vertė vakar sumenko apie 1-2 proc.

REKLAMA

Jau šios savaitės pabaigoje gali paaiškėti JAV valdžios atstovų sprendimas dėl paramos automobilių gamintojams skyrimo iš 700 mlrd. dolerių finansų rinkų gelbėjimo plano.

Investuotojų lūkesčiai dėl galimo Klaipėdos naftos ir Lietuvos dujų privatizavimo palaikys susidomėjimą šių bendrovių akcijomis ir šiandienos prekybos sesijos metu.

Rytinė akcijų rinkų apžvalga:

Trečioji gruodžio savaitė pagrindinėse pasaulio akcijų rinkose prasidėjo nežymiu akcijų kainų kritimu. Nors prekybos sesijos pradžioje Azijos ir Europos akcijų rinkų indeksai pirmadienį kilo, neigiamus rinkos dalyvių lūkesčius Europoje vakar sustiprino pasirodę pranešimai apie tikėtinus regiono finansų bendrovių nuostolius ir antroje dienos pusėje paskelbti ne kokie JAV makroekonomikos duomenys. Nors dar pirmoje dienos pusėję pagrindinio regiono indekso Dow Jones Stoxx 600 vertė kilo 1,6 proc., pasibaigus prekybos sesijai šis indeksas jau buvo netekęs 0,4 proc. vertės.

REKLAMA
REKLAMA

JAV biržose akcijų kainos po penktadienį sustiprėjusio optimizmo vakar smuko dar sparčiau negu Europoje. Pagrindiniai regiono indeksai vakar neteko 1- 2 proc. savo vertės. Pesimizmas už Atlanto sustiprėjo Goldman Sachs bankui pranešus sumažintus Apple bendrovės reitingus ir pasirodžius analitikų prognozėms apie didžiausio JAV banko JP Morgan Chase galimus ketvirčio nuostolius. Be to, investuotojams ir toliau nurimti neleidžia prastos JAV makroekonomikos naujienos, kurių per artimiausias dienas bus paskelbta dar daugiau. Nors vakar paskelbti JAV pramonės produkcijos duomenys buvo kiek geresni, negu tikėtasi – pramonės produkcija lapkritį, palyginti su spalio mėnesiu, smuko 0,6 proc., pesimizmą už Atlanto sustiprino pasirodę JAV statybos bendrovių pasitikėjimo duomenys. Indekso vertė toliau lieka antirekordiškai žema ir sudaro 9 punktų (50 punktų riba skiria šio sektoriaus atstovų tikėjimą nekilnojamojo turto rinka nuo pesimistinių jų lūkesčių).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien nuotaikas biržose taip pat daugiausiai lems Europos ir JAV makroekonomikos naujienos. Pirmoje dienos pusėje pasirodys šio mėnesio euro zonos paslaugų ir gamybos sektorių PMI indeksų duomenys. Tuo tarpu popiet investuotojai lauks svarbiausio savaitės įvykio – 21.15 val. Lietuvos laiku paaiškėsiančio FED sprendimo dėl palūkanų normų. Bloomberg agentūros apklausti analitikai tikisi, kad šįkart JAV centrinis bankas bazines palūkanų normas apkarpys 50 bazinių punktų iki 0,5 proc. Tačiau FED palūkanų normų ateities sandorių kainų pokyčiai rodo, kad egzistuoja ir nemenka tikimybė, jog bazinės palūkanų normos JAV gali būti sumažintos dar daugiau – iki 0,25 proc. Po šių svarbių antradienio naujienų investuotojų dėmesio ir toliau nestokos JAV automobilių gamintojų problemos. Dar vakar pasirodė pranešimai, kad jau ketvirtadienį gali paaiškėti JAV valdžios institucijų sprendimas dėl paramos automobilių pramonei suteikimo iš 700 mlrd. dolerių finansų rinkų gelbėjimo plano.

REKLAMA

Azijos rinkose, atsinaujinus recesijoms baimėms, šiandien vyrauja daugiau neigiamos nuotaikos, kurias sustiprino ir sumažinti bendrovės Sony reitingai. Vis dėlto, nors pagrindinių Japonijos akcijų indeksų vertė šiandien smuko 1-2 proc., Vakarų Europos rinkose prekyba prasidės be didesnių pokyčių.

Vilniaus vertybinių popierių biržoje šiandien kaip ir vakar didesnio investuotojų dėmesio sulauks valstybinio kapitalo turinčių bendrovių – Klaipėdos naftos ir Lietuvos dujų – akcijos. Dar vakar pasirodžiusias naujienas apie TVF atstovų pritarimą Lietuvos dujų valstybės valdomų akcijų pardavimui šiandien gali papildyti ir nauji TVF bei šalies valdžios atstovų komentarai. Be to, PKN Orlen atstovams šį ketvirtadienį planuojant atvykti į Lietuvą kalbėtis dėl Mažeikių naftos akcijų paketo įsigijimo, investuotojai artimiausiu metu gali sulaukti pranešimų ir apie Vyriausybės ketinimus parduoti jai priklausančias Klaipėdos naftos akcijas.

Vakar rinkos dalyviai nesulaukė Lifosos lapkričio mėnesio veiklos rezultatų ir jokių oficialių bendrovės pranešimų apie pakoreguotą jų skelbimo datą. Dėl šių priežasčių investuotojai šiandienos prekybos sesijos metu bus linkę parduoti šios bendrovės akcijas. Kita vertus, vakar šalies pensijų fondai pasipildė 271 mln. litų. Dalis šių lėšų turėtų būti nukreiptos ir į Baltijos šalių biržas. Todėl net ir artėjant šventėms, aktyvumas ir bendras akcijų  kainų lygis rinkoje artimiausiu metu bus linkęs didėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų