REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mažiausiai už šilumą mokantys Visagino (Ignalinos r.) gyventojai, kitąmet uždarius Ignalinos atominę elektrinę (IAE), gali sulaukti septynis kartus išaugusių sąskaitų už šildymą. Tarifai didės ir ignaliniečiams.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol Ignalinos ir ypač šiame rajone įsikūrusio Visagino miesto gyventojai gyveno savitame šilumos kainų rojuje. Tarkim, dabar visaginiečiai už šilumą moka vos po 4,62 cento už kilovatvalandę (ct/kWh) - pigiausiai visoje Lietuvoje. Tačiau mažomis kainomis Visagino gyventojai džiaugsis nebeilgai - 2009-ųjų pabaigoje uždarius IAE pasikeis šilumos gamintojas, tuomet teks pajusti ir naujų, padidėjusių tarifų naštą. Neoficialiais duomenimis, po metų šilumą Visagine žadama pabranginti kelis kartus, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Pigi šiluma vilioja valkatas

Visagine šiluma tokia pigi dėl to, kad vietiniams būstams apšildyti yra naudojama IAE reaktoriaus pagaminto garo dalis. Šilumą gyventojams tiekia bendrovė „Visagino energija“. „Uždarius IAE šilumos tarifas susilygins su šalies vidurkiu, nes šilumos gamybai, kaip ir visur kitur, bus naudojamos dujos arba kitas kuras. Galima prognozuoti, kad visaginiečiams už būstų apšildymą teks mokėti nuo 500 proc. iki 700 proc. daugiau nei dabar“, - „Respublikai“ sakė „Visagino energijos“ generalinis direktorius Zigmas Jurgutavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Visaginiečiams tiekiamos šilumos tarifą (4,62 ct/kWh, be pridėtinės vertės mokesčio) sudaro gamybos kaina (2,18 ct/kWh), perdavimo tarifas (2,23 ct/kWh) ir pardavimo kaina (0,21 ct/kWh). Panaikinus elektrinę šilumos kaina turėtų viršyti 20 centų, tačiau visaginiečiai net ir po to nebus iš tų energijos naudotojų, kurie šalyje mokės daugiausiai. Greičiausiai Visagino gyventojams tiekiamos šilumos tarifo vidurkis atitiks vidutinį Lietuvoje.

Anot Z. Jurgutavičiaus, kalbant apie pigią šilumą, yra ir kita medalio pusė.

Pašnekovas pažymi, kad dėl pigaus šildymo ir prieinamų būsto kainų jau dabar iš sostinės ir kitų miestų plūsta gyventi benamiai, nes nemokant už suteiktas paslaugas jiems ne tokios milžiniškos skolos išauga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gresia bankrotas

Šilumos kaina Ignalinoje taip pat yra viena mažiausių Lietuvoje - gyventojai moka 12,80 ct/kWh, įmonės - 14,61 ct/kWh. Tarifai nustatyti prieš metus, tačiau naujas kainas ketinama apsvarstyti artimiausiame savivaldybės tarybos, kuri kainą ketina kelti iki 18,60 ct/kWh, posėdyje.

„Mūsų kainai daugiausia įtakos turi vietinis biokuras (mediena ar atliekos), kuris daug pigesnis negu įvežtinis. Šilumos savikainą mažina ir iki minimumo sumažinti nuostoliai gaminant bei perduodant šilumą. Jeigu ir Lietuvoje vidutiniškai 30 proc. būtų sumažinti šios rūšies nuostoliai, jei ir pats kuras kainuotų per pusę ar pusantro karto mažiau, tai ir visur kitur galutinė šilumos kaina būtų tokia pati, kokia dabar yra mūsų mieste“, - sakė Ignalinos rajono meras Bronis Ropė.

REKLAMA

Naujai patvirtinta šilumos kaina įsigaliotų nuo kitų metų vasario 1 d., kai šildymo sezonas jau bus beveik pasibaigęs. Šilumos tiekėjų Ignalinos šilumos tinklų vadovo Leono Cijūnėlio teigimu, kitais metais įsigaliosiantis tarifas, brangstant žaliavoms, vis tiek gali būti per mažas. „Jei tokia kaina būtų patvirtinta jau dabar, tuomet įmonė atsigautų, - tvirtino L. Cijūnėlis. - Tačiau naują tarifą pradėjus taikyti tik kitais metais, įmonė ir toliau dirbs nuostolingai, gali iškilti net ir bankroto grėsmė“.

„Nors įmonėje dirbu trisdešimt metų, menu, kad tik sovietiniais laikais turėjome pelno. Dabar be nuostolių dirbtume tik tuo atveju, jei šilumos kainos tarifas būtų 19 ct/kWh. Tačiau nieko negalime padaryti - kainas tvirtina savivaldybė. Mes tik pateikiame skaičiavimus, koks tarifas turėtų būti“, - teigė L. Cijūnėlis.

REKLAMA

Tuo tarpu 99 proc. Ignalinos šilumos tinklų akcininkės Ignalinos savivaldybės meras prisiima atsakomybę už įmonę ir teigia, kad bankroto ji tikrai nepatirs. Anot B. Ropės, nuostolių įmonė patiria todėl, kad nesprendžia problemų su nemokiais klientais, kurių gali būti apie 10 procentų viso klientų skaičiaus.

„Suprantu įmonės vadovą, kuris nori gauti didesnį atlyginimą nei meras. Kadangi įmonę kontroliuoja savivaldybė, matome visus skaičius – kokios išlaidos, kokie atlyginimai, kaip panaudojamos kitos lėšos. Žinau, kad Lietuvoje yra šilumos tiekėjų, kurių niekas nekontroliuoja. Tokiose įmonėse direktorius kartais gauna apie 20 tūkst. litų ir patenkintas sau gyvena. Tačiau turi būti ribos“, - sakė B. Ropė.

Ignalinoje į biokuro sistemos diegimą investuota apie 15 mln. litų. Ignalinos šilumos tinklai aptarnauja apie 70 proc. Ignalinos gyventojų, apie 4000 buitinių vartotojų ir visas biudžetines įstaigas.

Indrė Lauciūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų