REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoji Vyriausybė vakar priėmė 2009 m. biudžeto projektą. Nors ir sumažinusi ankstesnės valdžios planuotą šalies iždo deficitą, dabartinė Vyriausybė neigiamo balanso neišvengė. Kitais metais valstybės išlaidos viršys pajamas 1,497 mlrd. litų, planuojamas valstybinio sektoriaus deficitas – 2,1 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Deficitas – 1,5 mlrd. litų

Planuojamos kitų metų nacionalinio biudžeto, kuris apima valstybės ir savivaldybių biudžetus, pajamos (su Europos Sąjungos parama) – 29,707 mlrd. litų, o išlaidos – 31,203 mlrd. litų. Pagal ankstesnės socialdemokratų Vyriausybės projektą planuota 30,1 mlrd. litų įplaukų ir 32,8 mlrd. litų išlaidų, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Planuojamos valstybės biudžeto (su ES parama) pajamos – 25,448 mlrd. litų, išlaidos – 26,944 mlrd. litų. Anksčiau į biudžetą kartu su ES lėšomis planuota surinkti 25,6 mlrd. litų, o išleisti – apie 28,2 mlrd. litų.

Vyriausybė taip pat patvirtino kitų metų „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetų projektus, kurie yra nedeficitiniai. „Sodrai“ 600 mln. litų bus skirta iš valstybės biudžeto, konkrečiai iš Stabilizavimo fondo.

REKLAMA
REKLAMA

Kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžete po papildomų išlaidų apkarpymo valdžios sektoriaus deficitas turėtų siekti 2,1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Pasak Vyriausybės atstovų, jeigu nebūtų pavykę susitarti dėl kompromisinio varianto, šis deficitas būtų sudaręs 5,76 proc. BVP. Prognozuojamas kitų metų BVP sieks 114,8 mlrd. litų, o BVP sumažėjimas – 4,8 proc.

Pasak finansų ministro Algirdo Šemetos, kitų metų biudžetas sudėliotas taip, kad 600 mln. litų išlaidų numatyta perkelti į antrąjį metų pusmetį ir, jei ekonominė padėtis pablogėtų, Seime jį reikėtų koreguoti, o dar 600 mln. litų deficitas – tai „techninis deficitas“, nes ši suma skirta „Sodros“ įmokoms į pensijų fondus ir yra Stabilizavimo fonde.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Su tokiu biudžeto projektu galime su santūriu optimizmu žiūrėti į kitus metus, kad valstybės finansų sistemos stabilumą galime garantuoti. Tikrai, tam reiks visiems gyventi susiveržus diržus“, – kalbėjo premjeras Andrius Kubilius.

Tikimasi, kad šiandien biudžeto projekto dokumentai pasieks Seimą ir bus apsvarstyti bei patvirtinti per savaitę. A. Kubilius jau kitą antradienį tikisi galutinio balsavimo dėl biudžeto priėmimo.

Sunku prognozuoti

Paklaustas, kodėl ankstesnės biudžeto deficito prognozės skiriasi nuo dabar pateiktojo, A. Kubilius paaiškino, kad kitų metų ekonominės prognozės pasikeitė kaip ir daugumoje užsienio šalių.

REKLAMA

„Kai tik yra bandoma prognozuoti ekonominę padėtį, kiekviena tokia prognozė duoda šiek tiek prastesnį vaizdą negu prieš tai buvusi. Turime suvokti, kokioje esame situacijoje ir kaip yra sudėtinga tiksliai prognozuoti štai tokiu spartaus ekonomikos susitraukimo metu tai, kas vyks per ateinančius 12 mėnesių. Net ir tos prognozės, kurios buvo įdėtos į G. Kirkilo pateiktą biudžeto projektą su 1,5 proc. BVP augimu, tam momentui jos buvo pakankamai tikslios“, – neslėpė premjeras.

Veržiasi diržus

Kalbėdamas apie kitų metų biudžeto įgyvendinimą, A. Kubilius žadėjo ir toliau siekti valstybės lėšų racionalaus naudojimo ir taupymo, visų valstybės funkcijų audito, institucijų konsolidavimo ir biurokratijos saulėlydžio.

A. Kubilius nepaneigė galimybės, esant ekonominiam sunkmečiui, skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF). „Šiuo metu mes nematome poreikio skolintis, teorinė galimybė skolintis iš TVF visada išlieka“, – sakė premjeras.

Arturas Paknys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų