REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausioji dalis vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai projektams Lietuvos skirtų pinigų 2008-aisiais metais atiteko projektams susijusiems su Afganistanu, kur Lietuva vadovauja Goro provincijos atkūrimo grupei.

REKLAMA
REKLAMA

Preliminariais Užsienio reikalų ministerijos (URM) Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai departamento (VBPDD) duomenimis, minėtiems projektams atiteko 4 mln. 430 tūkst. iš beveik 11 mln. litų, kuriuos Lietuva skyrė vystomajam bendradarbiavimui ir demokratijos rėmimui 2008-aisiais metais.

REKLAMA

Iš šios sumos maždaug po trečdalį buvo skirta socialinės apsaugos ir tvarios plėtros bei infrastruktūros gerinimo projektams. Dar maždaug trečdalis - švietimo, gero valdymo ir įstatymo viršenybės bei kultūrinių ryšių stiprinimo ir kultūros paveldo apsaugos projektams.

Už švietimo projektams skirtus daugiau nei 650 tūkst. litų buvo žadama, be kita ko, parengti ir mokytojais įdarbinti 50 vietinių gyventojų ir mokymosi priemonėmis aprūpinti bei galimybę lankyti mokyklą užtikrinti keliems tūkstančiams vaikų.

Kone trečdaliu daugiau nei švietimui Lietuva skyrė Goro provincijos sostinės Čagčarano vienos iš gatvių rekonstrukcijai - 1 mln. litų. Už šiuos pinigus gatvę buvo numatoma padengti kietąja danga.

REKLAMA
REKLAMA

Nemažos sumos buvo skirtos viešojo parko Čagčarane įkūrimui, 250 tūkst. litų, Čagčarano ligoninės renovacijai ir rekonstrukcijos parengiamiesiems darbams, iš viso beveik 340 tūkst. litų, Čagčarano vaikų dienos centro architektūrinių projektų parengimui, iš viso per 150 tūkst. litų.

Beveik 340 tūkst. litų skirta kartu su Europos Komisija kofinansuotam teismo pastato remontui, naujos prokuratūros statyboms ir teismo darbuotojų mokymams.

Tęstiniams veterinarijos mokymams Afganistane 2008-aisiais Lietuva iš viso skyrė beveik 440 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausia dalis kultūrinių ryšių stiprinimu ir kultūros paveldo apsaugai skirtų lėšų atiteko Lietuvos archeologų kasinėjimams Afganistane - per 210 tūkst. litų.

Lietuvos finansuotus su Afganistanu susijusius projektus vykdė tarptautinės, Afganistano ir Lietuvos firmos ir organizacijos.

Pradinį švietimą organizuoti buvo patikėta JAV katalikų vyskupų įsteigtai nevyriausybinei organizacijai Catholic Relief Services. Jai talkino Lietuvos kariuomenės motorizuotos pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Provincijos atkūrimo grupė (PAG), išdalijusi mokymosi priemonių už daugiau nei 150 tūkst. litų.

REKLAMA

PAG taip pat aprūpino vargingiausias Goro provincijos šeimas maistu, šiltais drabužiais, kilimėliais ir kitomis reikalingomis priemonėmis, išdalijo 40 mažo galingumo elektros generatorių, medikamentų, vietos policijai ir administracinių centrų atstovams išdalijo 40 motociklų, nupirko mečečių įgarsinimo įrangos ir religinių knygų, tinklinio ir futbolo kamuolių ir tinklų už iš viso maždaug 300 tūkst. litų.

Afganistano atstovai daugiausia vykdė infrastruktūros plėtros projektus, antai lėšos milijoniniam gatvės rekonstrukcijos projektui vykdyti buvo pervestos į Afganistano finansų ministerijos sąskaitą, statybų bendrovei „Firoz Koh“ kartu su vietine administracija buvo patikėta Čagčarane įkurti parką bei renovuoti miesto ligoninę.

REKLAMA

Veterinarijos mokymus organizavo iš Londono vadovaujama nevyriausybinė organizacija „Afghanaid“.

Iš Lietuvos firmų didžiausia projektų Afganistane vykdytoja buvo Vilniuje įsikūrusi bendrovė „Medstatyba“. Čagčarano ligoninės priimamojo galimybių studijos parengimui šiai bendrovei buvo skirta beveik 230 tūkst. litų. Dar 55 tūkst. litų bendrovė gavo 4 km Čagčarano gatvių topografiniams tyrinėjimams.

Bendrovė „Vilniaus architektūros studija“ už 100 tūkst. litų atliko Čagčarano vaikų dienos centro architektūrinio projekto koregavimą, techninės dokumentacijos paruošimą bei pasirengimą statybos darbams. Vaikų dienos centro architektūrinį konkursą už 50 tūkst. litų organizavo Lietuvos architektų sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



Vilniuje veikiančio archeologijos projektų centro „Antiqua“ archeologų kasinėjimams Goro provincijoje buvo skirta 210 tūkst. litų. Dar beveik 30 tūkst. - parodoms apie ekspediciją organizavimui.

Beveik 140 tūkst. litų projektams vykdyti gavo Vilniaus universitetas: 90 tūkst. - duomenų apie Goro provincijos naudingąsias iškasenas sąvado sudarymui, ir beveik 50 tūkst. - lietuvių pasakų vertimams į dari kalbą ir jų leidybai.

Taip pat Vilniuje įsikūrusiai viešajai įstaigai „Savanorių centras“ 130 tūkst. litų skirta „teigiamam Afganistane vykdomų misijų įvaizdžiui Lietuvos visuomenėje formuoti“. Už šiuos pinigus buvo organizuojamas Afganistano realijų pristatymas, afganistaniečių rankdarbių, nuotraukų parodos, filmų pristatymai.

REKLAMA

Bendrovė „Rodiklis“ 10 tūkst. litų gavo Lietuvos vėliavos spalvų apyrankių su užrašu „Lietuva“ anglų ir dari kalbomis gamybai. Šios apyrankės dalijamos vietiniams gyventojams taip tikintis pagerinti Lietuvos įvaizdį.

Be Afganistano, kuris 2008-aisiais buvo didžiausias pagalbos pagal vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai projektus gavėjas, Lietuva taip pat finansavo projektus Baltarusijoje (2 mln. 116 tūkst. litų), Gruzijoje (990 tūkst. litų), Moldovoje (485 tūkst. litų), Ukrainoje (482 tūkst. litų), Rusijoje (292 tūkst. litų), Turkmėnistane, Azerbaidžane ir Armėnijoje (kartu 327 tūkst. litų).

Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos rėmuose Lietuva taip pat skyrė 1 mln. 120 tūkst. litų visuomenės informavimo projektams ir 735 tūkst. litų - projektams Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės tematika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų