REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos energetikos ekspertų skaičiavimu, šilumos gamybai naudojamos medienos granulės šiuo metu yra tarp pigiausių ir patogiausių naudoti kuro rūšių šalies rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl prognozuojama, kad granulėmis kūrenami katilai netruks išpopuliarėti naujai besikuriančiose gyvenvietėse, tarp individualių namų, sodybų savininkų.

REKLAMA

Šilumos energijos, pagaminamos naudojant medienos granules, kilovatvalandė kainuoja apie 11 centų ir beveik prilygsta pigiausio kuro – malkų – kainai. Šildymui naudojant gamtines dujas už šilumos energijos kilovatvalandę tenka pakloti virš 14 centų, naudojant elektros energiją – beveik 30 centų.  

„Drastiškai brangstant importuojamam iškastiniam kurui, individualius namus tampa racionalu šildyti naudojant vietinį biokurą, kuris yra ne tik pigesnis, bet ir žymiai mažiau teršia aplinką“, - sakė Vilniaus Gedimino technikos universiteto Šildymo ir vėdinimo katedros docentas Romanas Savickas.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau brangesnį už malkas kurą, gamtines dujas, gyventojai namų šildymui rinkdavosi dėl patogumo. Šildantis malkomis, kas dieną reikia kelis kartus kurti pečių, be to, išvykus savaitgaliui nešildomi namai stipriai atvėsta. Granulių katilai leidžia žmonėms naudotis dujiniam katilui būdingu naudojimo patogumu, suderintu su kieto kuro kainos pranašumais.

„Medžių granulių katilas savo veikimo, aptarnavimo, priežiūros poreikiu prilygsta dujiniam katilui, tačiau kuro kaina yra žymiai mažesnė – artima malkoms“, - sakė R. Savickas. Anot jo, modernūs automatizuoti katilai, kūrenami medžio granulėmis, pasižymi saugia ir patogia eksploatacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medžio granulės iš rezervuaro į katilą tiekiamos automatiškai. Standartinis rezervuaras namo katilinę kuru leidžia aprūpinti mažiausiai 5 paroms. Įsirengus didesnį, 9 kubinių metrų talpos rezervuarą, automatizuotą namo šildymą galima užtikrinti visam žiemos sezonui.

Anot R. Savicko, granulėmis kūrenamas katilas leidžia efektyviai gaminti šilumos energiją ir paskirstyti ją namo vidaus šildymo sistemose. Katilo darbą užtikrina automatika, kuri leidžia kontroliuoti ir palaikyti nustatytą oro temperatūrą patalpose – išvengti kuro sąnaudas didinančių temperatūros svyravimų. Medžio granulėmis kūrenamų katilų naudingumo koeficientas sudaro 90 procentų, o kieto kuro katilų – 80 procentų.

„Medžio granulių kaloringumas yra apie 1,7 karto didesnis nei ąžuolinių malkų, todėl granulėms sandėliuoti reikia dukart mažiau vietos nei malkoms“, - teigė R. Savickas. 200 kv. metrų ploto namui apšildyti žiemos metu prireikia apie 20-25 m³ malkų, o granulių – tik apie 9 m³. Katilo degimo sistemoje pelenai utilizuojami automatiškai, todėl granulių katilą valyti reikia daugiausiai du kartus per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų