REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl naujosios šalies valdžios sukurptame ekonominės krizės įveikimo plane numatytų griežtų mokestinių priemonių išsigandę žvejai dabar jau džiaugiasi gavę ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus pažadą, kad lengvata įsigyti beakcizį kurą jiems nebus naikinama. Be to, jie buvo patikinti, kad Žuvininkystės departamentas bus perkeltas iš Vilniaus į Klaipėdą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau žvejai piktinasi vienu paskutiniųjų besitraukiančios Žemės ūkio ministerijos vadovybės sprendimu keisti kvotų skirstymo taisykles ir taip priversti juos pristatyti žuvį į Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcioną.

REKLAMA

„Prispaudė“ premjerą

Pasklidus kalboms, kad naujoji Vyriausybė mokesčių lengvatas paliks tik ūkininkams, Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos, kuri atstovauja ne tik dviem trečdaliams Baltijos jūros ir priekrantės, bet ir 90 proc. Atlanto žvejų, atstovai pasiprašė priėmimo pas premjerą. Asociacijos vadovo Alfonso Bargailos teigimu, premjeras pažadėjęs, kad lengvata bus palikta.

Žinia, visų 20 Baltijos jūros valstybių žvejai perka kurą nemokėdami akcizo. Anot žvejų, jeigu ši lengvata būtų panaikinta, imtų nykti ir žvejybos verslas Lietuvoje. Mat, pasak A. Bargailos, jau dabar Lietuvos žvejai, palyginti su kaimyninėmis šalimis, už tą patį beakcizį kurą yra priversti mokėti brangiau, ir trys žvejybos įmonės šiuo metu jau yra ant bankroto ribos.



Departamentą - į Klaipėdą

REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Bargailos, premjeras patikinęs ir tai, jog Žuvininkystės departamentas prie Žemės ūkio ministerijos bus perkeltas į Klaipėdą. A. Kubilius stebėjęsis, kad iki šiol departamentas buvęs Vilniuje, nes didžiulis žuvininkystės sektorius ir specialistai yra Klaipėdoje. Kitaip sakant, ir žuvis, ir žvejai, ir perdirbėjai - čia, tik valdžia - sostinėje.

Ne kartą žvejų vadovai skundėsi, kad dažni važinėjimai į Vilnių atima iš jų daug brangaus laiko bei reikalauja nemažai išlaidų.

„Vakarų ekspreso“ žiniomis, žvejai jau yra netgi nusižiūrėję pastatą Liepų gatvėje, kuris esą tiktų departamentui.



Įsakymas šokiravo

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau žvejams kelią nerimą vienas paskutiniųjų nueinančios Žemės ūkio ministerijos vadovybės sprendimų. Žinia, dabar jau buvusi žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė kiek anksčiau savo įsakymu įpareigojo visas Baltijos jūroje sugautas menkes Klaipėdos uoste pirminiam pardavimui pristatyti į Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcioną. Lapkričio 25 buvo pasirašytas dar vienas įsakymas, kurį vykdant, turi būti pakeistos žvejybos Baltijos jūroje kvotų skirstymo taisyklės: iki šiol gauta bendra Lietuvos menkių kvota būdavo išdalinama žvejybos įmonėms, paliekant šiokį tokį rezervą, o kitais metais kvota būtų skirstoma tik ketvirčiui, t.y. imama 30 proc. visos Lietuvai skirtos kvotos, ir žvejams dalijama atsižvelgiant į aukcionui pristatytos žuvies kiekį.

REKLAMA

Tokiu atveju žvejai nebeturėtų galimybės žuvį parduoti Danijoje ar kitur, kur ji superkama brangiau. Jie turėtų tenkintis monopolisto - Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono siūlomomis kainomis.

Pasak A. Bargailos, žvejai sieks, kad šis įsakymas būtų atšauktas.

Tuo metu Žvejybos Baltijos jūroje departamento direktoriaus Vaclovo Petkaus teigimu, žuvų pardavimas aukcione yra vienas iš žvejybos įmonių kontrolės būdų. Anot jo, 5 departamento inspektoriai jūroje gerai kontroliuoti 35 laivus yra nepajėgūs, o aukcionas užkerta kelią negalios žuvies pardavimui, užtat žvejai esą ir nepatenkinti. Departamento vadovas tikina, jog taip elgiamasi todėl, kad yra nemažas nelegalios žuvies srautas, patenkantis į rinką, todėl ES stiprina kontrolę visais įmanomais būdais.

Dalia Bikauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų