REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekonominio sunkmečio sąlygomis valdžios siekis efektyvinti valstybės biudžeto lėšų ir žmogiškųjų išteklių panaudojimą kelia klausimą, kokiomis priemonėmis ir kieno sąskaita tai bus daroma.

REKLAMA
REKLAMA

Ruošiasi mažinti

Nesurenkant mokesčių ir savivaldybes spaudžiant didelėms skoloms, tarybose vyksta optimalių lėšų taupymo būdų paieška. Pasigirsta signalų, kad savivaldybėse taupyti rengiamasi bene socialiai pažeidžiamiausių ir mažiausią atlygį gaunančių darbuotojų sąskaita. Pavyzdžiui, švietimo įstaigose tokiais atpirkimo ožiais gresia tapti budėtojams, valytojams, kiemsargiams, sekretorėms ir kitiems techninio personalo atstovams.

REKLAMA

Radviliškio meras Antanas Žeponis „Respublikai“ patvirtino, kad kitą savaitę rajono taryboje rengiamasi svarstyti metodiką, pagal kurią bus nustatoma etatinė struktūra. „Tai yra susiję su aptarnaujančio personalo - valytojų, santechnikų, darbininkų - skaičiaus nustatymu visose švietimo įstaigose pagal mokinių skaičių, pagal valomą plotą“, - paaiškino meras.

„Taip, žmonės bus atleidžiami. Nes mes turime atvežti vaikus į mokyklas, turime šildyti mokyklas. Ar galime palikti visus darbuotojus ir versti vaikus eiti į mokyklą pėsčiomis, nešildyti mokyklų?“ - retoriškai klausė A.Žeponis.

REKLAMA
REKLAMA

Kenčia paprastieji

Tačiau, Radviliškio Vinco Kudirkos vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojo ūkio reikalams Henriko Vencevičiaus nuomone, toks taupymo būdas nėra socialiai teisingiausias. „Viskas pradedama nuo mažo žmogaus - valytojos. Valomo ploto didinimas savaime mažina etatus. Mūsų skaičiavimais, mažins 2,5 etato“, - sakė H.Vencevičius.

Pavaduotojas teigė dar tiksliai nežinantis, ar bus atleidžiami visi darbuotojai. „Gal tik sumažinsime etatus, vis tiek visi nori nors po truputį dirbti, ką nors užsidirbti. Kiekvienas nori gauti nors tris šimtus litų duonai ir druskai. Kad paprastam žmogiukui nuo tų 600 litų pradeda mažinti, tai valstybei turėtų būti gėda“, - kalbėjo pašnekovas. Jo teigimu, techninio personalo darbo krūvis yra labai didelis, o sumažinus etatų skaičių fiziškai bus labai sunku dirbti, palaikyti idealią švarą.



Socialiai neteisinga


Išsakytoms mintims pritarė ir Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos direktorius Raimondas Dambrauskas. Anot jo, prognozuojama, kad po Naujųjų metų gali būti didinami plotai valytojams, kiemsargiams, o tai reiškia darbuotojų atleidimą. „Kiek jie bus padidinti, dabar sunku pasakyti. Dabar yra parengti projektai, juos tvirtins miesto savivaldybė. Kai bus priimti sprendimai savivaldybių tarybos, tada bus matyti“, - paaiškino direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak R.Dambrausko, socialiai tokie sprendimai nėra teisingi. „Pavyzdžiui, mokytojams galvojant apie ilgalaikę atlyginimų kėlimo programą bent kažkokia perspektyva matyti. O čia žmonės, technikinis personalas, gauna minimumą. Seimūnams atlyginimai didinami, bene didžiausi Baltijos šalyse. O tiems žmonėms, kuriems sunkiausia gyventi ir dirbti esant dabartiniams reikalavimams, atlyginimai ne tik kad nekyla,bet dar juos atleidžia“, - sakė direktorius.

„Nemanau, kad nereikia taupyti, bet galbūt taupyti reikia ne toje vietoje, ne socialiai pažeidžiamiausių žmonių sąskaita. Dauguma tų žmonių neturi aukštojo išsilavinimo, jiems darbą bus sunkiau susirasti, be to, grįžta emigrantai. Manau, čia tokia tiksinti bomba, kada nors paskui ji gali tiesiog sprogti, jeigu taip darys visos savivaldybės, taip griežtai atleisdamos žmones iš darbo. Nesakau, kad socialinė katastrofa, bet nepasitenkinimas tų žmonių bus tikrai didžiulis“, - situaciją vertino R.Dambrauskas.



Sostinėje dar neaišku

REKLAMA

Vilniaus Jono Basanavičiaus vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Sigitas Skrockas teigė, kad sostinės mokyklose kalbų apie etatų mažinimus dar negirdėti. „Lauksime šito. Daug metų dirbame, ne pirma krizė, bet šiuo metu užuominų apie mažinimą nėra. Kaip bus toliau, nežinia. Jeigu finansavimas mažės, savaime aišku, kad negalėsime laikyti žmonių nemokėdami jiems atlyginimų. Kiek įmanoma jau buvome susispaudę. Tad sunku suvokti, kur mes dar galime susispausti“, - sakė S.Skrockas.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas užtikrino, kad sostinėje tai būtų pati paskutinė priemonė išnaudojus visas kitas alternatyvas. „Etatų mažinti nesiruošiame. Vienas dalykas, tie žmonės yra labai reikalingi. Antras dalykas, ir taip nėra pakankamai finansuojama ši sritis ugdymo įstaigose. Jeigu atimsi tuos žmones, tai beliks mokyklos direktoriui su mokytojais eiti šluoti koridorių“, - teigė G.Paluckas.

REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius

Manau, kad savivaldybės pagal savo kompetencijos ribas turi ieškoti sprendimų, kaip ekonomikos nuosmukio laikotarpiu elgtis su valstybės lėšomis. Nežinodamas detalių negaliu vertinti, ką, kiek ir kaip tai paveiks. Manau, kad nebūtinai taupyti reikia pradėti nuo socialiai jautriausių sričių ir mažinant etatus. Darbo užmokesčio fondas yra mažinamas, o ne etatai. Tokia yra Vyriausybės direktyva.

Arturas PAKNYS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų