REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Barackas Obama stengiasi atsiriboti nuo Čikagą krečiančio skandalo, kilusio po to, kai buvo suimtas ir vėl paleistas Ilinojaus valstijos gubernatorius.

REKLAMA
REKLAMA

Išrinktasis prezidentas atsisako komentuoti gubernatoriui pateiktus kaltinimus, kurie vos sutilpo į 76 puslapius. Rodui Blagojevichiui pateikti įtarimai dėl mėginimo parduoti JAV senate atsilaisvinusią B. Obamos vietą, kyšių reikalavimo už vyriausybinius kontraktus, darbo vietas ir postus, o taip pat dėl bandymo atleisti dienraščio „Chicago Tribune“ redaktorių, rašiusį apie jį kritinius straipsnius.

REKLAMA

Federaliniai prokurorai patvirtino, kad jie neįžvelgė jokių B. Obamos sąsajų su valstijos gubernatoriumi, tačiau „užvesta byla meta šešėlį valdžios perėmimo procesui, ir tam, ko Obama siekė išvengti per visą savo karjerą - nenorui pasmerkti Čikagos politiką“, - rašo JAV dienraštis „The Washington Post“.

B. Obama kaip politikas susiformavo Čikagoje ir čia padarė karjerą tuo metu, kai joje vis išaiškėdavo politikų aferos. Jis liko nepajudinamas ir tuomet, kai gubernatoriai, įstatymų leidėjai bei lobistai buvo sodinami į kalėjimą. Kelis metus B. Obamos priešininkai, tarp jų ir Johnas McCainas bandė jį susieti su Antoine'u Tony Rezko, kuris birželį buvo nuteistas už apgavystes bei korupciją ir kuris buvo laikomas B. Obamos draugu. Iš tiesų, B. Obama ir R. Blagojevichius niekada nebuvo artimi, nors B. Obama kaip senatorius 2006 metais parėmė savo partijos kolegos išrinkimą gubernatoriumi.

REKLAMA
REKLAMA

„Neturėjau jokių ryšių su gubernatoriumi arba jo administracija, nežinojau, kas ten vyksta. Tai liūdna Ilinojui diena, bet manau, kad bet kokie sugretinimai nederami“, - pareiškė B. Obama žurnalistams po susitikimo su buvusiu JAV viceprezidentu Alu Gore'u.

Šį mėnesį B. Obamos štabo politikos konsultantas ir strategas Davidas Axelrodas per televiziją aiškino, kad B. Obama kalbėjosi su gubernatoriumi apie Senate atsiradusią laisvą vietą. Tačiau paskui jis pareiškė, kad „apsiriko“. „Nei tada, nei kada nors anksčiau jie ta tema nėra kalbėję“, - sakė jis.

Tačiau B. Obama nenorom tapo įveltas į skandalą, kad ir dėl savo asmeninio požiūrio į R. Blagojevichiui pateiktus kaltinimus. Tačiau Čikagos politikos scenos asai nemano, kad tai sudarytų B. Obamai kokių nors problemų valdžios perėmimo laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų