REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eidamas 79-uosius metus trečiadienio vakarą Vilniaus Sapiegos ligoninėje mirė Vytautas Petkevičius. Dauguma LŽ vakar kalbintų rašytojo kolegų pageidavo susilaikyti nuo jo kūrybos ir veiklos vertinimo. Esą viską į savo vietas sudėlios laikas.

REKLAMA
REKLAMA

Į medikų rankas V.Petkevičius pateko prieš keletą mėnesių. Rašytoją kamavo onkologinė liga, jam buvo atliktos kelios operacijos. Ne vienai sovietmečiu gimusių vaikų kartai V.Petkevičius buvo nuostabių knygučių „Kodėlčius“, „Didysis medžiotojas Mikas Pupkus“ autorius. Vyresni skaitytojai prisimins jo romanus „Apie duoną, meilę ir šautuvą“, „Grupė draugų“.



Nuosprendžio nesulaukė

REKLAMA

Pastaraisiais metais rašytojo vardas ne kartą skambėjo dėl prieštaringai vertinamos jo knygos „Durnių laivas“. Prieš porą metų pasirodė šios knygos tęsinys „Durniškės“. V. Petkevičius ne vienus metus bylinėjosi su europarlamentaru Vytautu Landsbergiu dėl jo tėvo Vytauto Landsbergio Žemkalnio galimo garbės ir orumo pažeminimo „Durnių laive“. Rašytojas galutinio teismo nuosprendžio nesulaukė.

Geriau pamąstyti

„Velionis savo asmenybe buvo persmelkęs savo darbus, gerus ir piktus. Kai jo nebėra, darbai tarsi atsiskyrė, ir ateityje, viliuosi, norintiesiems pavyks susigaudyti, ko jie verti. Dabar geriau susikaupti ir pamąstyti“, - LŽ kalbėjo literatūrologė Viktorija Daujotytė-Pakerienė. Kūryba vaikams, anot jos, neabejotinai pati švariausia ir saugiausia rašytojo palikimo dalis.

REKLAMA
REKLAMA

Iki pat mirties V.Petkevičius buvo Lietuvos liaudies sąjungos „Už teisingą Lietuvą“ ir partijos „Frontas“ narys. Šios politinės jėgos vadovas Algirdas Paleckis LŽ teigė, jog rašytojas - ryški XX amžiaus antrosios pusės kultūros figūra. „Jo ankstesni romanai išsiskyrė drąsa tuometinėje santvarkoje. Drąsus jis išliko ir vėliau, Sąjūdžio metais, savo straipsniais savaitraštyje „Literatūra ir menas“. Paskui atsitiko paprastas dalykas - jis nepritapo purvinoje Lietuvos politikoje“, - sakė A. Paleckis. Politikas prisipažino ne dėl visko su V. Petkevičiumi sutardavęs, esą jų asmenybės labai skirtingos. Kai buvo kuriamas „Frontas“, V. Petkevičius pasakęs: „Nors ir prieš smertį nueisiu į frontą“. Šie žodžiai tapo lemtingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvairialypė asmenybė

V.Petkevičius gimė 1930 metais Kaune. Baigęs gimnaziją įstojo į Kauno valstybinio universiteto Statybos fakultetą. 1953-iaisiais perėjo į Maskvos M. Lomonosovo universitetą, baigė Istorijos fakultetą. Sovietmečiu įvairiose Lietuvos vietose rašytojas dirbo partinį darbą. Tautos atgimimo metais V. Petkevičius aktyviai dalyvavo žaliųjų judėjime, buvo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys. 1992 metais jis buvo išrinktas į Seimą, vadovavo Nacionalinio saugumo komitetui.

Kūrybinį kelią rašytojas pradėjo praėjusio amžiaus viduryje. 1959-aisiais įstojo į Lietuvos rašytojų sąjungą, dirbo jos konsultantu ir valdybos sekretoriumi. Parašė daugiau kaip 30 knygų, jos išverstos į 22 kalbas. Pagal V.Petkevičiaus scenarijus pastatyti kino filmai „Taranas“ ir „Duona“.

Velionis bus pašarvotas šiandien 11 val. Vilniaus laidojimo rūmuose Olandų gatvėje. Laidotuvės vyks rytoj 14 val. Antakalnio kapinėse.

Mindaugas Klusas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų