REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

10 geriausių festivalių 2009 metais

Festivaliai – nuo spalvotų paradų iki triukšmingų muzikos fiestų – yra gyvieji kultūros ir tradicijų muziejai. Įsilieti į festivalio šurmulį yra pats geriausias būdas giliau pažinti ir suprasti šalį. „Lonely planet“ kelionių vadovas pristato geriausius 2009 m. pasaulio festivalius.

REKLAMA
REKLAMA

1.    Malio dykumos festivalis (sausio mėn.)

Apleistas Sacharos dykumos lopinėlis tris dienas per metus atgyja nuošaliausio pasaulio muzikos festivalio garsais. Pasiekti festivalio vietą galima per pusę dienos džipu skrodžiant dykumos smėlį arba tris dienas kupranugariu jojant nuo Timbuktu (centrinė Malio dalis) – miesto, kuris pats garsėja kaip sunkiai prieinamas.

REKLAMA

Šio muzikos festivalio ištakos siekia šimtmečius, kuomet tuaregai (turbanus dėvintys Sacharos klajokliai) rinkdavosi lenktyniauti kupranugariais, išbandyti savo kalavijų meistrystę bei pasidalyti naujausiomis dykumos paskalomis. Vėliau tuaregų grupė „Tinariwen“ šį atokų klajoklių susirinkimą pavertė į pasaulinį muzikos renginį. Dabar festivalis sutraukia daug muzikos mylėtojų, nepabūgstančių kelionės per dykumą sunkumų.

REKLAMA
REKLAMA

2.    Venecijos karnavalas (vasario mėn.)

Šis karnavalas yra Venecijos socialinio kalendoriaus viršukalnė, tikra ekstravagancijos šventė ir Jūsų galimybė praleisti 12 dienų stebint įkūnytą „Operos fantomą“. Žinomiausias pasaulyje barokinių apdarų festivalis yra maištingas, drąsus ir rafinuotu skoniu išreiškia artėjančio pavasario dvasią.

Venecijos gyventojai karnavalą pradėjo švęsti jau 15-ame amžiuje. Tuomet privatūs klubai organizuodavo kaukių balius ir neretai buvo linksminamasi erzinant bulius ar šaudant gyvus šunis iš patrankų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių dienų Venecijos karnavalas – puikus išpuoštų valčių ir gondolų, riterių dvikovų, netikrų karinių turnyrų bei calcio storico (primenantis viduramžių futbolą su kostiumais) ir didžiojo kaukių baliaus kokteilis.

3.    „Bisket Jatra“ festivalis Nepale (balandžio mėn.)

Naujųjų metų išvakarėse tuzinai nepaliečių traukia gremėzdišką vežimą, apkarstytą dievo Bhairabo simboliais, Baktapuro mieste. Girgždantis ir linguojantis vežimas nenutrūkstamai slenka miesto gatvėmis, išskyrus trumpą pertraukėlę, kada rytų ir vakarų miesto dalys varžosi virvės traukimo rungtyje.

REKLAMA

Toliau vežimas sustoja prie Khana Tole šventyklos, prie kurios stūkso 25 m aukščio lingas (falo formos Šivos simbolis indų mitologijoje), įtaisytas vaginos formos akmenyje yoni.  

4.    „Naghol“ festivalis Vanuatu (gegužės mėn.)

Kai pasirodo pirmasis butanų derlius Vanuatu (Melanezijos saloje), salos gyventojai pradeda statytis medinius bokštus. Užduotį pabaigę kaimo vyrai ir berniukai nuo jų šoka žemyn, kojas pasirišę vos dviem vijoklio ūsais. Jauniausiųjų dalyvių amžius – 5 metai.

Šuolis turi būti toks žemas, kad krentantysis paliestų savo plaukais dirvožemį. Tikima, jog tai atneš gausų butanų derlių kitais metais. Kuo iš aukščiau šokama, tuo didesnė auka dievams. Jei virvės ilgis apskaičiuojamas netiksliai, tuomet ši animizmo tradicija baigiasi mirtimi arba rimtais kūno sužalojimais.

REKLAMA

Manoma, jog būtent „Naghol“ festivalis tapo šuolio su guma (angl. bungee jumping) pradininku.

5.    „Glastonbury“ muzikos festivalis Anglijoje (birželio mėn.)

Šis kasmetinė muzikos puota vyksta istoriniame Avalono slėnyje, įsikūrusiame Anglijos Rytų Midlende. Tikima, kad būtent čia buvo palaidotas karalius Artūras. Organizatoriai teigia, jog festivalis savo mastu prilygsta legendiniam Vudstokui. „Glastonbury“ koncertavo tokios įžymybės kaip Bobas Dilanas, Deividas Bovis, „Radiohead“ ir „Blur“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Festivalis garsėja ypatinga atmosfera. Patekus į jį apima jausmas, kad čia esama atskiros respublikos. Tūkstančiai triukšmadarių, kiekvienais metais sulekiančių į milžinišką renginio teritoriją, yra valdomi savų dėsnių labiau nei Anglijos teisės. Festivalyje įvyksta daug keisčiausių atsitikimų, kai kurie iš jų, tiesa, suplanuoti, o kiti nutinka spontaniškai, įkvėpti specialios auros. Bet kuriuo atveju visa tai – vienas galingas emocijų užtaisas. 

Bus daugiau...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų