REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik prieš 20 metų JAV karinės pajėgos Panamoje per didžiulius garsiakalbius visu garsu grojo „Guns N' Roses“ bei Elvio Presley muziką, kad priverstų šalies lyderį Manuelį Noriegą pasiduoti. Taip gimė taktika. Nuo to laiko kurtinančiu garsu grojama muzika yra naudojama kaip viena iš kankinimo priemonių tiek Gvantanamo bazėje, tiek kituose CŽV kalėjimuose, skelbia „The Guardian“.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar muzikantai siekia smogti atgal. Grupė atlikėjų reikalauja, kad JAV nustotų naudoti jų kūrinius kaip kankinimo priemonę. Bruce'as Springstenas jau išreiškė savo nepasitenkinimą, kad jo daina „Born in the USA“ buvo naudojama šiems niekingiems tikslams. Minint Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos šešiasdešimtmetį prie jo prisijungė ir daugiau atlikėjų, tarp kurių yra ir „Massive Attack“, „Elbow“, „Rage Agains The Machine“ atstovas Tomas Morello, UNKLE atstovas Jamesas Lavelle, Matthew Herbertas, „The Magic Numbers“ ir Billas Bailey. Protestuodami atlikėjai per savo koncertus ir festivalius skelbs tylos minutes.

REKLAMA

„Mes čia kalbame apie žmones tamsiuose kambariuose, sukaustytus antrankiais, su maišais ant galvų ir į juos sklindančia garsia muzika. Tai yra ne kas kita kaip kankinimas. Nesvarbu, kokia tai muzika. Tai gali būti geriausi Čaikovskio kūriniai arba dinozauras Barnis. Tai iš tikro yra nesvarbu, nes tai varo tave iš proto“, - teigė muzikantas Davidas Gray'us.

Skelbiama, kad kankinimams dažniausiai naudojamos šios dainos: „Metallica“ kūrinys „Enter Sandman“, Eminem „White America“, AC/DC „Hells Bells“. Kankinimas nepakeliamo garsumo muzika yra labai patogus – ant kūno jis nepalieka jokių sužalojimų.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos gyventojas Binyamas Mohamedas, kuris buvo kalinamas Gvantaname ir kurio penis buvo pjaustomas barzdos skutikliu, teigė, kad nuolat grojanti garsi muzika jį vertė jaustis taip, tarsi jis tuoj išprotėtų. Jis teigė, kad kaliniams nebuvo leidžiama miegoti ir kone 20 dienų iš eilės kalėjime grodavo itin garsi muzika – dažniausiai Eminemo „Slim Shady“ ar Dr. Dre. B. Mohamedo teigimu, dalis kalinių tiesiog išprotėdavo ir šaukdami imdavo daužyti savo galvą į sieną ar duris.

Kai kurie kaliniai teigia, kad toks kankinimo būdas tam tikrais aspektais yra netgi žiauresnis nei tradicinės fizinės kankinimo priemonės. JT ir Europos Žmogaus Teisių Teismas jau uždraudė tardymo metu naudoti garsią muziką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

George'o W. Busho administracija bandė pavaizduoti garsų muzikos grojimą kaip visiškai nekenksmingą. „B. Mohamedas viską puikiai išdėstė, kai su juo kalbėjausi Gvantanamo bazėje: „Įsivaizduok, jei tau leistų rinktis, ar prarasti regėjimą ar protą. Jei tau būtų išmuštos akys, tai būtų siaubinga, tad neabejotina, ką rinktumeisi“, – savo ginamojo argumentus dėstė advokatas Staffordas Smithas.

Kitas kalinys Donaldas Vance'as teigė, kad jis nuolat buvo verčiamas klausytis garsios sunkiojo roko muzikos. „Labai dažnai grodavo „Nine Inch Nails“. Aš negaliu jums pasakyti, kiek kartų girdėjau „Queen“ „We Will Rock You“, – teigė buvęs kalinys, kuris, prabėgus porai metų nuo paleidimo į laisvę, teigia ir dabar dievinantis namuose visišką tylą.

Trečiadienį pradėta kampanija „Nulis decibelų“, kuria siekiama išreikšti pasipiktinimą dėl muzikos naudojimo kankinimo tikslais. Tačiau ne visi muzikantai reiškia savo nepasitenkinimą. „Drowning Pool“ atstovas Stevie Bentonas, kurio daina „Bodies“ buvo naudojama tardymų metu, teigia, kad jam bus didelė garbė, jei jo muzika padės išaiškinti daugiau prie rugsėjo 11 dienos prisidėjusių asmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų