REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bibliotekininkų susivienijimai skundžiasi naujos Vyriausybės planais riboti bibliotekų darbuotojų atlyginimus, kuriuos kelti 30 proc. buvo pažadėjusi ankstesnė Vyriausybė, ir nepavykus pasiekti savo tikslų derybomis, neatmeta galimybės rengti streikus per studentų sesijas.

REKLAMA
REKLAMA

„Naujoji Vyriausybė pareiškė, kad visiems 12 proc. bus mažinamas mokos fondas, taigi ir bibliotekininkams.

Bibliotekininkų bendruomenę tai skaudžiai žeidžia, todėl, kad per visus nepriklausomybės metus tai būtų pirmas realus atlyginimų pakėlimas ir manome, kad jis turėjo būti ir įvykdytas“, - spaudos konferencijoje trečiadienį dėstė Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkas Petras Zurlys.

REKLAMA

„Streikas yra paskutinė (priemonė - BNS), bet jeigu mūsų vilčių nepatenkins šiuometinė Vyriausybė, mes neatmetame galimybės streikuoti. Mes kalbame apie streiką po Naujų metų arba sesijos metu, kai labai aktualus yra bibliotekų darbas.

Čia kalbame apie studentų sesijas, ne Seimo sesijos metą“, - aiškino Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas.

„Mes norėtume išbandyti visas taikias priemones, viešas taikias priemones, bet, be abejo, jeigu profsąjungos pakvies, tai aš nemanau, kad bibliotekininkai atsisakytų“, - sakė P. Zurlys, aiškinęs, kad su Vyriausybe bibliotekininkai taikiai tikisi susiderėti iki 2009-ųjų metų biudžeto patvirtinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak P. Zurlio, bibliotekininkai taip pat ketina kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT).

„Jeigu Seimo nariams Konstitucija neleidžia susimažinti atlyginimo, kodėl bibliotekininkams ta pati Konstitucija jau leistų“, - klausė jis.

Be atlyginimų kėlimo ir kitų problemų, trečiadienį susitikę su Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto (ŠMKK) nariais bibliotekininkai kėlė klausimą dėl lėšų naujoms knygoms įsigyti.

„Šiandien Lietuvos bibliotekų fondai didžiąja dalimi yra ne tik prasti, bet tragiški, jeigu brangstant spaudos produktams dar

bus mažinami pinigai knygoms, manome, kad tiesiog bus skurdinama tauta dvasiškai“, - po susitikimo su ŠMKK nariais surengtoje spaudos konferencijoje sakė P. Zurlys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bibliotekininkai teigia susitikime su Seimo komitetu sulaukę pažado atsižvelgti į jų reikalavimus.

ŠMKK vadovas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Valentinas Stundys savo ruožtu BNS sakė, kad bibliotekininkų atlyginimai yra „viena iš aktualijų“, tačiau pripažino, kad pažadėtas jų kėlimas 30 proc. yra ankstesnės socialdemokratų vadovo Gedimino Kirkilo Vyriausybės „muilo burbulas“.

Lietuvoje yra apie 3 tūkst. bibliotekų, kuriose dirba apie 6 tūkst. bibliotekininkų. A. Posochovo teigimu, bibliotekininkų atlyginimų vidurkis šiuo metu nesiekia 1 tūkst. litų.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų