REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai šalis, kurioje nerasite daug kelių, tik bekraščius ledo klodus, stulbinančią Arkties gamtą ir neaprėpiamą tylą. Tačiau didžiausia pasaulio sala keliautojams siūlo aibę pramogų: lėkti šunų kinkiniu, stebėti poliarines naktis ar dalyvauti sniego festivalyje žiemą. Vasarą – laivu skrosti įspūdingo dydžio ledkalnių karaliją.

REKLAMA
REKLAMA

Nors į Grenlandiją pirmykščiai gyventojai – inuitai – iš Kanados atsikėlė prieš kelis tūkstančius metų, tačiau ši Meksikos dydžio sala buvo atrasta tik X a. Eriko Raudonojo. Būtent jis salai ir suteikė keistąjį pavadinimą – Grenlandija (angl. žalioji žemė).

REKLAMA

Pavadindamas salą žaliąja jis siekė prisivilioti naujasėdžius iš Islandijos (angl. ledo žemė). Tai buvo tikras paradoksas: „žalioji“ žemė, kurios 85 procentus paviršiaus sukaustęs ledas, nepasirodė tokia žalia „ledo“ salos gyventojams. Vis dėlto kita teorija teigia, jog Erikas Grenlandiją pavadinęs „žaliąja“ dėl žaliuojančių jos pietinių pakrančių, kurias jis pirmiausia ir pastebėjo.

Danijos kolonijinį jungą Grenlandija nusimetė 1953 metais ir tapo lygiaverte Danijos karalystės sudedamąja dalimi. Galiausiai 1973 metais sala buvo paskelbta autonominiu Danijos regionu, tačiau karalienė Margareta II tebėra oficiali Grenlandijos valdovė. Tikrovėje Danija išlaiko įgaliojimus salos užsienio politikoje, o visa kita sprendžia miniatiūrinis (31 vietų) Grenlandijos parlamentas.

REKLAMA
REKLAMA

Tiek kultūrinis, tiek ekonominis ryšys su Danija yra akivaizdus. Daugelis jaunų žmonių studijuoti vyksta būtent ten. Ko gero, šiam apsisprendimui įtaką daro faktas, jog visi grenlandai yra dvikalbiai: grenlandų ir danų kalbos turi vienodą reikšmę šalyje. Pačią grenlandų kalbą išmokti reikia daug pastangų, bet ji pasaulio kalboms davė gausybę žodžių, žyminčių įvairius daiktus, naudojamus Arkties srityje, kad ir, pavyzdžiui, „kajaką“ (inuitų valtį). Beje, Grenlandija buvo vienintelė šalis, kada nors išstojusi iš Europos Sąjungos. Tą ji padarė 1985 metais, paisydama savo žuvininkystės interesų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grenlandija didžiuojasi savo taikiais, nuoširdžiais gyventojais, niekada su niekuo nekariavusiais. Tačiau Antrojo pasaulinio karo metais salą išnaudojo abi pusės. Pavergę Daniją naciai įsteigė čia keturiolika karinių bazių, paliko kelias naujasėdžių kolonas. Grenlandai pamėgo „Juicy Fruit“ kramtomąją gumą ir „Camel“ cigaretes. Amerikiečiai vėliau perėmę salos kontrolę atnešė savo muzikos kultūrą ir nailonines kojines. Atokios šalies gyventojams visi šie moderniojo pasaulio atributai atrodė magiški ir pelnė populiarumą.

REKLAMA

Ir iš tikrųjų, grenlandai – draugiškumo įsikūnijimas. Jie mielai padeda susirasti keliautojams nakvynę ar parodo kelią. Tai viena iš saugiausių vietų keliauti. Visgi vietinių nederėtų įvardyti kaip eskimų. Inuitai daug kuo nuo pastarųjų skiriasi, o šis terminas daugelio gyventojų yra suvokiamas kaip žeminantis. Net miestuose nėra pavojingų kerčių. Vienintelis pavojus, kuris gali grėsti – arktiniai uodai. Taip pat vasarą dienos yra nepaprastai ilgos, todėl svarbu neapsigauti ir gauti užtektinai miego.

Šalies nuošalumas atsiskleidžia ir iš prieigos prie interneto. Ryšys patikimas, tačiau be galo brangus. Grenlandai įpratę mokėti už kiekvieną informacijos vienetą, kurį gauna internete: neribotas mėnesinis naudojimasis internetu (kaip įprasta Europoje ir kitur) čia neegzistuoja. Todėl apsistojus viešbutyje nemenką sumelę reikia atidėti ir papildomoms išlaidoms už internetą.

REKLAMA

Kaip minėta, saloje kelių praktiškai nėra. Ilgiausia atkarpa – vos 150 kilometrai. Keliu nėra sujungtas nė vienas miestas. Vienintelis patikimas būdas keliauti po salą – lėktuvais. Laivai kursuoja vasarą, kai lengviau naviguoti.

Patekti iš Lietuvos į Grenlandiją patogiausia skrendant per Reikjaviką arba Kopenhagą į šalies sostinę Nuką. Daugeliui islandų trumpalaikiai skrydžiai iš Reikjaviko į Grenlandiją jau tapo pramoga: tarkim, nusipirkti tradicinių dirbinių ir atgal. Šengeno erdvė automatiškai Grenlandijai netaikoma. O įsiruošus į bet kokią ekspediciją nepramintais turistų takais prireiks Danijos poliarinio centro specialių leidimų.



Grenlandė



Jaukūs nameliai



Parduotuvėje



Ledo sukaustyta jūra



Didžiulis ledkalnis



Ryklys, ištrauktas pro eketę



Šunys - šiaurės siela



Ištikimieji


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų