REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vieniems parlamentarams neaišku, ar siūlymas Seimo nariams susimažinti darbo užmokestį prieštarautų Konstitucijai, kitiems atsakymas atrodo akivaizdus.

REKLAMA
REKLAMA

Kilo neaiškumų

Vakar Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius-krikdemas Stasys Šedbaras pasiūlė Seimo pirmininkui Arūnui Valinskui kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar pagrįstos komiteto narių abejonės, kad Seimo narių algų sumažinimas prieštarautų pagrindiniam šalies įstatymui. Tokį pareiškimą vienas pirmųjų padarė Liberalų ir centro frakcijos narys Arminas Lydeka. 

REKLAMA

Savo kreipimesi parlamento pirmininkui S. Šedbaras siūlo pasitikslinti, ar Konstitucijos Teismo nutarime įtvirtintas teiginys ,,Seimo kadencijos metu įstatymu negali būti nustatytas mažesnis Seimo nario atlyginimas negu kadencijos pradžioje“ taikytinas ir išlaidoms, susijusioms su Seimo nario parlamentine veikla.

Be to, komiteto pirmininkas siūlo išsiaiškinti, ar Konstitucinio Teismo suformuluotas draudimas mažinti Seimo nario darbo užmokestį tos pačios Seimo kadencijos metu privalo būti taikomas esant sunkiai valstybės ekonominei ir finansinei padėčiai. S.Šedbarui taip pat kilo neaiškumų, ar esant tokiai padėčiai gali būti peržiūrimas ir mažinamas tik vienos ar tik dalies valstybės valdžią įgyvendinančių institucijų biudžetinis finansavimas?

REKLAMA
REKLAMA

Prieštarauja

Tačiau ne visiems parlamentarams kyla neaiškumų, ar siūlymas Seimo nariams susimažinti atlyginimus prieštarautų Konstitucijai. Liberalcentristo A. Lydekos teigimu, jam jau seniai yra aišku, jog toks siūlymas prieštarautų pagrindiniam šalies įstatymui. Pasak A. Lydekos, iš Konstitucinio Teismo sprendimų ir nutarimų aišku, kad Seimas negali pats sau keisti atlyginimo.

Kita vertus, parlamentaras teigė, kad jei kažkam kyla tokių neaiškumų, tegul šiuo klausimu dar sykį pasisako Konstitucinis Teismas.

Skirtinga atsakomybė

Portalo „Balsas.lt“ paklaustas, ar tokiu būdu nėra sudaromi dvigubi standartai valdžios atstovams, kai Seimo narių atlyginimų mažinimas prieštarauja Konstitucijai, o eilinių valstybės tarnautojų darbo užmokesčio apkarpymas yra sveikintina iniciatyva, A. Lydeka atsakė, kad algų mažinimas valstybės tarnautojams neprieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, pasak liberalcentristo, skiriasi Seimo narių ir eilinių valstybės pareigūnų atsakomybė, įsipareigojimai ir patekimas į Seimą. Anot A. Lydekos, seimūnų ir kitų valstybės tarnautojų pareigybės skirtingai vertinamos pačioje Konstitucijoje. „Tai visiškai logiška ir suprantama, ir tai yra kiekvienoj valstybėj, ir čia mes nieko neišradinėjam“ – portalui „Balsas.lt“ sakė politikas.

A. Lydeka teigė nesuprantąs, kodėl egzistuoja požiūris, kad parlamentarų ir kitų valstybės pareigūnų atlyginimai turėtų būti vienodi. „Na, tai skirtingi visai dalykai, kodėl dabar turėtų būti vienoda“, – guodėsi liberalcentristas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų