REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjus 28 metams „Balsas.lt savaitė“ primena garsaus atlikėjo nužudymo istoriją.

Tikėjosi laimingai nugyventi

Garsiausios visų laikų britų muzikos grupės „The Beatles“ legendos J. Lennono gyvenimas 1980-ųjų gruodį vėl judėjo aukštyn kylančia linija. 40-metis atlikėjas po penkerių metų pertraukos išleido solinį diską, kuris pribloškė šviežumu bei rafinuotumu. Tuo laiku gyvendami Amerikoje Johnas ir jo žmona Yoko Ono dažnai ir ilgai duodavo interviu žurnalistams. J. Lennonas noriai pasakodavo apie planus, sakydamas, kad kitąmet ketina su koncertų turnė apvažiuoti visą pasaulį, aplankyti draugus Anglijoje, kurioje nebuvo beveik dešimtmetį. Tuo tarpu Yoko teigė, kad jie tikisi gyventi dar 40 metų, ir sudarė sąrašą, ką reikia suspėti padaryti.

REKLAMA
REKLAMA

Akistata su žudiku

Prieš dvidešimt aštuonerius metus gruodžio 8-ąją apie vienuoliktą vakaro nestabilios psichikos maniakas Markas Davidas Chapmanas suvarė į vieno žymiausių visų laikų roko muzikos atlikėjo J. Lennono kūną 5 kulkas. Pakeliui į ligoninę eksbitlas mirė.

REKLAMA

Vėliau policija nustatė, kad M. Chapmanas atskrido į Niujorką iš Havajų nužudyti rokerio dar gerokai anksčiau. J. Lennonas laisvai bendravo su gerbėjais, kurie ištisas dienas sukinėjosi prie Dakotos daugiabučio Niujorko 72-ojoje gatvėje. Jis pasirašė ant albumo „Double Fantasy“ aplanko, grąžindamas jį tarė keletą malonių žodžių. Paskui įsėdo į limuziną ir išvažiavo. M. Chapmanas stovėjo kaip stabo ištiktas, taip draugiškai ir nevaržomai pabendravęs su savo nužiūrėta auka. Pasirodo, tai buvo jau ne pirmas kartas, kai jis nesiryžo paleisti mirtinų šūvių.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmąkart į Niujorką jis buvo atskridęs spalio 30 dieną. Tada jis apžiūrėjo daugiabutį, kuriame gyveno roko garsenybė, nusipirko šovinių, bet staiga apsigalvojo ir parskrido namo. Antrąsyk jis atvyko į Niujorką gruodžio 6-ąją, apsistojo Krikščioniškosios vyrų jaunimo sąjungos patalpose, paskui „Sheraton“ viešbutyje, kuriame jo pamėgto romano „Rugiuose prie bedugnės“ herojaus Holdeno Kolfieldo pavyzdžiu pasikvietė prostitutę vien norėdamas su ja pasikalbėti.

Žudyti liepė paslaptingas balsas

Dakotos daugiabučio durininkai buvo įsidėmėję M. Chapmaną jau iki lemtingos gruodžio 8-osios. Liudytojai vėliau prisiminė, kaip dvi dienas kartu su daugybe smalsuolių jis stebėjo garsenybes lūkuriuodamas ant šaligatvio. Prieš pat 11 valandą vakaro sutuoktiniai sugrįžo iš įrašų studijos, kurioje visą dieną įrašinėjo Y. Ono dainą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasistatę limuziną gatvėje, atlikėjai perėjo šaligatvį ir pasuko prie įėjimo į pastatą – Yoko ėjo priekyje, Johnas iš paskos, nešdamas garsajuostes su ką tik padarytais įrašais. M. Chapmanas stovėjo įėjimo arkos šešėlyje. Paskui jis policijoje pasakojo, kad kai J. Lennonas pro jį praėjo, jam galvoje pasigirdo kažkoks balsas. „Jis pasakė: „Padaryk tai.“ Ir vis kartojo tą patį.“ Žudikas pašaukė: „Pone Lennonai!”. Šiam atsisukus jis penkis kartus iššovė. Keturios kulkos pasiekė tikslą. Atlikėjas susmuko ant laiptų ir kniūbsčias pargriuvo ant žemės. Iš burnos ir krūtinės jam pasipylė kraujas. Durininkas nuginklavo M. Chapmaną, o tas nė nemanė bėgti.

REKLAMA

Nepasinaudojo galimybe išsisukti

Žudikas turėjo visas galimybes būti pripažintas nepakaltinamu dėl psichikos pakrikimo, bet jis atkakliai kartojo esąs kaltas. Nuteistas iki gyvos galvos jis ir praėjus beveik 30 metų tebėra kalėjime. Tuo tarpu Y. Ono pernai žiniasklaidai prisipažino, jog daugiau už nieko netekės, nes joks vyras nesugebėtų atstoti velionio sutuoktinio.

Johnas Lennonas – tik faktai:


  • Johnas Lennonas gimė 1940 metų spalio 9 dieną 6.30 Liverpulyje. Pasaulis jį sutiko sirenų kauksmais ir bombų sprogimais, mat tą naktį Hitlerio aviacija ir vėl negailestingai griovė miestą. Tomis minutėmis anglai pasijusdavo tikrais patriotais. Ne išimtis ir Julia Lennon, suteikusi savo sūnui antrąjį – Winstono – vardą tuometinio Anglijos ministro pirmininko Churchillio garbei.

  • 1955 m. subūrė roko grupę „The Quarrymen“.

  • 1959 m. su Paul McCartney įkūrė grupę „The Beatles“.

  • 1963 m. Didžiojoje Britanijoje prasideda bitlomanija; gimsta jo sūnus Julianas.

  • 1964 m. „The Beatles“ užkariauja Jungtines Amerikos Valstijas. Jis uoliai pabrėždavo savo vadovaujamą vaidmenį grupėje: per koncertus į sceną išeidavo pirmas, jis paskelbdavo ir programos numerius.

  • 1966 m. Londone susipažino su japonų dailininke avangardiste Yoko Ono, atvežusia į Angliją savo darbų parodą.

  • 1968 m. išsiskiria su žmona Cinthya.

  • 1968 m. Didžiojoje Britanijoje vienu metu pasirodė du albumai: dvigubas „The Beatles“ darbas ir pirmasis solinis J. Lennono diskas „Unfinished Music No.1 – Two Virgins”. Albumo viršelį puošė nuotrauka, kuriame Johnas ir Yoko stovėjo visiškai nuogi.

  • 1969 m. susituokia su Y. Ono, grupė „The Beatles“ nutraukia muzikinę veiklą.

  • 1971 m. iš Londono persikelia į Jungtines Amerikos Valstijas, Niujorką. Į gimtinę jis niekada daugiau negrįžo. Pasirodė garsusis jo solinis albumas „Imagine“.

  • 1975 m. gimsta jo sūnus Seanas Taro Ono-Lennonas.

  • 1980 m. nužudytas Niujorke.

  • 1988 m. pasaulio ekranuose pasirodė pilnametražis dokumentinis filmas „Imagine: John Lennon“ apie jo gyvenimą ir kūrybą.



Markas Davidas Chapmanas – tik faktai:


  • Gimė 1955 m. netoli Forto Vorto (JAV, Teksasas).

  • Ankstyvoje paauglystėje maištavo prieš savo tėvus, bet sulaukęs 16-os atrado Dievą ir tapo pavyzdingu Krikščioniškosios vyrų jaunimo sąjungos nariu.

  • 1977 m. išgyvendamas sunkią depresiją nusipirko lėktuvo bilietą į vieną pusę ir išskrido į Honolulu pasilinksminti, o po to nusižudyti.

  • 1979 m. vedė Gloriją Eib.

  • Būdamas vienas jis kalbėdavosi su vaizduotėje susikurtais draugais ir melsdavosi tai velniui, tai Dievui.

  • Jo liguistos mintys susitelkė į Johną Lennoną, kai jis pamatė šio atlikėjo nuotrauką Anthony'io Fossetto knygoje „Kartą kadaise“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų