REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koncentracija neišsenkančias pajamas garantuojančioje komunalinių paslaugų rinkoje gyventojus vis dažniau priverčia atidžiau analizuoti jiems atsiunčiamas sąskaitas.

REKLAMA
REKLAMA

Papildomi, skelbiant konkursą nenumatyti darbai, išpūstos kainos, vengimas gyventojams parodyti kai kuriuos dokumentus. Tokius argumentus pateikę daugiabučio stogo remontu ne itin patenkinti gyventojai teigia buvę dar labiau nustebinti sužinoję, jog konkursą organizavusios namų valdos bei rangovas priklauso tai pačiai šeimai.

REKLAMA

Vienintelė teisė - mokėti

Pasak bendrovės „Paslaugos būstui“ administruojamo daugiabučio namo Ąžuolų gatvėje 6 gyventojų, jų namo stogui remonto reikėję, tačiau jam pasibaigus apniko įtarimai.

„Konkurse dalyvavo dvi įmonės, laimėjo mažesnę kainą pasiūliusi UAB „Sobo sistemos“. Sąmata buvo beveik 80 tūkstančių litų. Mums tada sakė, kad nežinoma, kokios būklės yra medinės stogo konstrukcijos, jei jos geros, kaina gali mažėti. Mes patys matėme, kad gegnės geros, nesupuvusios. „Sobo sistemų“ atstovai tada mus patikino, kad dėl to išlaidos turėtų būti 7-8 tūkstančiais litų mažesnės nei buvo numatyta sąmatoje“, - pasakojo vienas iš namo gyventojų.

Vis dėlto pasibaigus remontui paaiškėjo, kad galutinė suma už remontą sumažėjo tik 6 litais.

REKLAMA
REKLAMA

„Gyventojai patys renkasi, kas turi remontuoti - administratorius neplėšia vokų, jei nėra namo atstovų, be to, gyventojai visada gali pasakyti, kad tas rangovas mums netinka“, - jokios savo kaltės neįžvelgė ir pats Marius Usonis.

„Pasirodo, padarė darbų, kurie nebuvo pirkti konkurso metu, prirašė kažkokių. Keitė mažą langelį, įstatė plastikinį už pusantro tūkstančio litų, nors toks turėtų kainuoti apie porą šimtų. Kaina išpūsta. Sužinoti, kokios buvo konkurso sąlygos, pamatyti sutarties negalime - „Paslaugos būstui“ jų nepateikia. Vienintelė teisė - žinoti, kiek turime mokėti. O, pasirodo, ir „Paslaugos būstui“, ir „Sobo sistemos“ priklauso Savivaldybės tarybos nariui konservatoriui Mariui Usoniui“, - sakė vieno iš minėto namo butų savininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot pokalbininko, ilgai užsitęsusio remonto metu jo butą keliskart užliejo lietus. Tiesa, „Sobo sistemos“ pareiškus pretenzijas butą suremontavo, tačiau šiame name esąs ir vienas Savivaldybės butas, kuris taip pat turėjęs būti užlietas.

„Ar gali Tarybos narys taip elgtis su gyventojais ir su Savivaldybės turtu?“ - stebėjosi gyventojas.



Duos tik teismui

Tačiau nei „Paslaugos būstui“, nei pats Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų Klaipėdos skyriaus narys M. Usonis su gyventojų priekaištais sutikti nelinkę. „Paslaugų būstui“ vadybininkės Rasos Rimaitės teigimu, visi dokumentai, susiję su stogo remontu, gyventojams yra pateikti. Tiesa, sutartis su rangovu nepateikta, tačiau, anot R. Rimaitės, pagal įstatymus sutartys ir neturi būti duodamos. Konkurso sąlygos taip pat pateikiamos tik konkurso dalyviams.

REKLAMA

„Jeigu reikalaus teismas, prokuratūra - tada taip, pateiksim. Sąlygos tiesiog buvo parodytos, bet į rankas gyventojams neatiduodamos“, - sakė vadybininkė.

Jos teigimu, įstatymai leidžia atlikti ir reikiamų papildomų darbų, jei jie neviršija sąmatos.

„Paslaugos būstui“ dirba savarankiškai, turi savo valdžią. Teisiškai pažeidimų, kad jos organizavo konkursą, o jį laimėjo „Sobo sistemos“, nėra. Aš pats jau dveji metai nedirbu „Sobo sistemose“ direktoriumi, nedirbu nei su gamyba, nei su komercija susijusio darbo. Gyventojai patys renkasi, kas turi remontuoti - administratorius neplėšia vokų, jei nėra namo atstovų, be to, gyventojai visada gali pasakyti, kad tas rangovas mums netinka“, - jokios savo kaltės neįžvelgė ir pats M. Usonis.

REKLAMA

Politikas neslėpė esąs vienintelis „Sobo sistemų“ akcininkas. Anksčiau „Vakarų ekspresui“ M. Usonis taip pat yra minėjęs, jog jo žmona Aušra valdo bendrovės „Namų administravimo centras“ akcijas, o ši įmonė yra „Paslaugų būstui“ savininkė.

Ne vieninteliai

Tokia koncentracija uostamiesčio komunalinių paslaugų rinkoje - ne vienintelė. Didžioji dalis Klaipėdos namų valdų bendrovių priklauso AB „City Service“, kurią kontroliuoja UAB „Rubicon group“. Pastaroji vienija daugiau kaip 30 šalyje veikiančių bendrovių, dirbančių komunalinių paslaugų, nekilnojamojo turto, pramonės, energetikos ir kitose srityse. Taigi neretai susiklosto, kad tų pačių akcininkų valdomos įmonės perka paslaugas vienos iš kitų, o paskui už tai išrašo sąskaitas gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vakarų ekspresas“ pernai rašė, kad itin didžiulė koncentracija buvo susiformavusi uostamiesčio atliekų tvarkymo rinkoje. Po įvairių sandorių joje buvo likę tik du žaidėjai - vokiečių firmos valdoma „Švaros diena“ ir „Rubicon group“ įmonės.

„City Service“ atstovai tada neneigė, kad visos šiai bendrovei priklausančios namų valdų įmonės dėl atliekų išvežimo buvo sudariusios sutartis tik su „Rubicon group“ priklausančiais atliekų vežėjais.

Padėtis atliekų versle šiek tiek pasikeitė, kai nuo šių metų liepos buvo įvesta vietinė rinkliava ir su atliekų vežėjais ėmė atsiskaitinėti ne valdos, o Klaipėdos apskrities savivaldybių įsteigta įmonė Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras.

„Svarbiausia - kaina ir kokybė“

REKLAMA

Naglis Puteikis, Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų Klaipėdos skyriaus pirmininkas

Reikėtų šią situaciją išnagrinėti, reikėtų, kad žmonės kreiptųsi į mane. Nuotoliniu būdu, nematęs visų dokumentų, situacijos negaliu pakomentuoti. Sutuoktinių turtas yra bendra sutuoktinių nuosavybė, tai lyg ir išeitų, kad stogą remontuoja ta pati firma... Aišku, svarbiausia - kaina ir kokybė.

„Kalte abejočiau“

Algis Gaižutis, Savivaldybės administracijos Butų ūkio ir energetikos skyriaus vedėjas

Jei konkursas skelbiamas viešai konkrečiam namui, dalyvauti ir siūlyti savo kainą turi teisę bet kokia įmonė. Taigi jei įmonė atitiko konkurso sąlygas - kodėl gi ne, o ji yra vieno ar kito pono... Gilindamiesi, kas yra kieno savininkai galime iki lankų nusivažiuoti.

REKLAMA

Jeigu žmonėms kyla kokių nors abejonių, pirmiausia jie turėtų kreiptis į savo administratorių. Ko iš administratoriaus pageidaujama, reikėtų rašyti raštu, o atsakymas turi būti pateiktas per 30 dienų. Jeigu jis netenkina, tada jau - į Savivaldybę.

Ką galiu pasakyti dėl paties stogo remonto? Žmogui padaryti darbai kartais gal atrodo vienaip, bet namų valdose dirba atestuoti specialistai. Jeigu kyla įtarimų dėl darbų kokybės ir to, ar jie apskritai padaryti, reikėtų stogą praardyti ir pasižiūrėti, ar firma kalta, kuo aš abejočiau šiuo atveju. Žinoma, tam reikia kreiptis į ekspertus, o tai kainuoja, bet jeigu jau abejojama... Aš žmonėms dažnai sakau - matote parduotuvėje įrenginį ir kiek jis kainuoja, bet neįvertinate to, kad jį reikia nupirkti, atvežti, o tai irgi įskaičiuojama į sąmatą.

Giedrė Norvilaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų