REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Formaliose procedūrose susipainiojęs Seimas nesugebėjo priimti sprendimo, leidžiančio arba ne savo kolegas atiduoti į teisėtvarkos rankas.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar Seimas beveik penkias valandas audringai svarstė trijų parlamentarų, kuriuos leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn daugiau kaip prieš savaitę prašė generalinis prokuroras, likimą. Parlamentarai jokio sprendimo taip ir nepriėmė. Klausimas atidėtas iki antradienio, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA

Svarstymas iš pat pradžių pakrypo netikėta linkme. Seimas nepalaikė dviejų laikinųjų komisijų, kurioms buvo pavesta išsiaiškinti, ar yra pagrindo leisti panaikinti trijų Seimo narių teisinę neliečiamybę, pateiktų išvadų. Toks atvejis parlamento istorijoje nutiko pirmą kartą, todėl Etikos ir procedūrų komisijai teko pasukti galvą, ką pasiūlyti, kad būtų galima baigti procedūrą.

Atgaila truko minutę

Jau posėdžio išvakarėse buvo paskelbta, jog laikinoji komisija, vadovaujama Vidmanto Žiemelio, siūlo nenaikinti Tautos prisikėlimo partijos (TPP) atstovo Roko Žilinsko teisinės neliečiamybės. Antra komisija, kuriai vadovavo Stasys Šedbaras, analogišką sprendimą priėmė dėl Darbo partijos (DP) frakcijos nario Vytauto Gapšio. Kitą Seimo narį - DP partijos lyderį ir frakcijos seniūną Viktorą Uspaskichą - komisija apsisprendė leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmam nemalonią procedūrą teko atlaikyti R. Žilinskui. Buvęs žinių laidos vedėjas ir jo draugas kaltinami viešosios tvarkos pažeidimu, septynių policijos pareigūnų įžeidimu ir pasipriešinimu jiems. Praėjusių metų gruodį TPP atstovas ir jo draugas įsivėlė į konfliktą su taksi vairuotoju. R. Žilinsko kraujyje tuomet rasta 2,48 promilės alkoholio.

Kaip informavo V. Žiemelis, komisija išnagrinėjo gautą medžiagą ir nusprendė, kad pagrindo atimti iš R. Žilinsko teisinę neliečiamybę nėra. Esą prokuratūra taip ir nesugebėjo paaiškinti, kodėl jo buvo negalima bausti administracine tvarka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats R. Žilinskas Seimo tribūnoje atgailavo vos minutę. „Nesijaučiu kaltas, tikiu savo teisumu ir nebijau teismo. Tačiau turėdamas galvoje, su kokia jėga prokuratūra buvo įjungusi tą buldozerį ir važiavo ant manęs, truputėlį bijau. Nesiūlau jums balsuoti „už“ arba „prieš“, balsuokite taip, kaip liepia sąžinė ir sveikas protas“, - kalbėjo TPP narys.

Saviškiai gynė

Itin aktyviai visose diskusijose ir ginčuose dėl procedūrų dalyvavo DP nariai, gindami savo lyderį V.Uspaskichą ir jaunąjį kolegą V.Gapšį. „Darbiečiai“ nuolat pabrėždavo, kad byla, dėl kurios prašoma naikinti neliečiamybę, yra politinė, todėl ragino Seimą neatiduoti savo bičiulių teisėsaugos savivalei. Tačiau kiti Seimo nariai nepasidavė įtikinėjimams, akcentavo, jog parlamentas - ne teismas, ir ragino abu „darbiečius“ ginti savo tiesą teisme.

REKLAMA

„Komisijos nariai susidarė įspūdį, kad V. Gapšio byla yra pritempta“, - pristatė komisijos išvadą parlamentarams S. Šedbaras. Pagrįsdamas, kodėl dėl V. Uspaskicho, kuris kaltinamas panašiais dalykais kaip ir V. Gapšys, buvo priimtinas priešingas sprendimas, jis teigė, jog „institucijos vadovas turi vieną atsakomybę, o pavaldinys - kitą“.



Spektaklis tribūnoje

Sukrečiantį monospektaklį Seimo tribūnoje vakar suvaidino V. Uspaskichas. 40 minučių, nors buvo numatytos penkios, savo tiesą emocingai mėginęs atskleisti DP lyderis tikino esą nekaltas, o jam ir partijai iškelta byla - politinė ir sufabrikuota. Tai „darbietis“ pagrindė kelerių metų senumo istorijomis apie DP būstinėje atliktas kratas, prokurorų nesiskaitymą su juo asmeniškai ir partijos kolegomis, bylos vilkinimą ir t. t. Mojuodamas tribūnoje maždaug 500 puslapių kaltinamuoju bylos aktu, V. Uspaskichas tvirtino neaptikęs jokių savo kaltės įrodymų. „Ir užkietėjęs nusikaltėlis turi teisę žinoti, už ką jis teisiamas. Jei man negalima žinoti, tada bent jūs sužinokite“, - kreipdamasis į Seimo narius ranką prie širdies pridėjęs kvietė DP lyderis. Jis ragino parlamentarus DP bylos pagrindu „išgydyti“ žmogaus teises esą pažeidžiančią teisėtvarką.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma neatlaikė emocijų lavinos ir paprašė pertraukos iki kito posėdžio. Tai sukėlė audringą DP frakcijos protestą.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų