REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Izraelis ruošia karinio smūgio prieš Irano branduolinius objektus planus, skelbia „Times Online“. Pranešama, kad Izraelis smogti ruošiasi net ir nesulaukęs JAV paramos. Dienraštis „Jerusalem Post“ rašo, kad Izraelio gynybos ministerija norėtų veikti konsultuodamasi su Vašingtonu, tačiau neatmeta galimybės veikti izoliacijoje ir vienašališkai.

REKLAMA
REKLAMA

„Visada geriau koordinuoti veiksmus. Tačiau mes taip pat ruošiamės galimybėms, kurios nenumato jokio koordinavimo“, – apie Izraelio planus pulti Iraną kalbėjo šalies Gynybos ministerijos atstovas.

REKLAMA

Tiesa, ketvirtadienį Izraelio pareigūnai ėmė neigti tokius anksčiau „Jerusalem Post“ dienraščiui išsakytus žodžius. Teigiama, kad Izraelis vienas veikiausiai nebūtų pajėgus sunaikinti visų Irano branduolinių objektų, todėl Teheranas galėtų smogti atsakomąjį branduolinį smūgį. Dalis Irano branduolinių objektų yra įrengti po žeme, todėl juos pasiekti itin sunku.

Teigiama, kad sėkmingą operaciją siekiančiam įvykdyti Izraeliui yra būtina Vakarų parama. Be to, šaltiniai Izraelio kariuomenėje teigia, kad būtų sunku pradėti vienašališką ataką be JAV paramos.

REKLAMA
REKLAMA

JAV karinės oro pajėgos kontroliuoja Irako oro erdvę, per kurią turėtų skristi Izraelio naikintuvai. Teigiama, kad leidimo pulti Iraną Izraelio ministras pirmininkas Ehudas Olmertas prašė dar šių metų gegužės mėnesį. Šaltinių Izraelio kariuomenėje teigimu, Vašingtonas leidimo operacijai nedavė. Nuo to laiko Izraelis svarsto įvairias vienašališko karinio smūgio Iranui galimybes.

Pagrindiniais Izraelio taikiniais yra laikomi šie objektai: Natanzo reaktorius, kuriame tūkstančiai centrifugų sodrina uraną, Išafano reaktorius, kurio tuneliuose saugoma 250 tonų dujų, ir Arako reaktorius, kur yra gaminamas plutonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Izraelio žvalgybos duomenimis, Iranas jau 2009 metų pabaigoje turės pakankamai prisodrinto urano, kad pasigamintų branduolinį ginklą.

Savo ruožtu Iranas nemano, kad Izraelis ryšis kariniam smūgiui. Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas pareiškė, kad Izraelio grasinimai yra tik psichologinis šantažas.

Kai kurie Izraelio kariuomenės atstovai mano, kad tokiu atveju, jei būtų nuspręsta vienašališkai pulti Iraną, tai Irano sąjungininkai galėtų ryžtis apšaudyti Izraelio teritoriją raketomis. Be to, veikiausiai būtų nutrauktas naftos tiekimas į Vakarus bei pradėti išpuoliai prieš žydiškus taikinius visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų