REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo laikinoji komisija siūlo parlamentui panaikinti baudžiamojoje byloje teisiamo parlamentaro, Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho teisinę neliečiamybę. Tuo metu jo buvusiam pavaduotojui Vytautui Gapšiui neliečiamybę siūloma palikti.

REKLAMA
REKLAMA

Už tai, kad V.Uspaskichui būtų panaikinta teisinė neliečiamybė, balsavo 7 komisijos nariai, 2 buvo prieš, vienas susilaikė.

Tuo tarpu už tai, kad neliečiamybė būtų panaikinta V.Gapšiui, balsavo 5 parlamentarai, 2 buvo prieš ir 3 susilaikė. Kadangi balsai pasiskirstė po lygiai, lėmė komisijos pirmininko konservatoriaus Stasio Šedbaro balsas - jis susilaikė.

REKLAMA

„Mano nuomone, kiekvieno iš šių Seimo narių vaidmuo pačioje partijoje tvarkant finansus, darant įtaką sprendimams yra visiškai skirtingas, todėl ir vertinimas turėtų būti skirtingas“, - motyvus, kodėl nusprendė nebalsuoti už V.Gapšio neliečiamybės naikinimą, aiškino S.Šedbaras.

Trečiadienį komisijos posėdyje pasisakę V.Uspaskichas bei V.Gapšys kartojo, kad byla - politizuota.

„Kodėl prokurorui buvo neįdomu, kokie nelegalių pinigų šaltiniai, kam jie duoti, jei buvo neteisingai paskirstyta, o viskas koncentruojama apie du žmones, du politikus? Byla sukurpta politiniais tikslais“, - sakė DP lyderis.

REKLAMA
REKLAMA

„Neįdomu, iš kur atėjo, neįdomu, kas naudojasi, įdomu tik V.Uspaskichas ir DP, kodėl per tuos trejus metus neatimti nelegalūs pinigai, ar tai ne politinė byla? Tik Stalino laikais būdavo, kad neišnagrinėjus bylos jau nuteisti žmonės“, - emocingai komisijos posėdyje kalbėjo V.Uspaskichas.

DP lyderis taip pat tvirtino, jog darbuotojus, kurie tvarkė partijos finansus, į partijos struktūrą neva „infiltravo Valstybės saugumo departamentas“, suformavęs jiems užduotį atlikti neteisėtas veikas, kad esą po to būtų galima susidoroti su partija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas neigė V.Uspaskicho tvirtinimus, esą prokurorams neįdomūs nelegalūs DP finansavimo šaltiniai. Prokuroras patvirtino, jog atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl nelegalių partijos finansavimo šaltinių nustatymo.

Ketvirtadienį rezoliucijos projektas dėl Seimo narių teisinės neliečiamybės atėmimo turės būti svarstomas Seimo posėdyje. Rezoliucijai, jei ja numatoma patenkinti generalinio prokuroro prašymą panaikinti parlamentarų teisinę neliečiamybę, priimti reikia daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų - ne mažiau kaip 71 iš 141.

REKLAMA

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas praėjusią savaitę kreipėsi į Seimą prašydamas panaikinti V.Uspaskicho bei V.Gapšio teisinę neliečiamybę.

Seimo nario teisinę neliečiamybę panaikinti gali tik Seimas. Po generalinio prokuroro kreipimosi Seimas privalo sudaryti komisiją. Kai tyrimo komisija parengia ir paskelbia savo pažymą bei rezoliucijos projektą, Seimo nario asmens neliečiamybės atėmimo klausimas įrašomas į Seimo artimiausio posėdžio darbotvarkę.

DP partiją, jos lyderį V.Uspaskichą bei jo pavaduotoją V.Gapšį, buvusią partijos centrinės būstinės vadovę Vitaliją Vonžutaitę bei buvusią DP finansininkę Mariną Liutkevičienę prokurorai kaltina apgaulingos buhalterinės apskaitos organizavimu, neteisingų duomenų DP buhalterijoje naudojimu, tų duomenų įrašymu į deklaracijas ir įgaliotoms institucijoms pateikimu, apgaulingų pareiškimų apie partijos turtą ir veiklą teikimu valstybės institucijoms gaunant valstybės dotaciją ir tuo padarant didelę žalą valstybei.

REKLAMA

Sunkiausias iš išvardytų nusikaltimų yra apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas. Už tai numatoma griežčiausia bausmė - laisvės atėmimas iki 4 metų.

DP įtariama neįtraukusi į buhalterinę apskaitą daugiau kaip 24 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, bei nesumokėjus apie 4 mln. litų mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų