REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais nacionaliniam konkursui „Inovacijų prizas“ buvo pateiktos 76 paraiškos. Įmonės varžėsi dėl 15 prizų, „Inovatyvios įmonės“ ir „Inovatyvaus produkto“ kategorijose.

REKLAMA
REKLAMA

Atlikus ekspertinį vertinimą, 2008 metų inovatyviausiomis įmonėmis pripažintos:

•       UAB „Arginta“

•       UAB „Balticum TV“

•       UAB „Elektromontuotojas“

•       UAB „Fima“

•       UAB „Norta“

•       UAB „Šviesos konversija“

•       UAB „Wilibox“

REKLAMA

„Inovatyvaus produkto“ kategorijoje nugalėjo:

•       UAB „Aconitum“ – Preparatas „Rutin forte“

•       AB „Axis Industries“ – Naujos kartos automatizuota energijos apskaitos ir valdymo sistema

•       IĮ „Igis“ – Antikoroziniai metalo dažai MAGMA.GR

•       ŽŪB „Nematekas“ – Vytinta dešra „Jokių E“

•       UAB „Penki kontinentai“ – Bankomatų tinklo optimizavimo sistema ATMiQ

•       UAB „Precizika Metrology“ – Kodinės skalės

•       UAB „Rūta“ – Saldainiai „Staigmena“

•       UAB „Selteka“ – Skaitmeninės antžeminės televizijos imtuvas

REKLAMA
REKLAMA

Specialus apdovanojimas bus įteiktas VšĮ „Regioninių projektų iniciatyva“ už inovatyvų produktą ne verslo srityje. Organizacija sukūrė racionalaus balsavimo sistemą internetu www.manobalsas.lt. Lietuva yra tik antra šalis pasaulyje po Šveicarijos, kuriai pavyko realizuoti tokio tipo projektą.

Šiais metais konkurso organizatorius džiugino išaugęs susidomėjimas konkursu ir rimtas dalyvių požiūris į inovacijas. Vertinant paraiškas taip pat buvo galima įsitikinti, kad inovatyvumas yra universalus, nepriklausantis nuo įmonės dydžio, pramonės šakos ar veiklos būdo. Kaip teigė VšĮ Lietuvos inovacijų centras direktorius K.Gečas, visos dalyvavusios įmonės buvo vertos prizų, todėl vertintojams teko nelengvas uždavinys atrinkti pačias inovatyviausias.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stebina tai, kad tarp šalies įmonių atsiranda siūlančių rinkai produktus, kurie yra nauji ne tik Lietuvoje, bet pasaulyje. Tarp tokių galima paminėti UAB „Penki kontinentai“ ir jos sukurtą bankomatų tinklo optimizavimo sistemą ATMiQ. Kuriant produktą buvo remiamasi naujausiais tyrimų, susijusių su dirbtiniu intelektu, laimėjimais. Kitas įdomus pavyzdys – AB „Axis Industries“ automatizuota energijos apskaitos ir valdymo sistema, kurioje panaudotas įmonėje sukurtas ir Europoje patentuotas ultragarsinis srautmatis.

Konkurse dalyvaujančios įmonės, kurdamos naujus produktus, aktyviai bendradarbiavo su mokslo institucijomis. Tai rodo pavyzdžiai iš maisto pramonės. ŽŪB „Nematekas“ bei UAB „Rūta“ apdovanojami originalūs produktai buvo sukurti kartu su Lietuvos mokslininkais ir užsienio ekspertais.

REKLAMA

Inovatyvių įmonių tarpe pagarbos verta UAB „Šviesos konversija“. Lietuvą lazeriais garsinanti įmonė femtosekundinių parametrinių šviesos generatorių kūrimo ir gamybos srityje užima apie  80% pasaulinės tokių prietaisų rinkos. Įmonė inovacinės veiklos plėtojimui skiria beveik penktadalį pajamų.

Šiais metais inovatyvios įmonės vardo nusipelnė UAB „Balticum TV“. Telekomunikacines paslaugas teikiančiai įmonei inovacijų prizas bus įteiktas už nuolatines pastangas atnaujinti paslaugas ir modernizuoti technologijas. Įmonė yra puikus pavyzdys, kad inovatyvumas yra nebūtinai susijęs su gamyba, paslaugos taip pat yra terpė kurti naujoves.

REKLAMA

Inovatyvios įmonės ne visada yra didelės. Tai įrodė UAB „Wilibox“, projektuojanti ir parduodanti sparčiųjų bevielių tinklų elektroninę ir programinę įrangą. Įmonėje dirba tik 9 žmonės, tačiau sukuriami originalūs produktai ir taikomas modernus veiklos modelis – įmonė užsiima tik produktų kūrimų, gamybą vykdo užsienio partneriai.

Konkurso laimėtojai bus apdovanoti gruodžio 18 dieną sporto, pramogų ir verslo centre „Forum Palace“ vyksiančiame iškilmingame renginyje. Nugalėtojai gaus sertifikatus, statulėles bei teisę naudoti Inovacijų prizo logotipą apdovanoto produkto ar įmonės rinkodaros tikslams.

Kasmetinį nacionalinį konkursą „Inovacijų prizas“ organizuoja VšĮ Lietuvos inovacijų centras ir Lietuvos pramonininkų konfederacija. Konkursą remia Ūkio ministerija ir Europos verslo ir inovacijų tinklas (Enterprise Europe Network).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų