REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opoziciniai socialdemokratai teigia balsuosią prieš konservatoriaus Jurgio Razmos siūlymą pakeisti karjeros tarnautojus ministerijų valstybės sekretorius bei ministerijų sekretorius atitinkamai ministerijų kancleriais ir politinio pasitikėjimo viceministrais.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad frakcijoje tikrai nepritarsim tam pasiūlymui, nes jis neturi jokios logikos. Kaip tik jis kainuos žymiai brangiau. Ten kalba, kad bus efektyviau naudojamos lėšos, bet pirmiausia reiks pertvarkyti visas pareigines instrukcijas, po to reiks įteikti žmonėms lapelius - bus vėl sumaištis. Prie šiandieninių krizės požymių nelabai mums suprantama, kaip jie gali užsiiminėti tokiais dalykais“, - konservatoriaus siūlymą BNS komentavo socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas Zigmantas Balčytis.

REKLAMA

Vyriausybės įstatymo pataisas inicijuojantis Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS - LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma antradienį BNS tvirtino, kad priėmus įstatymą, būtų taupomos biudžeto lėšos, kadangi būtų sukurta mažiau viceministrų postų nei šiuo metu ministerijoms galima turėti ministerijų sekretorių.

Z.Balčyčio teigimu, siūlant šias įstatymo pataisas, siekiama ne taupyti, o „pravalyti“ ministerijas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai noras, kad būtų dalis darbuotojų atleista be jokios motyvacijos. Mes (socialdemokratai - BNS) ėjom tokiu keliu, kad iš tikrųjų į labai svarbias pareigas būtų organizuojami konkursai, dabar - atvirkščiai: vietoje sekretorių bus politinio pasitikėjimo ministrai. Pagal tą projektą turi būti ne daugiau kaip keturi, bet anksčiau būdavo tiktai vienas“, - kalbėjo socialdemokratas.

Pasak jo, norint atleisti kai kuriuos aukštus ministerijų pareigūnus, reiktų įrodyti jų netinkamumą.

„Pirmiausia reikia žiūrėti, ar tas žmogus iš tiesų kompetentingas. (...) Jei jis neatitinka pareigų, nors ir yra socialdemokratų partijos narys, tai taip - iš tikrųjų sudaryti komisiją, įrodyti, kad neatitinka. Bet negalima žmogaus persekioti dėl jo priklausymo vienai ar kitai partijai - tai įrašyta Konstitucijoje“, - sakė Z.Balčytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seime įregistruotu Vyriausybės įstatymo pataisų projektu siūloma panaikinti dabar esančias karjeros tarnautojų - ministerijų valstybės sekretorių ir ministerijų sekretorių pareigybes, o vietoje jų atitinkamai įtvirtinti ministerijų kanclerių ir politinio pasitikėjimo viceministrų postus, taip pat sumažinti ministerijų vadovybės pareigybių skaičių.

Projekto iniciatoriaus J.Razmos teigimu, politinio pasitikėjimo viceministrai sustiprintų ministrų politinio veikimo galimybes. Viceministrai esą turėtų daugiau įtakos nei dabartiniai ministerijų sekretoriai – „formuotų politines idėjas“.

REKLAMA

Tuo metu aukščiausias ministerijoje karjeros pareigūnas, kurį siūloma pavadinti ministerijos kancleriu, anot J.Razmos, būtų „hermetiškai tas pats“ kaip dabartinis ministerijos valstybės sekretorius, tiesiog posto pavadinimas „gražiau skambėtų kalbine prasme“ ir būtų atitikmuo Seimo bei Vyriausybės kancleriams.

Laikinajai socialdemokratų vadovo Gedimino Kirkilo Vyriausybei bebaigiant darbą, kai kurių ministerijų politinio pasitikėjimo pareigūnai, turintys pasitraukti iš postų kartu su nueinančiais ministrais, suskubo įsidarbinti į „stabilesnes“ ministerijų sekretorių pareigybes.

Finansų viceministras Valentinas Miltienis neseniai laimėjo konkursą į šios ministerijos sekretoriaus postą, BNS žiniomis, V.Miltienis buvo vienintelis kandidatas šiame konkurse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų