REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulyje siaučianti ekonominė krizė neaplenkia ir biurų nuomos rinkos. Verslo žinovai pastebi, kad dėl taupymo politikos daugelis Lietuvos įmonių iš erdvesnių biurų pradėjo keltis į mažesnes, gerokai pigesnes patalpas.

REKLAMA
REKLAMA

Įmonės taupo kiekvieną litą

Finansinius nepriteklius pajutusios įmonės dažnai keliasi į mažesnio ploto patalpas. Verslininkai, neseniai dirbę 500 kv. m ploto biure, dabar aktyviai ieško 350 kv. m. patalpų.

REKLAMA

100 kv. m ploto biurus turėjusios įmonės vis dažniau bando savo darbuotojus sutalpinti 70 kv. m. ploto patalpose ir pan.

Stiprėjant tokioms tendencijoms, iki 100 kv. m ploto biurai šalies didmiesčiuose tampa paklausesni, o rasti nuomininkų didesnėms nei 500 kv. m patalpoms darosi vis sunkiau.

Bendrovės „Ober-haus“ ekspertas A. Pilka taip pat pastebi, kad atsirado tendencija iš miesto centro keltis į šalia miesto esančius rajonus, kur biurų kainos yra žemesnės.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokie verslininkų veiksmai rodo, kad įmonės taupo kiekvieną litą“, - sako agentūros atstovas.

Vilniuje – vis dar statybų bumas

Paklausa mažėja, tačiau Vilniuje sparčiai dygsta nauji biurų pastatai.

Nekilnojamojo turto agentūros skaičiuoja, kad įgyvendinus visus paskelbtus projektus per 4 metus modernių biurų pasiūla sostinėje padvigubėtų. Taip nutiko todėl, kad kelerius metus Vilniuje buvo jaučiamas modernių kontorų trūkumas – užimtumo rodikliai siekė beveik 100 proc., o naujuose pastatuose visas plotas būdavo išnuomojamas dar prieš statybų pabaigą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar situacija keičiasi. Šiuo metu Vilniuje neužimta apie 4 proc. A klasės biurų ploto, Klaipėdoje šis rodiklis siekia 7 proc., o Kaune – net 12 proc.

Vis dėlto ekspertai nemano, kad laisvų biurų skaičius pernelyg išsaugs. Dalis suplanuotų projektų nebus laiku įgyvendinta, nes bankai sugriežtino savo politiką ir atsisakė juos finansuoti. Statytojai taip pat stebi rinką ir gali pristabdyti savo projektų plėtrą, jei mato nepalankią rinkos situaciją.

A. Pilka teigia, kad jau yra objektų, kurie nepradedami statyti, nors tam visiškai pasiruošta. Neatmetama, kad kai kurie pradėti objektai bus įšaldyti nebaigus statyti, jei jų statytojai susidurs su finansiniais sunkumais. Toks likimas pirmiausia gali ištikti nedideles, vieną ar du objektus turinčias įmones.

REKLAMA

Sąlygas diktuoja pirkėjai

Pasikeitus rinkos sąlygoms, stipresniu partneriu derybose tampa pirkėjas. Anksčiau verslininkai turėjo tiesiog džiaugtis radę laisvą biuro plotą, o dabar gali sau leisti derėtis dėl kainos, papildomų įsipareigojimų.

„Ober-Haus“ atstovas A. Pilka mano, kad dabar didesnė dalis biurų bus parduodama ar išnuomojama jau pastačius ir įrengus pastatą. Klientai neretai renkasi iš kelių variantų, todėl dažnai nori pirma pamatyti, kaip biuras iš tiesų atrodo.

Nuosmukis tęsis 2-3 metus

Ekspertai prognozuoja, kad Lietuvoje biurų paklausa dar kurį laiką mažės.

Nekilnojamojo turto bendrovės „InReal“ atstovas Nerijus Valikonis prognozuoja, kad rinkos smukimo ir lėtėjimo tendencijos dar labiau sustiprės po Naujųjų metų, kai įmonės pristatys savo veiklos rezultatus ir patvirtins metinius biudžetus.

REKLAMA

„InReal“ ekspertas pastebi, kad procesai dabartinėje rinkoje yra šiek tiek panašūs į 1999-2002 metų įvykius, kai buvo didelė biurų pasiūla ir dėl to mažėjo nuomos kainos.

„Balsas.lt savaitės“ šnekinti ekspertai tikisi, kad dabartinis nuosmukis biurų rinkoje tęsis ne daugiau kaip 2-3 metus, vėliau situacija turėtų gerėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų