REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Lenkijos prezidentas Aleksanderas Kwasniewskis sutiktų būti NATO generaliniu sekretoriumi, nors „šių pareigų nesiekia ir netrokšta“. Komentuodamas vokiečių spaudoje pasirodžiusį pranešimą jis sakė, kad iš visų tarptautinių postų šis jam atrodo labiausiai viliojantis.

REKLAMA
REKLAMA

Savaitraštis „Der Spiegel“ paskelbė, jog tarp galimų kandidatų NATO generalinio sekretoriaus pareigoms užimti be A.Kwasniewskio dar yra ir Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis. Šiedu lenkų politikai turi daug daugiau galimybių gauti šį postą nei bulgarų stumiamas buvęs užsienio reikalų ministras Solomonas Passi.

REKLAMA

„Jei Lenkija sugebėtų kovoti dėl šios pareigybės, manau, tai būtų didelis laimėjimas, - sakė A.Kwasniewskis. - Neturiu jokių asmeninių ambicijų, bet jei man būtų pasiūlyta tapti NATO generaliniu sekretoriumi, nesakyčiau „ne“.

A.Kwasniewskis pasirengęs paremti ir R.Sikorskio kandidatūrą. „Svarbu, kad NATO vadovas būtų lenkas“, - sakė eksprezidentas.

Apie NATO generalinio sekretoriaus olando Jaapo de Hoopo Schefferio įpėdinius NATO užsienio reikalų ministrai kalbėsis šią savaitę. A.Kwasniewskio galimybės Lenkijoje buvo plačiai aptariamos jau prieš dvejus metus. Būsimo generalinio sekretoriaus pavardė turi būti paskelbta per jubiliejinį Aljanso viršūnių susitikimą, kuris įvyks 2009 metų balandį Baden Badene ir Strasbūre. Pasak „Der Spiegel“, Rytų Europos šalys, kurios jaučia, kad Aljanse joms silpnai atstovaujama, turi viltį, kad jas parems JAV.

NATO generalinio sekretoriaus postu domisi ir keli Vakarų Europos šalių atstovai, tarp jų Danijos premjeras Andersas Foghas Rasmussenas ir gynybos ministras Sorenas Gade Jensenas, taip pat buvęs Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Desmondas Browne‘as. Vokietija savo kandidato nekels, o prancūzai net pasiūlymo nesulauks, nes šalis dešimtmečius nedalyvavo NATO karinėse struktūrose ir tik dabar į jas grįžta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų