REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujasis Seimo pirmininkas pristato viename restorane verdamą žuvienę, kuri ruošiama iš jo šeimai priklausančiuose tvenkiniuose išaugintų žuvų.

REKLAMA
REKLAMA

Gurmanų nuostabai, vieno Vilniaus restorano valgiaraščio skyrelį „Naujienos“ puošia ne ko nors kito, o paties Seimo pirmininko Arūno Valinsko nuotrauka, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Pirmininkas prie puodo

Joje pavaizduotas Parlamento vadovas, pasirišęs prijuostę ir kažką samčiu maišantis dideliame garuojančiame puode. Paslaptis atskleidžiama tuoj pat: „Žuvienė. Iš ekologiškai išaugintų A. Valinsko tvenkiniuose karpių“. Nurodyta sriubos kaina, įdėta ir patiekalo nuotrauka.

Šalia - kita nuotrauka, kurioje pavaizduota „ekologiško kepto karpio“ porcija. Abejonių nekyla, kad ir šis patiekalas pagamintas iš tų pačių A. Valinsko tvenkiniuose išaugintų žuvų.

REKLAMA
REKLAMA

Šie Seimo vadovui priklausantys tvenkiniai neseniai plačiai išgarsėjo – viešai buvo paskelbta apie itin mįslingą jų įsigijimą ir atsiskaitymą už netoli sostinės esančią nepigią žemę.

Ir A. Valinskas, ir parlamentare tapusi jo žmona Ingrida savo oficialiose deklaracijose nurodė, kad UAB „A. Valinsko tvenkiniai“ yra viena jųdviejų pajamų šaltinių. Manoma, kad bendrovės akcijos, tėvams išėjus į didžiąją politiką, buvo perleistos vyresniajam poros sūnui Arūnui.

Savas restoranas

Reklaminė Seimo pirmininko nuotrauka šalia patiekalų iš karpio, puošianti valgiaraščio naujienas, yra naudinga ne tik restoranui, bet ir paties A. Valinsko tvenkinių verslui. Beje, ši užeiga nėra atsitiktinė politiku tapusios pramogų pasaulio žvaigždės kelyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent šioje maitinimo įstaigoje A. Valinsko vadovaujamos Tautos prisikėlimo partijos nariai rinkimų į Seimą naktį laukė balsavimo rezultatų. Apie žuvienės ir kepto karpio reklamą su savo atvaizdu naujasis Parlamento vadovas negalėjo nežinoti.

Apie restorano ir savo paties šeimos verslo reklamą vakar „Respublika“ ketino paklausti paties Seimo pirmininko. Atsiliepęs telefonu A. Valinskas teigė negalįs kalbėti, tačiau sutartu laiku ragelio nebekėlė.

Reklama – verslo dalis

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas, vakar paklaustas apie parlamentarų, o juo labiau – Parlamento vadovo dalyvavimą reklamos kampanijose, buvo kategoriškas.

REKLAMA

„O Jėzau, jau dėl Ingos (Seimo pirmininko žmonos Ingridos Valinskienės – red. past.) turėjome problemų, – „Respublikai“ sakė Parlamento etikos sargų vadas. – Reklama yra verslo dalis, o dar kandidatuodamas kiekvienas būsimasis parlamentaras pasirašė pasižadėjimą, kad nutrauks bet kokią kitą veiklą. Todėl ir nieko reklamuoti įstatymų leidėjai nieko negali“.

A. Salamakinas sakė jau sulaukęs skundų dėl parlamentarės I. Valinskienės dalyvavimo viename komerciniame koncerte, tačiau ar šis atvejis bus tiriamas – neatskleidė.

REKLAMA

Etikos sargų vadas vakar teigė suprantąs, kad restorano meniu žuvienės iš A. Valinsko tvenkiniuose išaugintų karpių reklama tikriausiai atsidūrė dar tuomet, kai pramogų pasaulio žvaigždė nebuvo parlamentaras. Tačiau dabar būtent Seimo pirmininkas, o ne maitinimo įstaiga turėtų pasirūpinti, kad tokia reklama būtų išimta.

Konstitucija draudžia

„A. Valinskas gali sakyti, kad jokio atlygio už tą reklamą negauna, tačiau juk kartu reklamuojami ir jo tvenkiniai bei juose išauginta produkcija, – teigė A. Salamakinas. – O tai jau yra labai negerai. Už visą mūsų komisiją neatsakau, tačiau manau, kad tokiu atveju turėtų būti priimtas sprendimas, jog toks Seimo nario, o juo labiau – Parlamento vadovo - atvaizdas negali puošti reklamos produkcijos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Konstitucijos 60 straipsnis sako, kad Parlamento nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis.

2004 m. liepos 1-ąją Konstitucinis Teismas išaiškino, kad „Seimo narys, įgydamas visas tautos atstovo teises, apsisprendžia, kad jis bus tautos atstovas, o ne užsiims verslu, komercija ar kitokia privačia veikla, kuria siekiama pelno“.

Kadangi tame pačiame restorane rinkimų naktį buvo įsikūręs Tautos prisikėlimo partijos rinkimų štabas, A. Salamakino nuomone, A. Valinskas iš tiesų negali nežinoti apie žuvienės reklamą su savo atvaizdu, todėl privalo pats pasirūpinti jos pašalinimu.

REKLAMA

Agurkai atsirūgo

„Restoranui tokia reklama turbūt yra tik naudinga, todėl jos pašalinimas yra tik A. Valinsko reikalas“, – konstatavo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas.

Jis prisiminė prieš septynerius metus kilusį didelį triukšmą vien todėl, kad Kėdainių konservų fabrike gaminamus marinuotus agurkus puošė etiketės su parlamentaro Viktoro Uspaskicho atvaizdu.

Į Parlamento etikos sargus tuomet kreipėsi Seimo narys Algimantas Matulevičius, prašydamas išsiaiškinti, ar kolegos V. Uspaskicho veikla, dalyvaujant reklaminėse konservuotų agurkų „Geras vaizdelis“ pristatymo akcijose, nepažeidžia Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo.

REKLAMA

Komisija tuomet konstatavo, kad V. Uspaskichas yra AB „Krekenavos agrofirma“ akcininkas, kuri ir yra bendrovės Kėdainių konservų fabriko steigėja.

„Vadovaujantis Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymu, Seimo nario dalyvavimas UAB Kėdainių konservų fabriko produkcijos reklaminėse akcijose sukelia viešųjų ir privačių interesų konfliktą“, – nusprendė etikos sargai.

Julius Girdvainis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų