REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje nerimstant kalboms apie galimą Valstybės saugumo departamento (VSD) spaudimą politologui, apžvalgininkui Kęstučiui Girniui, žiniasklaida ėmė nerimauti, kad žurnalistai ar jų rašomi straipsniai taip pat gali tapti VSD tyrimo objektu.

REKLAMA
REKLAMA

Portalas „Balsas.lt“ teiravosi VSD atstovo spaudai Vytauto Makausko, ar žurnalistai ir jų darbas gali patekti į departamento akiratį. Tačiau pastarasis nuo tiesioginio atsakymo išsisuko. V. Makausko teigimu, Saugumo departamentas yra įpareigotas stebėti, kad būtų laikomasi Lietuvos įstatymuose įtvirtintų imperatyvių draudimų.

REKLAMA

„Yra įstatymo draudžiami dalykai, kurių negali niekas daryti Lietuvos Respublikoje. O Saugumo departamentas yra įpareigotas stebėti, kad tų draudimų būtų laikomasi. Viskas“, – portalui „Balsas.lt“sakė V. Makauskas.

VSD atstovas spaudai teigė, jog departamento veiklą taip pat reglamentuoja įstatymai, kurie ir nustato jo funkcijas, o viena iš tų funkcijų yra prižiūrėti, kad būtų laikomasi įstatymuose įtvirtintų imperatyvų, tokių kaip draudimas kurstyti tautinę ir rasinę neapykantą, „varyti“ karo propagandą, atskleisti valstybės paslaptį sudarančią informaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Kitaip tariant, V. Makauskas paliko paties žurnalistams susiprasti, ar jie gali būti sekami, ar ne.

Paklaustas, kaip vertina Seimo pirmininko Arūno Valinsko per spaudos konferenciją išsakytą mintį, jog konfliktai su žiniasklaida nedaro garbės departamentui, VSD atstovas spaudai kategoriškai atsisakė komentuoti šį pareiškimą.

„Balsas.lt“ primena, jog praėjusią savaitę žinomas apžvalgininkas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas K. Girnius pareiškė sulaukęs VSD pareigūnų perspėjimų. Anot apžvalgininko, tokie perspėjimai vertintini kaip spaudimo darymas dėl viešai reiškiamos kritiškos nuomonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K. Girnius taip pat teigė, jog turėtų būti kruopščiai ištirtos žinios apie galimą žurnalistų ir kitų asmenų sekimą. „Seimui seniai laikas ištirti ir nustatyti, kokiu mastu VSD stebi Lietuvos gyventojus, kokiu pagrindu ir kam rodoma tokia „operatyvinė“ medžiaga ir kokiais tikslais, kokiomis aplinkybėmis teismai pritaria tokiam stebėjimui“, – savo komentare rašė apžvalgininkas.

Apžvalgininko išsakytus įtarimus aiškinsis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) ir  Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija. Šią savaitę planuojama surengti pirmuosius komiteto ir komisijos posėdžius. 

REKLAMA

VSD vadovas Povilas Malakauskas TSPMI dėstytojo teiginių apie VSD pareigūnų jam galimai darytą spaudimą dėl viešai reiškiamos kritiškos nuomonės nekomentuoja. Tačiau pranešama, kad prieš planuojamus Seimo komiteto ir komisijos posėdžius V. Malakauskas susitiko su Seimo Operatyvinės veiklos komisijos pirmininku Tautos prisikėlimo partijos (TPP) atstovu Aleksandru Sacharuku.

Kai kurie komisijos nariai tokius dvišalius VSD vadovo susitikimus su parlamentarais vertina kaip galimą bandymą daryti įtaką potencialiam departamento veiksmų tyrimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų