REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Billas Clintonas sutiko visuomenei atskleisti pavardes daugiau nei 200 tūkst. asmenų, kurie nuo pat 1997 m. skyrė lėšų jam ir jo politinei veiklai.

REKLAMA
REKLAMA

Priimti tokį sprendimą B.Clintoną paskatino susitarimas su naujuoju JAV prezidentu Baracku Obama ir jo komanda. Pasak „The New York Times“, šis B.Clintono žingsnis atveria jo žmonai senatorei Hillary Clinton kelią į valstybės sekretorės postą.

REKLAMA

Iki šiol B.Clintonas pagal federalinius įstatymus neprivalėjo viešinti savo rėmėjų sąrašo. Tačiau buvęs JAV vadovas sutiko su B.Obamos raginimu paskelbti savo donorų pavardes, nenorėdamas sutrukdyti H.Clinton tapti pagrindine šalies diplomate. Pasak vieno įtakingo demokrato, kurio pavardė neviešinama, B.Obama jau pirmadienį gali paskelbti skiriąs H.Clinton į šias pareigas.

Už kiekvieną viešą kalbą, kuri dažniausiai trunka valandą, B.Clintonas gauna apie 425 tūkst. JAV dolerių (1,1 mln. litų). Dažniausiai už kalbas buvusiam JAV prezidentui moka užsienio kompanijos, taip pat asmenys, besidomintys JAV užsienio politika.

REKLAMA
REKLAMA

Vien praėjusiais metais B.Clintonas perskaitęs 54 viešas kalbas susižėrė 10,1 mln. (26,2 mln. litų). Net tada, kai jo žmona Hillary buvo paskelbta B.Obamos kandidate į valstybės sekretorės postą, B.Clintonas Kuveite dalyvavo pasaulinėje ekonomikos konferencijoje, kurią finansavo Nacionalinis Kuveito bankas. Čia jis skaitė savo pranešimą.

B.Clintonas atskleisdamas savo rėmėjus panaikins bet kokius neaiškumus, trukdančius H.Clinton tapti B.Obamos administracijos nare.  Visi B.Clintono donorai bus suskirstyti į dvi dalis pagal tai, kokią sumą paaukojo B.Clintono fondui. Visi būsimi fondo rėmėjai bus viešinami tol, kol H.Clinton dirbs B.Obamos administracijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi Clintonų fondai, kurie skirti kovai su AIDS ir ŽIV bei klimato kaita ir skatinantys trečiųjų šalių vystymąsi, veiks kaip veikę, bet turės laikytis nustatytų susitarimų su šalimis, kurios teiks finansavimą. Tarp šių šalių - Didžioji Britanija, Prancūzija, Norvegija ir Švedija. Tačiau jei nauja šalis panorės prisijungti prie donorių arba senoji norės pasitraukti iš jų sąrašo, šį nutarimą turės svarstyti JAV valstybės departamento etikos komitetas.

B.Clintonas sutiko ateityje derinti savo viešas kalbas ir verslo veiklą su Valstybės departamento etikos pareigūnais, o jei bus būtina - ir su Baltaisiais rūmais. B.Obamos ir B.Clintono advokatai kelias dienas derino būsimos sutarties sąlygas. B.Clintonas pareiškė, jog padarys viską, ko prašo naujoji JAV vadovo administracija, kad jo žmona galėtų tapti valstybės sekretore.

Per aštuonerius metus nuo to laiko, kai paliko Baltuosius rūmus, B.Clintonas sukūrė naują gyvenimą. Jis tapo verslininku ir žinomu pasaulyje filantropu. Visus šiuos metus B.Clintonas kovai prieš AIDS, maliariją ir badą visame pasaulyje skyrė nemažai lėšų, tačiau buvęs JAV prezidentas niekuomet neviešino savo rėmėjų. Vis dėlto žinoma, kad tarp B.Clintono donorų buvo Saudo Arabijos karališkoji šeima, Maroko karalius, taip pat dalis lėšų buvo gauta iš Jungtinių Arabų Emyratų, Kuveito ir Kataro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų