REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mūsų laikais kyla nedaug epidemijų. Viena jų, osteoporozė, vadinama tyliąja epidemija. Kaip jos išvengti?

REKLAMA
REKLAMA

Aktorė Ursula Andress, išgarsėjusi kaip pirmoji suvaidinusi Džeimso Bondo merginą, neseniai prasitarė, jog yra „trapi lyg stiklas“. Ir tai tikrai ne meniškas palyginimas. 72-ejų metų Ursula neseniai sužinojo, jog serga osteoporoze. Ji labai nustebo, nes visada manė savo sveikatai skirianti pakankamai dėmesio. Ursula Andress ne vienintelė žvaigždė, kurią kankina ši liga. Keleriais metais už ją vyresnė, viena garsiausių aktorių pasaulyje Elizabeth Taylor taip pat serga osteoporoze. Abi moterys stengiasi neprarasti geros nuotaikos, aktyviai dalyvauja visuomeninėje ir labdaringoje veikloje, bet nė viena jų nežino, kodėl susirgo šia liga.

REKLAMA

Kodėl senutės kuprotos?

Fizinis krūvis, per greitas augimo tempas paauglystėje, lytinių hormonų kiekis lemia, kokie kaulai užauga. Kaulų tvirtumas priklauso nuo to, kaip jie formavosi paauglystėje, nes būtent tuo metu pasiekiama kaulų masė, kurios pakanka visam gyvenimui. Trisdešimtmečio žmogaus kaulų masė sudaro maždaug 30 proc. visos kūno masės, o senstant ji kasmet sumažėja maždaug 1 procentu. Moterų kaulai silpnesni, lengvesni ir smulkesni nei vyrų, todėl jos labiau ir nukenčia.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis dešimtmetis po menopauzės moterims yra tikras išbandymų laikotarpis. Organizme labai suaktyvėja kaulus ardančios ląstelės, todėl smarkiai retėja stuburo kaulai, stuburo slanksteliai susispaudžia ir atsiranda kupra.

Mankšta ir kalcis gelbsti

Kaulų audinio tvirtumas priklauso ir nuo mūsų. Jiems tvirtėti bei neišretėti padeda fizinė veikla. Kuo didesnis fizinis krūvis tenka kaulams, tuo mažesnė tikimybė senatvėje susirgti osteoporoze. Labiausiai kaulus stiprina plaukimas ir lengvasis kultūrizmas. Tačiau naudinga yra bet kokia mankšta, judėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas svarbus dalykas, saugantis kaulus nuo jų retėjimo, yra vadinamosios organizmo statybinės medžiagos. Tai vitaminas D ir kalcis - šie elementai užtikrina kaulų tvirtumą. Ypač svarbus - kalcis. Organizme jis kaupiasi tik paauglystėje, vėliau galima tik papildyti išeikvotą jo kiekį. Labiausiai šio elemento reikia paaugliams, nėščioms ir menopauzę išgyvenančioms moterims.



Geras ir negeras maistas

Vartoti medicininius preparatus ar rinktis atitinkamus maisto produktus - kiekvieno pasirinkimas. Bet reikia žinoti, kokie produktai tinka kaulams stiprinti, o kokių geriau vengti. Pieno produktai - tikras kalcio šaltinis. Jų pasirinkimas itin didelis: tai pienas, grietinė, jogurtas, varškė, sūris, ledai ir net pieninis šokoladas. Liesuose pieno produktuose kalcio yra tiek pat, kiek ir riebiuose, tad geriau rinktis neriebius, nes juose mažiau cholesterolio. Kalcio gausu migdoluose, kopūstuose, brokoliuose, sojose.

REKLAMA

Beje, kai kurie maisto produktai yra nesuderinami su kalcio turinčiais, nes jie trukdo organizmui jį pasisavinti, todėl reikėtų vengti rūgštynių, rabarbarų, špinatų, grūdų. Šiuose produktuose yra medžiagų, kurios „padeda“ prarasti kalcį. Taip pat jo kiekį organizme mažina kava, stipri arbata, gazuoti gėrimai.

Alkoholiniai gėrimai kaulams irgi gali pakenkti, todėl alkoholį vartoti galima tik labai saikingai. Kalcio kiekį organizme taip pat gali sumažinti sūrus maistas, nes jame daug natrio. O šie elementai nedera organizme.



Ramunė KARALIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų