REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nevyriausybinių organizacijų atstovai nepritaria Tautos prisikėlimo partijos (TPP) siūlomo Arūno Burkšo kandidatūrai į aplinkos ministrus ir nori išgirsti, ar partija turi kitų kandidatų.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes atėjome pareikšti, kad nepritariame A. Burkšo kandidatūrai į aplinkos ministrus“, - penktadienį žurnalistams po susitikimo Seime sakė aplinkosauginių nevyriausybinių organizacijų koalicijos vadovas Žymantas Morkvėnas.

REKLAMA

Taip pat nevyriausybininkų atstovas sakė norintis išgirsti kitų TPP kandidatų į aplinkos ministrus pavardes.

„Mes kiek esame anksčiau šnekėję su A. Valinsku (TPP lyderiu-BNS), jis sakė turintis penkis kandidatus, o kadangi TPP prerogatyva siūlyti savo kandidatą, mes norėtume išgirsti, kas jie tokie yra“, - sakė Ž. Morkvėnas, pridūręs, kad jų pagrindinė pozicija - „kad kandidatas būtų renkamas tais kriterijais, kuriuos įvardino prezidentas“.

REKLAMA
REKLAMA

Nevyriausybininkai sakė yra pateikę tris savo siūlomas kandidatūras į šį postą, tačiau pavardžių atskleisti nenorėjo, tik pripažino, kad viena jų - Valstybės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) direktorė Rūta Baškytė, su kuria prezidentas Valdas Adamkus, nesitaręs su kandidatą į šį postą turinčia teikti TPP, kalbėjo apie galimybę užimti aplinkos ministrės postą.

Penktadienį Seime visuomeninių organizacijų atstovai susitiko su paskirtuoju premjeru Andriumi Kubiliumi. Šiame susitikime dalyvavo ir prezidento patarėjas Lauras Bielinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po susitikimo A. Kubilius sakė išgirdęs „labai daug stiprių ir argumentuotų abejonių dėl įvardijamos pavardės“.

„Tai tikrai verčia labai aiškiai matyti situaciją, iš tikrųjų norėtųsi matyti, kad Lietuvoje aplinkosaugininkams aplinkos nereikia ginti nuo Aplinkos ministerijos“, - sakė A. Kubilius.

„Manau, kad reikėtų pasiekti tokį rezultatą, kad Vyriausybės darbas ir ministerijos darbas neprasidėtų nuo konflikto su aplinkosaugos žmonėmis“, - pridūrė A. Kubilius.

Susitikime dalyvavęs prezidento patarėjas L. Bielinis vengė klausimų, susijusių su Prezidentūros vertinimu dėl A.Burkšo kandidatūros į aplinkos ministrus.

REKLAMA

„Šitos pavardės sąraše nėra, taip kad jūsų klausimas yra nekorektiškas“, - į klausimą, kaip Prezidentūra vertina A. Burkšo kandidatūrą, atsakė L.Bielinis, pridūręs, kad nenorėtų kalbėti apie personalijas.

L. Bielinis taip pat patvirtino, jog Prezidentūros atstovai su TPP įvardintu kandidatu į aplinkos ministrus A. Burkšu nėra bendravę.

L. Bielinis patvirtino, jog, jei yra teisinė galimybė, valdantiesiems nesuradus visiems priimtinos kandidatūros į aplinkos ministro postą, Vyriausybė būtų tvirtinama be jo.

REKLAMA

Seimo pirmininkas, TPP vadovas Arūnas Valinskas už visuomeninių organizacijų protestų prieš A.Burkšo kandidatūrą mato suinteresuotas struktūras, tačiau kokios jos, nekonkretizuoja.

„Žmonės nejausdami tapo tam tikrų struktūrų darbiniais įrankiais, nes jie kalba jų lūpomis, neva protestai, neva kaltinimai, bėgiojimas į vienas ir kitas institucijas rodo, kad tų pokyčių griežtų ir kategoriškų, kuriuos mes esame deklaravę, ne visi nori. Bet jie bus“, - sakė A. Valinskas.

Jis ketvirtadienį vakare neformaliai susitiko su prezidentu V.Adamkumi po to, kai Vyriausybę formuojantis konservatorių lyderis A. Kubilius, prezidentui pateikęs kandidatus į ministrus, A. Burkšo kandidatūros drauge su kitomis nepateikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Valinskas tikino, jog „nieko netikėto A. Kubilius nepadarė, tai buvo aptarta“, ir tuo pačiu patvirtino, jog TPP kandidatas į aplinkos ministrus nesikeičia. „Ne, mes turime vieną kandidatą, A. Burkšą, žmogų, kuriuo aš pasitikiu“, - sakė A. Valinskas.

A. Kubilius ketvirtadienį po susitikimo su V. Adamkumi teigė, jog dėl aplinkos ministro kandidatūros bus apsispręsta iki kitos savaitės. Anot A. Kubiliaus, dėl TPP siūlomo A. Burkšo ketvirtadienį nuomonę pareiškė ir prezidentas V. Adamkus, tačiau jos konservatorių lyderis neatskleidė.

REKLAMA

Po šio susitikimo prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė netiesiogiai leido suprasti, jog šalies vadovui gali būti nepriimtina A. Burkšo kandidatūra, dėl kurios neigiamai yra pasisakiusios ir kai kurios visuomeninės gamtosaugininkų organizacijos.

„Koalicijos partneriai turi suderinti savo nuomones dėl to kandidato. Prezidentą yra pasiekusi daugelio visuomeninių organizacijų neigiama nuomonė dėl vieno kandidato, kuris buvo minimas kaip kandidatas į aplinkos ministrus“, - sakė R. Grumadaitė.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų