REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai dirba „kaip senais gerais laikais“. Pagrindinis saugumiečių taikinys – ne valstybės pamatus iš tikrųjų griaunančios jėgos, o savo nuomonę turintys ir išsakyti jos nebijantys žurnalistai.

REKLAMA
REKLAMA

„Plovė smegenis“

Šįkart saugumiečių akiratyje atsidūrė politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius. Žmogus, dažnai kritiškai rašantis apie Konstitucinio Teismo (KT), prezidento sprendimus. Žiniasklaidoje paskelbtame komentare K. Girnius teigia sulaukęs VSD darbuotojo vizito. Šis apžvalgininką perspėjo dėl tariamo užsienio specialiųjų tarnybų susidomėjimo juo, galimo verbavimo, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Komentare rašoma ir apie pokalbį su aukšto rango VSD pareigūnu, kuris apžvalgininkui priminė „smegenų plovimą“. Neva žurnalistai, kritikuojantys KT ir šalies vadovą, sąmoningai ar nesąmoningai kenkia Lietuvai.

K. Girnius tvirtina žinąs, kad VSD vadovas Povilas Malakauskas lankėsi pas tuomet dar būsimąjį premjerą Andrių Kubilių bei „davė suprasti“, jog su kai kuriais žurnalistais šiam būtų geriau nebendrauti.

Apžvalgininko komentaru jau susidomėjo politikai. P. Malakauskas turės pasiaiškinti Seimo Operatyvinės veiklos komisijai, jį „ant kilimo“ pasikvietė ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

REKLAMA
REKLAMA

Pats saugumiečių šefas, žurnalistų paklaustas apie pavaldinio veiksmus, atsakinėjo abstrakčiomis frazėmis. Konkrečiai neatsakė ir į klausimą, ar VSD renka medžiagą, ar seka žurnalistus.

„Jie vėl išdrąsėjo“

Buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Algimantas Matulevičius, aktyviai domėjęsis VSD veikla, vakar „Respublikai“ tvirtino neabejojantis, kad VSD kaip dirbo, taip ir tebedirba senais metodais.

Jo žodžiais, daug kas atsiskleidė parlamentinio VSD veiklos tyrimo metu, kuris saugumiečių vadovybę ne juokais išgąsdino. „Bet kadangi nebuvo politinės valios „pastatyti į vietą“ įsijautusius, tikrai per toli nuėjusius, ciniškai Konstituciją ir žmogaus teises paminančius saugumiečius, nieko nebuvo padaryta“, – apgailestavo A. Matulevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet, pasak jo, saugumiečiai persigrupavo ir vėl išdrąsėjo. „Todėl šita problema Lietuvoje lįs vėl ir vėl. O baisiausia tai, kad prezidentas liko jų pusėje. Jei jis būtų nors kiek palaikęs parlamentarus, šiandien saugumiečiai taip tikrai nesielgtų. Esu ne kartą gavęs informacijos, kad jie naudoja ir ne visiškai sankcionuotus, ir žmonių bauginimo metodus“, – sakė buvęs politikas.

Jaučiasi visagaliais

A. Matulevičiaus nuomone, „žmonės iš VSD“ jaučiasi kone visagaliai. Kaip imperija imperijoje. „Pavyzdžiui, leidimai dirbti su slapta informacija. Šiandien VSD bet kuriam pasieniečiui, Krašto apsaugos ministerijos darbuotojui, valstybės tarnautojui gali bet kada sugadinti gyvenimą. Nes daugeliui iš jų – ypač aukštesnio rango žmonėms – reikia dirbti su paslaptimis. O VSD gali bet kada, nieko neatskleidę, leidimą atimti. Arba neišduoti“, – pasakojo buvęs parlamentaras.

REKLAMA

Tokiu atveju, pasak jo, žmogus ne tik netenka darbo, bet ir lieka su „dėme“. Jis gali kreiptis į teismą, tačiau saugumiečiai ir teismams neskuba nieko pateikinėti dangstydamiesi paslaptimis.

„Tiesa, žmogus dar gali kreiptis į Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją, kuriai, jei ką, vadovauja VSD generalinis direktorius ir pastarojo pavaduotojas“, – ironizavo A. Matulevičius.

Jo nuomone, taip gali nutikti ir K. Girniui. Iš pradžių – susitikimas, tarsi skelbiantis „vaikine, suprask, su kuo turi reikalą“. „O paskui galima pasakyti, kad K. Girnius sėdėjo su kažkuo iš Rusijos ambasados. Tada tu, žmogau, įrodinėk, kad nesi asilas“, – piktinosi A. Matulevičius.

REKLAMA

Komentaras

Alvydas Sadeckas,

buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas

Jei tas pokalbis, kurį aprašė žiniasklaida, iš tikrųjų buvo, saugumiečių veiksmai, švelniai tariant, atrodo nesolidžiai ir neprofesionaliai.

Nors tai ir nebuvo kažkokie grasinimai ar panašūs veiksmai. Švelniai tariant, vaikiškas lygis, nors gal jie nieko ir nepažeidė, gal geranoriškai tenorėjo įspėti. Bet tai išsiaiškinti galima labai paprastai. Aš būčiau nukėlęs ragelį, paskambinęs Malakauskui ir paklausęs, kaip čia buvo. O dabar jo paties komentarai – be jokių komentarų – šioje situacijoje nėra patys geriausi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O tai gali būti panaudota šališkam nuteikimui prieš Valstybės saugumo departamentą. Viską galima išspręsti labai paprastai, be jokio ypatingo tyrimo, per vieną dieną ar posėdį – ir nebūtina kelti skandalo ar vėl spausti Valstybės saugumo departamentą.

Priminimas

Valerijus Saveljevas

Žurnalistais saugumiečiai domisi anaiptol nebe pirmą kartą. Didžiausias skandalas dėl to kilo 2003-iųjų pradžioje. Tuomet saugumo darbuotojas Valerijus Saveljevas mėgino užverbuoti buvusį „Respublikos“ žurnalistą Virginijų Gaivenį.

REKLAMA

Pokalbio, kuris buvo įrašytas ir nufilmuotas, metu saugumietis tiesiai šviesiai prašė padėti surasti „kompromatą“ apie „Respublikos“ vadovus. V. Saveljevas dėstė tokį nurodymą gavęs iš tuometinio saugumo šefo Mečio Laurinkaus, o į šį, pasak saugumiečio, dėl to kreipėsi prezidentas Valdas Adamkus.

„Respublikai“ ir V. Gaiveniui paviešinus Saugumo ketinimus kilo didžiulis triukšmas. Tuomet V. Saveljevas buvo paslėptas: žurnalistai jo niekaip negalėjo rasti. Vėliau saugumietis atsirado ir per televiziją išdėstė „savo versiją“, kuria patikėjo nebent didžiausi naivuoliai.

Pasak V. Saveljevo, niekas jam neliepė rinkti jokių kompromatų, jis nieko nebūtų šantažavęs, prezidentas čia niekaip nefigūruoja. Esą dirbau savo iniciatyva, o darbas nepavyko, nes V. Gaivenis pasirodė esąs gudresnis už mane.

Tomas Beržinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų