REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kainų komisija, gavusi valdančiųjų prašymą kol kas nesvarstyti naujų elektros kainų vartotojams, ketvirtadienį atidėjo sprendimą. Nacionalinės energetikos bendrovės „Leo LT“ atstovai tvirtina, kad toks sprendimas yra neteisėtas.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas neaišku, kada elektros kainos vartotojams gali būti patvirtintos ir nuo kada jos įsigalios.

REKLAMA

„Nuo paskutinio dokumento (VST ir RST skaičiavimų dėl naujų paslaugų kainų - BNS) pateikimo dienos dar turime laiko ir sprendimą galime atidėti“, - po posėdžio žurnalistams sakė Kainų komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys.

Tuo tarpu „Leo LT“, kuri valdo skirstomųjų tinklų įmones VST ir Rytų skirstomieji tinklai, finansų direktorius Ramūnas Bičiulaitis posėdyje teigė, jog toks sprendimas yra neteisėtas, kadangi tarifai komisijai buvo pateikti spalio 31 dieną ir komisijos sprendimas turi būti priimtas per 30 dienų.

REKLAMA
REKLAMA

„Galiu labai tiksliai vardyti terminus, kurie yra nustatyti Energetikos įstatyme. Mes tarifus pateikėme spalio 31 dieną. juos nagrinėti duodama 30 dienų. Iki šio mėnesio pabaigos mes tikėjomės sprendimo remiantis įstatymu. Tas sprendimas, kaip atrodo, nedaromas, vilkinamas dėl sunkiai paaiškinamų priežasčių“, - žurnalistams sakė R.Bičiulaitis.

Tuo tarpu V.Poderys įvardijo ir kitas priežastis, dėl kurių atidėtas sprendimas.

„Naujoji valdžia pati nori peržiūrėti, ar jos valdomų įmonių kreipimaisi yra pagrįsti. Be to, labai dinamiškai - kas savaitę - kinta dujų ir kito kuro kainos. Tas atidėjimas leistų priimti sprendimą atsižvelgiant į tikslesnes prognozuojamas kuro kainas. Šiuo metu laikas vartotojams yra palankus, dujų kainos, mūsų manymu, pradės kristi“, - sakė V.Poderys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak komisijos pirmininko, artimiausiame posėdyje reikės peržiūrėti ir sprendimus dėl kitų elektros kainos dedamųjų: „Jei nepriimsime sprendimo iki gruodžio 1 dienos, elektros kainų didėjimas nusikels - neatmetu galimybės, kad bus peržiūrėta ir gamybos kaina“.

Tuo tarpu R.Bičiulaitis teigė, jog tarifas grįstas gamybos savikaina, kuri nepasikoreguos dėl atidėtų tarifų. Pasak jo, tai reiškia, kad jei tarifas neįsigalios nuo sausio 1 dienos, per likusius mėnesius vartotojai turės kompensuoti nuostolius, dėl padidėjusios gamybos savikainos mokėdami dar brangiau.

REKLAMA

Valdančioji koalicija ketvirtadienį paprašė komisijos atidėti sprendimą iki gruodžio pabaigos, kad naujoji Vyriausybė galėtų įvertinti valstybės kontroliuojamų energetikos įmonių paraiškas dėl kainų didinimo ir išsakyti savo poziciją.

Ligšioliniais skaičiavimais, augant gamybos, perdavimo ir paskirstymo kainai, elektra gyventojams nuo kitų metų sausio 1-osios turėtų brangti 7 centais iki 40 centų už kilovatvalandę, o komerciniams vartotojams - apie 5,3-6,5 cento (su pridėtinės vertės mokesčiu).

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų