REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) narių grupė parengė rezoliucijos projektą, kuriuo siūlo Seimui pasisakyti už NATO narystės veiksmų plano suteikimą Ukrainai ir Gruzijai gruodžio 2-3 dienomis vyksiančiame NATO užsienio reikalų ministrų susitikime.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat projekte Aljanso šalių parlamentai bei vyriausybės kviečiamos „solidariai paremti tokią poziciją“.

REKLAMA

Rezoliucijos projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo URK nariai liberalas Petras Auštrevičius, konservatorius Emanuelis Zingeris bei Tautos prisikėlimo partijos atstovas Rokas Žilinskas.

Rezoliucijos projektą Seimo seniūnų sueiga įtraukė į ketvirtadienio posėdžio darbotvarkę.

Balandį Bucharešte vykusiame NATO viršūnių susitikime buvo nuspręsta laikinai nesuteikti Gruzijai ir Ukrainai NATO narystės veiksmų plano, tačiau sutarta gruodį per NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą iš naujo įvertinti jų pažangą.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, jog gruodžio pradžioje Briuselyje daug NATO šalių nepritars, kad Gruzijai ir Ukrainai būtų suteiktas NATO narystės veiksmų planą, tačiau tikimasi, kad bus priimtas sprendimas, leisiantis išsaugoti šių šalių prestižą ir išlaikyti jas kelyje į Šiaurės Atlanto aljansą.

NATO narystės perspektyvą Tbilisiui labiausiai užtemdė rugpjūtį kilęs penkių dienų karas su Maskva dėl separatistinio Pietų Osetijos regiono. Kijevo galimybės gauti narystės veiksmų planą yra menkos dėl Ukrainoje nesiliaujančios politinės suirutės bei didelės šalies gyventojų dalies pasisakančios prieš šalies narystę Aljanse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija kategoriškai prieštarauja Gruzijos ir Ukrainos stojimui į Šiaurės Atlanto aljansą.

Narystės veiksmų planas yra pradinė priemonė, skirta parengti prie Aljanso prisijungti norinčius partnerius NATO narystės pareigoms ir prievolėms. Tokio plano suteikimas valstybei siejamas su jos būsima naryste Aljanse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų