REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Andrius Kubilius švenčia pirmą pergalę. Seimas 89 balsais „už“, 26 „prieš“ ir 16 parlamentarų susilaikius pritarė Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderio kandidatūrai tapti Vyriausybės vadovu.

REKLAMA
REKLAMA

Kandidatą pristačiusi konservatorių frakcijos seniūnė Irena Degutienė ne tik gyrė A. Kubiliaus dalykines savybes ir priminė, jog kartą jis jau vadovavo Vyriausybei krizės sąlygomis, bet ir apibūdino pirmininką kaip „nepaprasto gerumo ir šiltumo žmogų“. Pasak jos, didžių žmonių išorė neretai būnanti apgaulinga, tačiau A. Kubilius esąs ir tvirtas, ir šiltas vienu metu.

REKLAMA

Pagyrimų A. Kubiliui negailėjo ir prikėlėjų frakcijos seniūnas Laimontas Dinius, pabrėžęs, jog kandidatas yra išlaikytas ir dalykiškas žmogus. Dar vienas koalicijos partneris - liberalų lyderis Eligijus Masiulis sakė pasitikįs A. Kubiliumi. „Žiemos keliu minant geriau turėti keturratį, kuris turės padėt išvairuoti“, - apie koaliciją kalbėjo liberalas, linkėjęs A. Kubiliui nemesti kelio dėl takelio ir negalvoti, kad jei nuleido ratą, tai būtinai esąs opozicijos darbas.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas sakė, jog frakcija balsuos laisvai, tačiau pripažino, jog iš dabartinės daugumos tai esąs geriausias kandidatas ir alternatyvų jam nėra.

Savo paramą deklaravo ir liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas. Jis citavo A. Kubilių, citavusį Prancūzijos prezidentą Nicolas Sarcozy, ir ragino nepasiduoti baimei bei nekalbėti blogai apie savo šalį ir žmones. Visgi liberalcentristas pabrėžė, jog kai kurie mokesčių reformos punktai koalicijoje. Pasidžiaugęs, kad verslo liudijimų savininkai gali kuriam laikui atsikvėpti, A. Zuokas ragino nenaikinti visų PVM lengvatų. Liberalcentristų lyderis nepraleido progos priminti, kad šių metų biudžetas buvo priimtas ir konservatorių balsais. A. Zuokas linkėjo, kad šios kadencijos Seime žodžiui „valstybininkas“ būtų sugrąžinta jo tikroji prasmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tvarkdariai ir socdemai – „prieš“

Partijos Tvarka ir teisingumas frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis ; sakė, kad frakcija priėmė sprendimą neremti A. Kubiliaus kandidatūros į ministrus pirmininkus. Jis pabrėžė, kad neturi nieko prieš A. Kubiliaus kaip politiko teikimą į Vyriausybės vadovus, tačiau balsavimas yra kompleksiškesnis. V. Mazuronis teigia, kad jo frakcija negali paremti konservatoriaus kandidatūros, kadangi nepritaria jo vadovaujamos koalicijos krizės įveikimo planui. „Tai yra turtinės nelygybės padidinimo planas", - tvirtino V. Mazuronis.

REKLAMA

Socdemai taip pat neigiamai įvertino ir konservatoriaus siūlomą krizės įveikimo planą. „Šiandien po susitikimo darosi aišku, kad antikrizinis planas paveiks labai blogai smulkųjį ir vidutinį verslą, taip pat didelė dalis to plano sprendimų, ypatingai didinti pridėtinės vertės mokestį, guls ant žmonių pečių, todėl frakcija nutarė nepritarti kandidatūrai“, –  socialdemokratų frakcijos seniūnas Zigmantas Balčytis.

„Ekonominė teorija, kitų valstybių patirtis rodo, kad pridėtinės vertės mokestį reikėtų atvirkščiai, ne didinti, o mažinti, kad mes palaikytume vartojimą“, – pridūrė Z. Balčytis, praėjusią Seimo kadenciją dvejus metus ėjęs finansų ministro pareigas.

REKLAMA

Savo vardu kalbėjęs buvęs premjeras Gediminas Kirkilas linkėjo A. Kubiliui įveikti baimę savyje. „Gąsdinimas yra išvirkštinė baimės pusė. Šito reiktų atsisakyti“, - sakė jis, komentuodamas pretendento kalbas apie šalies finansų situaciją.

.......................

Pagal Konstituciją ministrą pirmininką skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Paprastai dėl kandidato į premjerus balsuojama atvirai, tačiau Seimas šiuo atveju balsavimo formą - slapta ar atvirai - gali rinktis. Sprendimas dėl kandidato į ministrus pirmininkus priimamas paprasta balsų dauguma. Prezidentas Valdas Adamkus daugiausiai vietų parlamente turinčios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderio A. Kubiliaus kandidatūrą Seimui pateikė antradienį. Beje, prezidentas turi teisę atšaukti pristatytą kandidatūrą bet kuriuo metu iki balsavimo pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne vėliau kaip per 15 dienų nuo paskyrimo premjeras pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę ir pateikia svarstyti jos programą.

15-asis ministrų kabinetas pradės dirbti, kai Seimas pritars Vyriausybės programai ir prisieks ministrai. Juos premjero teikimu skiria ir atleidžia prezidentas. 

Naują ministrų kabinetą formuoti ėmėsi keturios į Permainų koaliciją susibūrusios partijos: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Tautos prisikėlimo partija, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga.

Tomas Čyvas, Indrė Bungardaitė

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų