REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antikrizinės programos autoriai švelnina toną – iš pradžių grasinę panaikinti visus verslo liudijimus, dabar prakalbo tik apie kai kurių verslo rūšių išbraukimą iš sąrašo, rašo dienraštis „Verslo žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar Seime vykusiame Eligijaus Masiulio, Liberalų sąjūdžio lyderio, susitikime su smulkiesiems verslininkams ir prekybininkams atstovaujančių asociacijų vadovais, buvo informuota, kad Liberalų sąjūdis siūlo verslo liudijimų nenaikinti.

REKLAMA

„Pirminiame antikrizinių priemonių variante buvo užsimota naikinti visus verslo liudijimus ir pereiti prie individualios veiklos, bet dabar tokios nuostatos nebeliko. Ji sušvelninta ir pasakyta, kad peržiūrima ir svarstoma, kuria veikla būtų galima leisti užsiimti kaip individualia veikla, o kuria – ne“, – sako Masiulis.

Ir priduria, kad antradienį koalicijos partneriams buvo pateiktas pasiūlymų paketas, kuriame Liberalų sąjūdis mokesčių srityje 2009 metais siūlo: nekeisti autorinio apmokestinimo tvarkos ir nenaikinti verslo liudijimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šį klausimą koalicijos taryboje dar svarstysime, nes jūsų požiūris į verslo liudijimus didžiąja dalimi sutampa su mūsų požiūriu“, – pabrėžia Masiulis. Pasak jo, padėtį iliustruoja taksistų pavyzdys – kai dirbo su patentais, jie sumokėdavo daugiau mokesčių, nei panaikinus šią verslo rūšį. Niekam ne paslaptis, kad dalis taksi vairuotojų po to pradėjo teikti nelegalias paslaugas. Susitikime smulkiesiems verslininkams pasiūlyta savo argumentus išsakyti konservatoriams, o liberalai tarpininkautų, kad toks susitikimas įvyktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dano Arlausko, Verslo darbdavių konfederacijos generalinio direktoriaus, nuomone, kad vadinamieji patentininkai kurtų įmones, reikėtų peržiūrėti daug reikalavimų: atsisakyti 10000 litų įstatinio kapitalo, steigiant uždarąją akcinę bendrovę, supaprastinti buhalterinę apskaitą ir galvoti, kaip sumažinti kitas išlaidas. Šiandien įkurti įmonę kainuoja ne mažiau kaip 13000 litų.

Be to, derėtų atsižvelgti, kad verslo liudijimų panaikinimas mažins konkurenciją ir didins kainas, taigi – skatins infliaciją. „Mes taip pat manome, kad uždarosios akcinės bendrovės privalo turėti galimybę samdyti su verslo liudijimais dirbančius žmones kai kuriems darbams“, – siūlo Arlauskas.

Kitąmet verslo liudijimų turėtojai sumokės maždaug 540 mln. litų įvairių mokesčių, skaičiuoja Zita Sorokienė, Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė. Ji primena, kad nuo sausio 1 dienos minimali verslo liudijimo kaina išaugs nuo 1100 iki 1380 litų. Verslo liudijimus yra įsigiję maždaug 150 tūkst. šalies gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų