REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovui asmeninis interesas, regis, arčiau širdies nei visuomeninis. Jaukiame Žvėryno kampelyje baigta privataus Malakauskų šeimos kotedžo statyba. Tuo metu neoficialiai prabylama, kad naujojo VSD pastato dar ilgai nepapuoš pabaigtuvių vainikas.

REKLAMA
REKLAMA

„Visos kalbos apie departamento neįgalumą - iš piršto laužtos. Žinoma, ūkinės funkcijos atima laiko, tačiau ne didžiąją jo dalį. Šiuo metu personalo darbo sąlygos nelabai geros. Naujojo VSD pastato statybos suplanuotos prieš penkerius metus. Ir čia nėra jokių paslapčių ar netikėtumų“, - prieš metus „Lietuvos žinioms“ optimistiškai kalbėjo VSD vadovas Povilas Malakauskas.

REKLAMA

Tačiau Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai užsimena, kad naujasis VSD pastatas sostinės Pilaitės mikrorajone greičiausiai bus užkonservuotas. Mat nueinanti Vyriausybė nenoriai atseikėdavo jam pinigų, o ir kitų metų valstybės biudžete VSD numatyti tiksliniai 20 mln. litų bus skirti ne tik statyboms, bet ir kitam reikalingam turtui įsigyti.

Parduotų, bet neleidžia

„VSD, atsižvelgdamas į Registrų centro atliktą preliminarų parduodamo turto, kuris įtrauktas į Vyriausybės patvirtintą valstybės nekilnojamojo turto sąrašą, įvertinimą, pateikė Finansų ministerijai prašymą patikslinti neatitinkančio valstybės turto valdytojų poreikių nekilnojamojo turto vertes ir vietoj patvirtintos bendros 40 mln. litų sumos nurodyti 150 mln. litų“, - rašyta dar birželį Seimo gautame finansų ministro Rimanto Šadžiaus rašte apie VSD valdomą nekilnojamąjį turtą.

REKLAMA
REKLAMA

Toliau aiškinta, kad norimo parduoti turto vertė buvo nustatyta atsižvelgiant į maksimalų ir geriausią jo panaudojimo principą, t. y. darant prielaidą, kad sklypas, esantis Vilniuje, Antakalnio g. 4A, bus užstatytas nauju gyvenamuoju-komerciniu pastatu, o žemės sklypo, esančio Vilniuje, Rukainių g.119, paskirtis bus pakeista į komercinę ir t. t. Registrų centro pateiktoje preliminaraus turto vertinimo pažymoje vien žemės sklypo, esančio Rukainių gatvėje, vertė svyruoja nuo 60,5 mln. litų iki 120 mln. litų. Teikdamas tokį siūlymą Finansų ministerijai VSD pasirinko maksimalias turto pardavimo vertes. Šiuose siūlymuose neminimas VSD pastatas Vytenio gatvėje, kurio vertė, turint galvoje jo strateginę vietą, taip pat siektų ne vieną dešimtį milijonų litų. Taigi pardavus visus minėtus objektus susidarytų suma, viršijanti tą, kurios reikia naujojo VSD pastato statybai baigti ir būtinai įrangai įsigyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kol kas Atnaujinamo valstybės nekilnojamojo turto sąrašo taisyklės nenumato kriterijų ir sąlygų, kurioms esant galėtų būti keičiamos Vyriausybės patvirtintos turto vertės. Žodžiu, iki šiol neaišku, kada galėtų vykti aukcionai, per kuriuos būtų parduodamas dabartinis VSD turtas, tad naujojo VSD pastato statybos toliau merdi. Ir tuo pat metu kelia daug įtarimų bei spėlionių. Tokia situacija praėjus pusmečiui nepakito.

Netylančios abejonės

Priminsime, kad VSD nuo 2003 metų sausio 8 dienos valstybinės žemės panaudos sutartimi neatlygintinai naudojasi jam skirtu 181 919 kvadratinių metrų žemės sklypu Vilniuje, šalia Pilaitės mikrorajono. Jame statomas naujas centrinis administracinis pastatas ir su juo susiję statiniai, kurie atitiktų NATO ir Europos Sąjungos valstybių specialiosioms tarnyboms keliamus reikalavimus. Sutartinė statybos darbų sąmatinė vertė 2005-aisiais buvo 195,3 mln. litų. Juos planuota baigti 2007 metų gruodžio 31-ąją. Brangstant statybinėms medžiagoms ir kylant statybininkų algoms, statybos kaina gerokai didėjo.

REKLAMA

Seimo NSGK narys Saulius Pečeliūnas teigia, jog statybų kainos išaugo ir dėl to, kad projektuojant naująjį pastatą Lietuva dar nebuvo prisidėjusi prie NATO. „Aljanso narėms keliami gerokai didesni reikalavimai, o tai, žinoma, kainuoja. Iš tiesų, svarstant tas statybas komitete buvo kilę abejonių, ar skaidriai leidžiami pinigai, tačiau šiuo metu priežiūra yra gana griežta“, - tvirtino S.Pečeliūnas.

Tačiau kai kurie kiti Seimo NSGK nariai ironiškai tvirtino, kad „gana griežta priežiūra“ tėra iliuzija. VSD pareigūnai komitetui nepateikia jokių raštiškų duomenų apie lėšų panaudojimą. Prisidengiama objekto svarba ir jo slaptumu, tad parlamentarai gauna žodinę informaciją, kurios patikrinti neįmanoma. Manoma, kad šiuo metu į statybas investuota apie 50-60 mln. litų. 10 mln. litų „paklaida“ dėl to slaptumo ir susidaro.

REKLAMA

Kontrolės nėra - paslaptis yra

LŽ jau rašė, kad įvairioms Vyriausybės programoms įgyvendinti pernai buvo numatyta iš Privatizavimo fondo išleisti net 368 mln. litų. Šių Vyriausybės programų nei Seimas, nei Valstybės kontrolė, nei Finansų ministerija praktiškai nekontroliuoja, tad parlamentarams kyla klausimų, ar jos nepaverstos milžiniškomis pinigų plovyklomis. Būtent iš šios Vyriausybės programoms numatytos sumos buvo skirti ir 30 mln. litų VSD pastatui statyti. Baigus šias statybas, esą bus įrengtos patalpos, kurios atitiks NATO ir ES standartus. Vienas standartų - vienam VSD pareigūnui vidutiniškai teks 40 kvadratinių metrų. Ką tokiuose plotuose veiks saugumo darbuotojai, niekas negalėjo dorai paaiškinti, nes „detalizacija“ viešumai neteikiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krašto apsaugos ministerijos parengtame vertinime pateikiami teigiamas ir neigiamas naujojo pastato statybos poveikiai. Nežinia kodėl nei valstybės saugumo užtikrinimo, nei ekonominių pagrindų, finansų ar konstitucinės santvarkos apsaugos aspektais teigiamo poveikio pastačius naują VSD pastatą nenumatoma. Bet šie aspektai VSD seniai nerūpi. Panašu, kad VSD vadovams - ir buvusiems, ir dabartiniams - svarbūs tik tarnybiniai ar asmeniniai butai bei šimtų milijonų vertės statybos.

„Tos statybos vyksta jau seniai, tad dėl suprantamų priežasčių stengiamės apie jas kalbėti kuo mažiau, nes yra tokių, kurie rankioja po kruopelytę bet kokią informaciją apie tą pastatą, - nuolatos kartoja VSD atstovas Vytautas Makauskas. - Gal kažkam toks apsidraudimas atrodo perdėtas. Kai estai statė naują pastatą savo saugumo darbuotojams, apie tai sužinota tik tada, kai į jį jau buvo įsikelta.“

REKLAMA

V.Makauskas nekomentuoja nei darbų grafiko, nei lėšų panaudojimo. „Žinoma, kad sąmatos yra, tačiau nagrinėti jų neturime teisės. Nieko detalesnio negausite, - maloniai paaiškina jis. - VSD komplekso statybos darbai vyksta pagal iš anksto su Vyriausybe suderintus planus ir projekto finansavimo grafikus. Natūralu, kad statybos tempas tiesiogiai priklauso nuo minėtų grafikų laikymosi.“

V.Makauskas negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti, kad VSD pastatas, negaunant pakankamai lėšų, bus tiesiog užkonservuotas. Iškilmingoms įkurtuvėms gali kliudyti dar vienas barjeras - būsimos Vyriausybės ketinimai 12-15 proc. apkarpyti biudžetinių įstaigų finansavimą. Taupymas veikiausiai palies ir VSD. Tačiau departamento vadovybė tikisi, kad naujojo pastato statybos bus baigtos 2010 metais.

REKLAMA

Šimtmečio statyba

Ilgametis Seimo NSGK narys S.Pečeliūnas nesibaigiančią naujojo VSD pastato istoriją vadina šimtmečio statyba. „Apsisprendėme, kad tai svarbus strateginis objektas. Taip susiklostė aplinkybės, kad jis nuolat perprojektuojamas. Vis vejamės „saugumo reikalavimų“ traukinį, - apgailestavo jis. - Mūsų komitetas visada pritardavo VSD prašymams skirti papildomų lėšų, kad tos statybos vieną kartą būtų baigtos.“

LŽ duomenimis, pastarąjį kartą parlamentarai dar šią vasarą pritarė VSD prašymui skirti papildomą finansavimą naujojo pastato statybai, tačiau iš Finansų ministerijos buvo gautas tradicinis atsakymas, kad tokių galimybių nėra. Neoficialiai kalbama, kad pastatas jau pradėtas konservuoti neribotam laikui. Iki geresnių laikų, kai vėl bus griežtinami saugumo reikalavimai, ir pasaka prasidės iš pradžių?

Rimantas Varnauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų