REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaimyninėje šalyje rugsėjo 9 d. vyks prezidento rinkimai. Taigi sulauksime vis įdomesnių ir pikantiškesnių žinių. Štai dabartinis prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad JAV paskyrė pusė milijardo dolerių jo režimui nuversti (neblogas įvertinimas!) bei apie opozicinių jėgų susirinkimą Vilniuje (tai pasirodė besanti "antis", - taip "Omnitel Laikui" patvirtino gerai informuoti šaltiniai iš Baltarusijos). Aistras kaitina ir Rusijos Dūmos deputatai. Interviu agentūrai "Interfax" Rusijos Valstybės Dūmos Saugumo komiteto narys, komunistas Viktoras Iliuchinas pareiškė, kad iš tikrųjų aktyviai veikiant Vakarų specialiosioms tarnyboms po prezidento rinkimų rugsėjo 9-ąją Baltarusijoje gali atsirasti "savas Koštunica". Kaip pabrėžė deputatas, A. Lukašenkos nerimas dėl to "visiškai pagrįstas ir pateisinamas". O Vladimiras Putinas aiškiai davė suprati, kad neparems Lukašenkos.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomeninio susivienijimo "Socialinės technologijos" prezidentas Aleksandras Feduta neatmeta galimybės, kad po prezidento rinkimų Baltarusijoje bus įvesta nepaprastoji padėtis. "Lukašenka rengiasi neteisėtai įvesti nepaprastąją padėtį dėl neva iškilusios perversmo grėsmės", - pabrėžė jis.

REKLAMA

Baltarusijos opozicijos lyderio Vladimiro Gončiariko nuomone, A. Lukašenka neketina surengti nepriklausomo bylų dėl Baltarusijoje dingusių žinomų politikų tyrimo, taip pat nušalinti pareigūnų, įsivėlusių į šiuos nusikaltimus. Jis neatmetė galimybės, kad per rinkimų kampaniją "pirmą kartą prieš liaudį bus panaudota vidaus kariuomenė".

Aistros verda. Jos bus dar karštesnės, nes tiek viena, tiek kita pusė bandys dramatizuoti padėtį. Vieni aiškins apie Vakarų slaptus kėslus pavergti Baltarusijos liaudį - ir tai bus paveiku, nes tiek Rusijoje, tiek Baltarusijoje vis dar gyvuoja Vakarų (o visų pirma JAV) kaip priešo įvaizdis (Rusijoje 55,2 proc. gyventojų mano, jog didžiausią pavojų Rusijai kelia Jungtinės Amerikos Valstijos; galima įtarti, kad panašus, o gal net didesnis procentas taip manančių yra ir Baltarusijoje). Kiti skelbs apie mirtiną pavojų demokratijai ir žmogaus teisėms. Kuo tai baigsis? Dideliu šurmuliu, kurio rezultatas menkas?

REKLAMA
REKLAMA

Sociologinės apklausos rodo, kad 42 proc. Baltarusijos gyventojų savo balsus atiduos už A. Lukašenką. Tai pakankami skaičiai, kad būtų pasiekta pergalė net ir neklastojant rinkimų rezultatų (aišku, tuo atveju, jei šie sociologiniai tyrimai parodo tikrąją padėtį, o tai abejotina). Tiesa, A. Lukašenkai reikia laimėti triuškinančia pergale. Vien tam, kad įrodytų savo stiprumą ir nepažeidžiamumą, kurį taip demonstruoja savo ilgose kalbose (ar kas matė jo pasisakymus per televiziją?) ir ledo ritulio aikštelėse (tai sunkiau jam sekasi bėgant Minsko gatvėmis, kur kartais į jį paleidžiamas koks pomidoras).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ne tik noras pasirodyti didžiu tautos numylėtiniu gali versti falsifikuoti rinkimų rezultatus.

Tik apie 25 proc. Minsko gyventojų palaiko Lukašenką. Taigi miestiečius, o visų pirma sostinės gyventojus ne taip jau lengva mulkinti. 73 proc. visų Baltarusijos gyventojų mano, - didžiam valdžios siaubui, - kad galima kritikuoti prezidentą ir vyriausybę. Beje, tik 28 proc. baltarusių mano, kad prezidento rinkimai bus laisvi ir teisingi. Taigi šie duomenys rodo, kad baltarusiai tampa kritiški savo valdžiai. Vadinasi, kuo toliau, tuo sunkiau bus jais manipuliuoti, pasakojant apie Vakarų imperialistų slaptas užmačias, milijonus dolerių, skirtus kiršinti Baltarusijos liaudį ir pan. Štai tuo opozicija ir gali pasinaudoti. Būtent čia ir slypi jos šansas nuversti Lukašenkos režimą. Tik ar sugebės juo pasinaudoti? Klausimas lieka atviras.

O rytoj skaitykite specialiai "Omnitel Laikui" iš Baltarusijos atsiųstą komentarą apie dabartinę padėtį kaimyninėje valstybėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų