REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) bei Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija aiškinsis politologo Kęstučio Girniaus įtarimus Valstybės saugumo departamentui (VSD) bandžius daryti spaudimą.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius Povilas Malakauskas pakviestas artimiausiame NSGK posėdyje, rengiamame kitą savaitę, informuoti apie VSD pareigūnų veiksmus.

REKLAMA

Tai BNS trečiadienį patvirtino Seimo NSGK pirmininkas konservatorius Arvydas Anušauskas.

Įtarimus dėl galimo žurnalistų bei politikų sekimo ir bandymo daryti spaudimą aiškinsis ir Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija.

Šios komisijos narys „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis kreipėsi į komisijos pirmininką Tautos prisikėlimo partijos (TPP) atstovą Aleksandrą Sacharuką bei komisijos narius, siūlydamas nedelsiant sušaukti posėdį ir į jį kviesti VSD vadovą P. Malakauską bei politologą, publicistą K. Girnių.

REKLAMA
REKLAMA

Žinomas apžvalgininkas TSPMI dėstytojas K. Girnius teigia sulaukęs VSD pareigūnų perspėjimų, kuriuos pats apžvalgininkas vertina kaip jam darytą spaudimą dėl viešai reiškiamos kritiškos nuomonės.

TSPMI docento nuomone, žinios apie galimą žurnalistų, kitų asmenų sekimą turi būti kruopščiai ištirtos: „Seimui seniai laikas ištirti ir nustatyti, kokiu mastu VSD stebi Lietuvos gyventojus, kokiu pagrindu ir kam rodoma tokia „operatyvinė“ medžiaga ir kokiais tikslais, kokiomis aplinkybėmis teismai pritaria tokiam stebėjimui“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komentare naujienų portalui alfa.lt, kuris skelbiamas ir dienraštyje „Lietuvos žinios“, buvęs Laisvosios Europos radijo Lietuvos tarnybos vadovas K. Girnius teigia prieš kelis mėnesius sulaukęs VSD pareigūnu prisistačiusiojo asmens skambučio ir vizito į namus. Iš pastarojo susitikimo bei vėliau susitikimų su itin aukštu VSD pareigūnu, apžvalgininkas teigia turįs įtarimų, kad jo kritiški straipsniai kliuvo ne užsienio spectarnyboms, o pačiam VSD.

Pokalbyje su itin aukštu VSD pareigūnu, kurio pavardės apžvalgininkas nenurodo, K. Girnius teigia sulaukęs paaiškinimų esą prezidentas ir Konstitucinis Teismas pernelyg dažnai kritikuojami valstybės pamatai.

REKLAMA

VSD vadovas P. Malakauskas apžvalgininko teiginių apie VSD pareigūnų jam galimai darytą spaudimą dėl viešai reiškiamos kritiškos nuomonės nekomentuoja.

VSD vadovas BNS teigė, jog įtarimų dėl galimai neteisėtai daryto poveikio turįs apžvalgininkas galįs kreiptis į VSD kontroliuojančias institucijas - pirmiausia prezidentą, taip pat į prokuratūrą, teismą, Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK).

„Tikrai nieko nekomentuosiu. Galima pasakyti tai, kad yra tam tikros procedūros, pagal kurias mes dirbame. Čia gali pats žmogus komentuoti ir tikrai jokių problemų mes nematome, jei jis komentuoja. Tai yra to žmogaus apsisprendimas komentuoti ar nekomentuoti savo susitikimus su valstybinėmis institucijomis“, - sakė P. Malakauskas.

REKLAMA

VSD vadovas nepatvirtino bei nepaneigė neoficialių žinių, jog departamentas galimai klausosi kai kurių žurnalistų pokalbių. P.Malakauskas taip pat teigė su politikais oficialiai ir neoficialiai susitinkąs beveik kiekvieną dieną, tačiau šių susitikimų turinį taip pat atsisakė komentuoti.

VSD vadovas tikino negalįs komentuoti VSD susitikimų su piliečiais, kurie kreipiasi į departamentą.

Atkreipus dėmesį, jog šiuo atveju į VSD kreipėsi ne pats pilietis, o atvirkščiai - VSD pareigūnai, P. Malakauskas kartojo nieko negalįs komentuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jis (K. Girnius - BNS) gali taip komentuoti, jei jis mano, kad taip yra. Jis gali ne tik komentuoti, jis gali kreiptis į prokuratūrą, ir kitas institucijas. Jei žmogus mano, kad yra kažkokių problemų dėl valstybinės institucijos veiklos ar tam tikrų veiksmų, jis turi teisę ir labai daug galimybių, kaip tas problemas spręsti“, - sakė P. Malakauskas.

Paklaustas, į ką konkrečiai šiuo atveju gali kreiptis įtarimų dėl galimo persekiojimo turįs apžvalgininkas, VSD vadovas teigė, jog pirmiausia galima kreiptis į jį patį.

REKLAMA

„Padarykime prielaidą, kad kažkokia teisėsaugos institucija yra ir, tarkime, aš manau, kad ta institucija kažką negerai padarė, ne pagal procedūras, ne pagal įstatymus. Tai pradėt reikia nuo tos institucijos vadovo, jeigu netenkina atsakymas, jei manoma, kad yra nusikalstamos veikos požymių, galima kreiptis į prokuratūrą, į tos institucijos kontroliuojančias institucijas, sakykim, mūsų atveju tai yra prezidentas. Yra labai daug mechanizmų, kaip tai daryti“, - aiškino VSD vadovas.

Jis patikino, kad visus veiksmus VSD atlieka besilaikant įstatymų reikalavimų.

REKLAMA

„Visi veiksmai, kuriuos mes atliekame, kiek aš esu departamente, yra atliekami griežtai prisilaikant įstatymų ir procedūrų“, - sakė P. Malakauskas.

Klausiamas, ar lankėsi pastaruoju metu pas konservatorių lyderį kandidatą į premjero postą Andrių Kubilių siekdamas perspėti apie esą kenksmingai rašančius žurnalistus, P. Malakauskas taip pat vengė komentarų.

„Aš susitikinėju su politikais beveik kiekvieną dieną, arba su sprendimų priėmėjais. Susitikinėjau, susitikinėju ir susitikinėsiu. Tai yra mano darbas, o komentuoti tuos susitikimus gali tik tie, su kuriais aš susitinku. Tai yra jų apsisprendimas, komentuoti ar nekomentuoti mano oficialaus ar neoficialaus vizito faktą ir turinį. Tai yra mano pozicija ir taip turi elgtis VSD. Bet jei politikai mano esant tikslinga komentuoti, jie apsisprendžia ir tai daro“, - teigė P. Malakauskas.

Apie tai –LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų