REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar 19:30 Prancūzijos socialistų partijos Nacionalinė taryba paskelbė, kad su 102 balsų persvara nauja partijos lydere išrinkta Martine Aubry. Ségolène Royal šalininkai nesutinka su tokiu pralaimėjimu ir grasina paduoti Socialistų partiją į teismą, kad būtų surengtas trečias rinkimų turas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip išaiškino Prancūzijos Kasacinis Teismas, politinių partijų lyderių rinkimams taikomos tos pačios taisyklės kaip ir Respublikos Prezidentės rinkimams. Royal šalininkai tvirtina, kad įvyko 24 pažeidimai. Kai kurie partijos skyriai pavėluotai pateikė protokolus, kai kur trūksta rinkiminės komisijos narių parašų. Eubonne skyriuje balsavimas vyko 12 m2 kabinete, kas pažeidė teisę į slaptą balsavimą.

REKLAMA

Praeitą penktadienį buvo paskelbta, kad Royal atsilieka 42 balsais. Pastaroji šiuos rezultatus apskundė partijos Nacionalinei tarybai, tačiau po tyrimo skirtumas padidėjo iki 102 balsų. Kai kurie senatoriai abejoja Nacionalinės tarybos nešališkumu, kadangi 70 proc. vietų šioje institucijoje kontroliuoja Aubry frakcijos. Royal turi teisę apskųsti partijos sprendimą teismui.

Skirtumai tarp Martine Aubry ir Ségolène Royal prioritetų yra esminiai. Royal laikosi nuomonės, kad socialistai turėtų pasistumti į dešinę, kas leistų atimti balsus iš centristų. Aubry šalininkai kaltina ją tuo, kad ji išduoda kairiuosius idealus ir veda prie to, kad partija praras kairiuosius balsus.

REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos socialistų partija yra antra pagal dydį ir užima 35,36 % Nacionalinėje Asamblėjoje. Ji turi 232 511 narį ir virš 3 200 skyrių. Tačiau daug svarbesnis yra vidinis pasiskirstymas į frakcijas: demokratinis socializmas, socialdemokratai, trockistai, kairieji katalikai, blairistai, clintonistai, eurofederalistai, euroskeptikai, utopistai, naujoji kairė, kairieji socialistai, anarchistai, žalieji ir altermondialistai. Frakcijos leidžia savo atskirus laikraščius, žurnalus ir knygas, o Sorbonos skyrius net turi savo televiziją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos ir Lietuvos partijos skiriasi ir lyderių rinkimų tvarka, ir tuo, kad konfliktai sprendžiami ne perėjimu į kitą partiją arba naujos partijos įkūrimu, o vidinių frakcijų steigimu. Dar daugiau, Royal šalininkai nemano, kad paduoti savo partiją į teismą yra „blogai“. Nors, didžiausias skirtumas – tai daug aukštesnis intelektinis diskusijų lygmuo, į kurį niekada nekyla nei Lietuvos politikai, nei banalūs politologai.

Stanislovas Tomas yra Prancūzijos socialistų partijos  ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų