REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dauguma Seimo rinkimuose nesėkmingai pasirodžiusių ir už jo ribų likusių politinių partijų išsivaikščioti neketina. Kai kurios keičia lyderius. Kitos žada vienyti jėgas.

REKLAMA
REKLAMA

LSDS toliau mėgins būti „teisinga kaire“

Lapkričio 15 d. Vilniuje vyko Lietuvos socialdemokratų sąjungos (LSDS) kandidatų, dalyvavusių 2008 m. Seimo rinkimuose, pasitarimas. Be LSDS narių susirinkime dalyvavo švietimo, muitinės darbuotojų profesinių sąjungų atstovai, atsikuriančios Krikščionių demokratų partijos iniciatoriai. Buvo aptarti ir įvertinti pasibaigusių rinkimų rezultatai, kalbėta apie tolesnės veiklos perspektyvas ir planus. Užpildytos apklausų anketos. Įvertinus jų rezultatus ir pasisakymus, konstatuota, kad didžioji susirinkimo dalyvių dalis rinkimų rezultatus įvertino patenkinamai. „Lėšų trūkumas, žiniasklaidos, konkurentų neigiamas nusistatymas LSDS atžvilgiu, nepalanki rinkimų tvarka ir įstatymai, sąjungos painiojimas su partija buvo dažniausiai minimos priežastys, trukdžiusios geriau pasirodyti rinkimuose tiek Socialdemokratų sąjungos sąrašui, tiek kandidatams“, - sakoma LSDS pranešime spaudai.

REKLAMA

Dauguma dalyvių pasisakė už tai, kad Socialdemokratų sąjunga ir LSDS vadovybė toliau tęstų savo veiklą. Sutarta, jog 2009 m. pirmoje pusėje būtų sušauktas ataskaitinis rinkimų suvažiavimas. Iki jo turėtų susikurti ir įsiregistruoti Krikščionių demokratų frakcija. Buvo išsakyti pastebėjimai dėl sąjungos pavadinimo, simbolikos, kurie, kuriantis frakcijoms, galėtų būti koreguojami. Profesinės sąjungos ir atsikuriantys krikščionys demokratai buvo įvardyti artimiausiais LSDS partneriais. Galima partnere buvo  paminėta ir Centro partija.

REKLAMA
REKLAMA

Neigiamos nuostatos išsakytos „Fronto“ ir LSDP atžvilgiu. Neigiamai vertintos ir visos dabar į Seimą patekusios partijos. Daugiausiai neigiamų balų gavo Darbo partija, A.Valinsko TPP, Liberalų ir centro sąjunga, R. Pakso TT ir LSDP. Susirinkimo dalyviai pasisakė už LSDS dalyvavimą Europarlamento rinkimuose. Pritarta nuomonei, jog būtina aktyviau bendrauti su visuomene, pritraukti naujų žmonių, ieškoti būdų, kad LSDS siūlymai atsispindėtų žiniasklaidoje.

Pilietininkai ieškos sąjungininkų

Pilietinės demokratijos partijos pirmininkas, buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius portalui „Balsas.lt“ tvirtino, kad negalvoja trauktis iš politikos. „Buvo susirinkusi partijos taryba, man niekas kažkokių pretenzijų neišsakė. Dirbsime toliau. Jau dabar matyti, kad nedidelės partijos – taip pat ir mes – padarėme daug klaidų. Pagrindinė yra ta, kad nesugebėjome sutarti dėl bendrų sąrašų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis kol kas neatskleidė, ar ketina balotiruotis prezidento rinkimuose, nors anksčiau apie tokią galimybę yra užsiminęs.

Naujoji sąjunga ieško naujo vado

Prisiimdamas atsakomybę dėl partijos nesėkmės rinkimuose, Naujosios sąjungos (NS) pirmininkas Artūras Paulauskas nutarė trauktis iš pirmininko posto.

Kartu su juo pasitraukė NS pavaduotojai Algirdas Monkevičius ir Vaclovas Karbauskis. NS laikinai vadovaus švietimo ir mokslo ministras p. Monkevičius. Naująjį partijos lyderį rinks partijos suvažiavimas, kurio data kol kas nenustatyta.

REKLAMA

Kazimira Prunskienė nežino, ar atsistatydins

Laikinai einanti pareigas žemės ūkio ministrė, valstiečių liaudininkų sąjungos lyderė Kazimira Prunskienė, paklausta, ar neketina pasekti Artūro Paulausko pavyzdžiu ir atsistatydinti iš partijos pirmininkės posto, teigė, jog tai yra ne jos asmeninis, o visos partinės komandos klausimas.

Kita vertus, K. Prunskienė nenusiminė ir sakė, jog keli jos vadovaujamos partijos atstovai visgi dirbs Seime. Anot ministrės, parlamente bus, nors ir negausi, frakcija, kuri neliks abejinga žemės ūkio sektoriui.

REKLAMA

K. Prunskienė taip pat išreiškė viltį, jog ilgainiui Valstiečių liaudininkų frakcija parlamente pasipildys keliais naujais nariais. Ministrė pareiškė tikinti, jog vos po kelių mėnesių atsiras „norinčių pasivaikščioti“ seimūnų, kurie prisijungs prie šios frakcijos.

......................

Minėtos partijos neperkopė 5 proc. ribos. Naujoji sąjunga (socialliberalai) pelnė 3,64 proc. rinkėjų pasitikėjimą. Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga  rinkimuose gavo 3,73 proc. balsų, už Pilietinės demokratijos partiją pasisakė 1,11 balsuotojų, Lietuvos socialdemokratų sąjunga sugraibė 0,86 proc. balsų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų