REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujųjų metų naktį Rusija ir vėl gali užsukti dujų čiaupą Ukrainai. „Gazprom“ reikalauja padengti milijardinius įsiskolinimus, tik tada pasirašys sutartis dėl naujų tiekimų.

REKLAMA
REKLAMA

Maskvos ir Kijevo „dujų ginčas“ tęsiasi. „Gazprom“ teigia, kad Ukraina nevykdo sąlygų, kurios leistų pasirašyti ilgalaikes sutartis dėl Rusijos dujų tiekimo ir tranzito. „Gazprom“ atstovai pareiškė, kad jie jau pusantro mėnesio intensyviai svarsto su kolegomis iš „Ukrainos Naftogaz“, kaip praktiškai įgyvendinti memorandumą, kurį abiejų šalių premjerai pasirašė spalio 2 dieną. Jame aiškiai apibrėžta, jog Ukraina pirmiausia turi padengti visas skolas, kad būtų galima pasirašyti ilgalaikes tiesiogines sutartis dėl dujų tiekimo Ukrainai ir palaipsniui pereiti prie rinkos kainų. „Gazprom“ siūlo Ukrainai specialią schemą, pagal kurią „Naftogaz“ galėtų atsiskaityti. Į ją įeina ir avansas už dujų tranzitą. Kol kas jokių poslinkių nėra, o tiekti dujas be sutarčių - neįmanoma. Todėl Rusijos dujos Ukrainai gali būti atjungtos Naujųjų metų naktį.

REKLAMA

Pasak specialistų, kol kas Ukrainos požeminėse saugyklose pakanka dujų šaliai aprūpinti visą žiemą, jei tiekimai iš Rusijos nutrūktų. Iš viso saugyklose sukaupta 30 mlrd. kubinių metrų dujų.

„Gazprom“ valdybos pirmininko atstovas spaudai Sergejus Kuprijanovas sakė, jog pasaulinė finansų krizė kol kas niekaip nepaveikė dujų vartojimo Ukrainoje.

Kas kam skolingas?

Abi šalys nesutaria dėl skolos dydžio. Pasak S.Kuprijanovo, ukrainiečiai skaičiuoja tik įsiskolinimus už rugsėjį ir spalį, o rusai įtraukė jau ir besibaigiantį lapkritį, be to, prisikaupė baudų.

REKLAMA
REKLAMA

„Ukrainos Naftogaz“ pripažino, kad skola Rusijai siekia 2,25 mlrd. dolerių. Praėjusią savaitę Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas nurodė „Gazprom“ valdybos pirmininkui Aleksejui Milleriui išieškoti skolą. A.Milleris pranešė prezidentui, kad ši skola - 2,4 mlrd. dolerių.

Po to Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka metė kaltinimus premjerei Julijai Tymošenko, kad ji neprofesionaliai vykdo energetinę politiką, ir davė vyriausybei 5 dienas, kad atsiskaitytų už Rusijos dujas. Tačiau premjerė nesutinka su prezidento kaltinimais. J.Tymošenko tvirtina, kad tai ne Ukrainos vyriausybės, o kompanijos „RosUkrEnergo“ skolos, likusios iš ankstesnių laikotarpių. „Vyriausybė nieko neskolinga kompanijai „RosUkrEnergo“, - pareiškė J.Tymošenko. Ji taip pat sakė, jog pirmiausia reikia išnarplioti korupciją dujų sektoriuje, o ne permetinėti problemas Ukrainai ir jos vyriausybei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak specialistų, šiame ginče susidarė net tam tikras matematinis kazusas: Kijevas skolingas tarpininkui, tarpininkas skolingas Maskvai, o tiesioginio vienos šalies įsiskolinimo kitai kaip ir nėra. Vis dėlto visi sutinka, jog kebli padėtis vis tiek nepanaikins Ukrainos skolos ir jos nesumažins.

Kainų šokis

„Ukrainos Naftogaz“ pasirašė sutartį su „RosUkrEnergo“ dėl 49,8 mlrd. kubinių metrų dujų tiekimo 2008 metais po 179,5 dolerio už 1000 kubinių metrų. 50 proc. „RosUkrEnergo“ priklauso Rusijos „Gazprom“, 45 proc. - Ukrainos verslininkui Dmitrijui Firtašui, 5 proc. - Ivanui Fursinui. Kalbama, kad kaina už dujas Ukrainai pašoks iki 400 dolerių už kubinį metrą, ir tai atsitiks jau nuo sausio 1 dienos, jei Ukraina nevykdys minėto memorandumo. Savo ruožtu Ukraina ketina kelti tarifus už tranzitą nuo dabartinių 1,7 dolerio už 1000 kubinių metrų transportavimą 100 kilometrų iki 5-7 dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų