REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Autorių darbdaviams, kuriems pagal sutartis autoriai atliks vienkartinius darbus, siūloma už juos pervesti įmokas „Sodrai“.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai pirmadienį per susitikimą su Verslo žurnalistų klubo ir Žurnalistų sąjungos atstovais informavo kandidatas į finansų ministrus Algirdas Šemeta.

REKLAMA

„Išmokėdamas pinigus užsakovas turėtų sumokėti tą darbą atlikusiam autoriui ir įmokas „Sodrai“, - kalbėjo A.Šemeta.

Jis pabrėžė, kad žurnalistai ir kiti pagal autoriaus sutartis dirbantys asmenys, kurie gaus nuolatinių pajamų, bet nuo jų dabar nemoka socialinio draudimo įmokų, visą tarifą „Sodrai“ pradės mokėti po trejų metų.

„Tai valstybės atsakomybė, jei to nepadarysime, po 10-20 metų galime turėti tokią socialinę žmonių tragediją. Kai jie sulauks senatvės, suvoks, kad jie nėra apginti“, - kalbėjo kandidatas į premjerus Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2009 metų darbdavys už pagal autoriaus sutartį dirbantį darbuotoją „Sodrai“ turėtų mokėti 10 proc., o dar 1 proc. mokėtų pats darbuotojas, 2010 metais - atitinkamai 20 proc. ir 2 proc., o 2011 metais - įprastus tarifus, nors dėl jų dydžio dar diskutuojama - minimi variantai „28 proc. +3 proc.“ ir „31 proc. + 3 proc.“.

A.Šemeta sakė, kad pastarasis variantas yra „darbinis“ ir jis gali keistis.

Į „Sodrą“ dabar darbdavys perveda 30,98 proc. darbuotojo darbo užmokesčio, o pats darbuotojas - dar 3 procentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Kubilius sutinka, kad dėl išaugusios mokesčių naštos padidės leidėjų sąnaudos, tačiau jis prognozuoja, kad tas padidėjimas nebus perkeltas tik darbuotojams.

„Mes įsitikinę, kad kaip ir valstybė, taip ir leidėjai gali rasti, kaip sutaupyti, ir tikimės, kad tai nebus daroma žurnalistų sąskaita“, - sakė A.Kubilius.

Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius piktinosi, kad svarstomi įmokų „Sodrai“ tarifai už honorarus yra per dideli.

Jis sakė, kad nuo kitų metų pradedamos mokėti įmokos „Sodrai“ negali būti tokios pat, kokias moka dirbantieji pagal darbo sutartis, nes valstybė negalės suteikti visų garantijų.

REKLAMA

„Neaišku, kokiomis socialinio draudimo garantijomis bus galima naudotis. Pavyzdžiui, „Sodroje“ yra daugiau nei 7 draudimo rūšys, o viena jų - draudimas nuo nelaimingo atsitikimo darbe. Akivaizdu, kad autoriaus sutartys nėra įprastos darbo sutartys - nėra nei darbo laiko apskaitos, nei tikslios darbo vietos. Akivaizdu, kad „Sodra“ kompensacijų nemokės, o jeigu nemokės, tai ir neturi rinkti įmokų“, - sakė D.Radzevičius.

Naujoji valdžia nuo kitų metų visus tris svarbiausius mokesčius ketina suvienodinti iki 20 proc. Tokiu tarifu ketinama apmokestinti ir pajamas, gaunamas dirbant pagal autoriaus sutartis - dabar joms taikomas 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifas, bet nuo jų neskaičiuojamos įmokos „Sodrai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų