REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvenimas - tik vienas, ir visų jo malonumų atsisakyti būtų per didelė auka netgi ekonomikos krizės akivaizdoje. Tad Klaipėdos organizacijos neskuba išsižadėti kolektyvuose nusistovėjusių švenčių papročių.

REKLAMA
REKLAMA

Neišlaidauti skatina blaivus protas ir biudžeto - nuo šeimos iki valstybės lygio - rodikliai. Štai Kroatijos vyriausybė dėl pasaulinės finansų krizės apskritai uždraudė švęsti Kalėdas ir Naujuosius metus visose viešojo sektoriaus įstaigose.

REKLAMA

Tad šios šalies valstybinės organizacijos negalės linksmintis vakarėliuose ir iš savo lėšų pirkti dovanų. Džiugu, kad pasikėsinti į „sumestines“ šventes vyriausybė neturi nei įstatymų suteiktos, nei moralinės teisės...

Klaipėdos organizacijų atstovai puikiai supranta keblią ekonominę situaciją. Tačiau kalbinti valdininkai, verslininkai ir meno žmonės vieningi buvo ir kitu požiūriu: krizė trunka ne savaitę ir ne dvi, o kalėdinė nuotaika aplanko tik kartą per metus. Ir pakeisti ją nykiais skaičiavimais esą kvaila.

REKLAMA
REKLAMA

Švęs ir spręs

Anot Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Aloyzo Každailevičiaus, kaip ir kasmet, gruodį jo vadovaujamas kolektyvas rinksis drauge palydėti išeinančių metų.

„Tai mūsų draugiškas pasibuvimas po darbų. Nueiti pasiklausyti koncerto, išgerti po taurę vyno - mūsų tradicija tokia pat, kaip ir daugelio kolektyvų“, - sakė direktorius.

Bendrą pramogą darbuotojai rengs savo lėšomis. O ar šiemet valdininkų kišenes papildys vadinamasis tryliktasis atlyginimas, - bus sprendžiama kitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokiems priedams paskirstomi pinigai, per metus sutaupyti darbo užmokesčio fonde. Lėšos kaupiasi darbuotojams sergant, vykstant konkursams laisvoms darbo vietoms užimti“, - sakė A. Každailevičiaus.

Pokalbininkas sakė negalintis prognozuoti, kokia situacija bus šiemet. Pernai prieš žiemos šventes mūsų darbuotojai gavo net iki 90 proc. atlyginimo sudarančius priedus. Būdavo metų, kai jie siekdavo 50 ar 70 proc. atlyginimo, yra pasitaikę, kad priedų nebuvo visai“, - pasakojo A. Každailevičius.

Paisys Vyriausybės

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro, pavaldaus Valstybinei visuomenės sveikatos priežiūros tarnybai prie Sveikatos apsaugos ministerijos, direktoriaus pavaduotoja Dalija Stasiuvienė sakė, kad jų įstaiga niekada nėra rengusi vakarėlių darbuotojams, tad ir šiais metais jo neplanuojanti.

REKLAMA

„Mūsų kolektyve neformalus bendravimas vyksta tik poilsio kambarėlyje pietų metu, švenčių - Kalėdų, Velykų - mes neminime. O tokios, kaip, tarkime, darbuotojų jubiliejai, švenčiamos po darbų“, - sakė D. Stasiuvienė.

„Kas dėl piniginių paskatinimų darbuotojams, atsižvelgsime į Vyriausybės poziciją. Jeigu bus linkstama į tai, kad dera pasitaupyti, taip ir darysime. Apskritai priedus paskirstome iš darbo užmokesčio fondo santaupų, kurios kiekvienais metais skiriasi“, - pasakojo pokalbininkė.



Pinigai ir kalakutai

REKLAMA

Jūrų krovinių bendrovės „Bega“ kolektyvas šiemet prieš Kalėdas rinksis į šventinį vakarą, kuris vyks delfinariume. Tokius darbuotojų ir jų šeimos narių pobūvius bendrovė rengia jau visą dešimtmetį.

„Begos“ finansų ir ekonomikos direktorės Genovaitės Daukšienės teigimu, bendrovės kolektyvinė sutartis numato, kad prieš žiemos šventės darbuotojams mokamas tryliktasis atlyginimas.

„Kalėdinės priemokos yra ženklios, jos apskaičiuojamos pagal specialius nuostatus, atsižvelgiant į žmogaus įdirbį, metų pasiekimus. Taigi kiekvienam ir kasmet jos skiriasi. Tik tokiu būdu galima užtikrinti efektyvią motyvaciją“, - sakė V. Daukšienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

AB „Klaipėdos jūrų krovinių kompanija“ (KLASCO) šiemet svarbiausias metų šventes pasitiks kukliau, tačiau išlaikys visas įmonės tradicijas. Kitą mėnesį turėtų būti apsispręsta ir dėl kalėdinių premijų.

„KLASCO yra gilias tradicijas turinti įmonė. Krizės ateina ir praeina, o tradicijas reikia branginti“, - įsitikinęs bendrovės generalinis direktorius Valentinas Greičiūnas.

Per Kalėdas KLASCO darbuotojų šventinius stalus papuoš įmonės dovanoti kalakutai. Tradiciniame naujametiniame rinkinyje, kurį gaus kiekvienas iš 800 bendrovės darbuotojų, bus saldumynų ir kitų gėrybių. Nebus pamiršti ir darbuotojų vaikai, kuriems rengiamas kalėdinis vakaras bei ruošiamos dovanėlės.

REKLAMA

„Finansiškai įmonei buvo sėkmingas pirmas metų pusmetis. Dabar matome, kad krizė jau palietė ir uosto veiklą, todėl valdyba sprendimą dėl kalėdinių premijų darbuotojams priims gruodžio viduryje, kai bus apibendrinti paskutinių mėnesių įmonės finansiniai rezultatai“, - sakė V.Greičiūnas.

KLASCO vadovas akcentavo, kad Kalėdų šventė nėra pagrindinis bendrovės įvykis - tradiciškai darbuotojai yra pagerbiami vasarį rengiamoje KLASCO veteranų pagerbimo šventėje. Joje dalyvauja ir kitų Klaipėdoje veikiančių koncerno "Achemos grupė" įmonių darbuotojai.

REKLAMA

Šventė visiems

Sauliaus Jokužio leidyklos-spaustuvės kolektyvas, puoselėjantis draugiškus santykius, Kalėdas bei Naujuosius švęs ir šiemet. Juolab kad, anot marketingo skyriaus vadovės Eglės Jokužytės, spaudos darbų srityje krize kol kas nė nekvepia ir pastebima 20-30 proc. siekiantis verslo augimas.

Pokalbininkės teigimu, tiek prieš Kalėdas, tiek Naujųjų išvakarėse kolektyvas rengia šventiškus susirinkimus, kuriame aptariami veiklos rezultatai, o visi darbuotojai gauna dovanas. Atskiros dovanėlės skiriamos ir jų atžaloms. „Jos nebūna vienodos - atsižvelgiame į vaikų amžių, pomėgius“, - pasakojo E. Jokužytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baigiantis metams, darbuotojai gauna ir priedus prie atlyginimo, kurie skaičiuojami atsižvelgiant į skyrių darbo rezultatus, konkretaus žmogaus išdirbtus metus ir t. t.

„Netrukus apsispręsime, ar rengti tradicinį pokylį. Paprastai tokius renginius organizuojame šventinėje aplinkoje, darbuotojai atvyksta su antrosiomis pusėmis. Linksminamės, klausomės pramoginės programos“, - sakė pokalbininkė.

Ne karas ir ne badas

Kultūros ministerijai pavaldaus Klaipėdos dramos teatro vadovas Gediminas Pranckūnas neslėpė turįs daug rūpesčių. Beveik dvejus metus senasis teatro pastatas, kuris yra avarinės būklės, stovi uždarytas. „Baiminamės, kad tik nebūtų sustabdyti projektavimo darbai. Jie turi būti baigti kitų metų birželį, o tada turėtų prasidėti rekonstrukcija“, - sakė vadovas.

REKLAMA

Nepaisant sunkumų, G. Pranckūno teigimu, darbuotojų vaikai gaus kalėdines dovanėles, kurios greičiausiai bus įteiktos improvizuoto vakarėlio metu. Profesionalieji teatro Kalėdų seneliai, kaip ir anksčiau, lankysis rėmėjų ir bičiulių įmonėse bei organizacijose ir dalys sveikinimus.

„Krizė - ne karas ir ne badas, kad priverstų mus pamiršti šventes. Jeigu jau ir Kalėdų stebuklais nustosime tikėti, tai apie ką tuomet išvis kalbėti?“ - šypsojosi teatro vadovas.

„Apmaudu, kad šiuo metu, neturėdami savo namų, negalime pakviesti klaipėdiečių į Naujųjų metų sutiktuvių vakarą, kuris ilgą laiką buvo tradicinis“, - nuogąstavo G. Pranckūnas. Kita vertus, šalies teatralai susitikimų su uostamiesčio aktoriais turėtų nestokoti - gruodį suplanuota net 15 spektaklių įvairiuose miestuose.

Teatro stiprioji pusė - galimybė kurti puikią šventiška nuotaiką. O štai švenčių proga pastorėjusias kišenes, gali būti, teks tik įsivaizduoti. „Mūsų biudžetas - Finansų ministerijos žinioje. Aišku, kalėdinės priemokos darbuotojams būtų labai laiku, tačiau tai jau ne nuo mūsų priklauso“, - sakė G. Pranckūnas.



Valerija Lebedeva

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų