REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekonominė krizė gąsdina mokesčių mokėtojus, bet tik ne Krašto apsaugos ministerijos (KAM) klerkus. Padidinus mokesčius KAM tikisi sulaukti didesnių įplaukų.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos kariuomenės atkūrimo 90-ųjų metinių proga vykusioje spaudos konferencijoje laikinasis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pranešė, kad Lietuva perka du minų paieškos ir išminavimo laivus, kurių kaina sieks 190 mln. litų, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Nori sutaupyti

Šios savaitės pradžioje numatoma pasirašyti sutartį, nustatančią šio projekto vertę ir įgyvendinimo sąlygas. Už laivus Lietuva atsiskaitinės Jungtinei Karalystei dalimis nuo 2008 iki 2011 m. Detalesnė informacija apie perkamus objektus kol kas neviešinama.

„Norime išvalyti Baltijos jūrą nuo minų ir dalyvauti išminavimo darbuose, - kalbėjo J.Olekas. - Dabartiniams minų paieškos laivams yra per 50 m. Tokių senų laivų išlaikymas ir naudojimas yra gana brangus. Jų renovacija brangi, nes individualias detales reikia gaminti atskirais užsakymais“.

REKLAMA
REKLAMA

Jo manymu, 190 mln. litų kainuosiantys nauji laivai padėtų taupyti valstybės lėšas, nes 1999-2001 m. iš Vokietijos gautų „Lindau“ klasės laivų M51 „Kuršis“ ir M52 „Sūduvis“, pastatytų 1955 m., išlaikymas brangiai kainuoja. „Manau, įsigyti nauji laivai, kurie galėtų būti naudojami dar 20 m., gerokai sumažintų mūsų kasdienes išlaidas ir taupytų valstybės lėšas“, - savo poziciją dėstė J.Olekas.

„Jokių kitų naujų įsigijimo atvejų, apie kuriuos nebūtų pranešta, mūsų planuose nėra, - tvirtino laikinasis ministras. - Be išminavimo laivų įsigijimo, naujų projektų neturime“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausimas sau

Kalbėdamas apie oro apsaugą J.Olekas priminė KAM ateities planus. „Tai oro apsauga. Kokia ji bus 2018 m.? - klausimą sau uždavė J.Olekas. - Ar tai bus toliau pratęsta NATO oro policijos misija, ar į orą jau kils lietuvių pilotuojami lėktuvai, greičiausiai atsakymą išgirsime 2018 m. ar kiek anksčiau. Esame iškėlę uždavinį šią studiją atlikti iki 2010 m“.

Krašto apsaugos ministerijos klerkai ir anksčiau vengė kalbėti apie sprendimus, kurių teks imtis po 2018 m. Tokį valdininkų nenorą kalbėti galima suprasti: jau dabar aišku - kad ir koks sprendimas būtų priimtas, mokesčių mokėtojams tai kainuos dešimtis milijonų litų.

REKLAMA

Pinigai padeda modernėti

Mokesčių mokėtojus milijoninėmis sumomis „džiugino“ ir Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus. Jo teigimu, kitais metais už 12 mln. litų bus įsigyta moderni išminavimo įranga. „Išminavimas - ne juokas. Šios įrangos įsigijimas padidins karių saugumą. Dalis kontraktų jau yra pasirašyta“, - pranešė V.Tutkus.

Naujiems oro erdvės radarams bei aktyvių ir pasyvių sistemų įsigijimo procesams iki 2015 m. bus išleista dar 120 mln. litų. Pasak V.Tutkaus, ši įranga leistų uždaryti visas skyles, kurias turime Lietuvos oro erdvėje.

REKLAMA

Lietuvos kariuomenės vadas pasidžiaugė, kad visi pistoletai „Block“ jau įsigyti ir yra Lietuvos kariuomenės sandėliuose. Per šiuos ir kitus metus Lietuvos reguliarioji kariuomenė bus perginkluota naujais G-36 automatiniais šautuvais. „Mūsų žiniomis, šiuo metu tai yra vienas moderniausių ginklų, - akcentavo V.Tutkus. - Pirmoji partija šių ginklų - jau Lietuvoje“.

Tikisi daugiau pinigų

„Planų apkarpyti KAM biudžetą neturime, - paklaustas apie planus padėti valstybei gelbėtis nuo ekonominės krizės padarinių atsakė J.Olekas. -Pateikėme biudžetą, kuriame yra numatytas augimas, skirtas krašto apsaugai. Iš kolegų, kurie tikslins biudžetą, girdžiu, kad pakeitus mokesčių sistemą bus surenkama papildomai apie du milijardus litų. Manau, galima tikėtis, kad krašto apsaugai bus pridėta, o ne sumažinta“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu KAM prašo 1 mlrd. 388 mln. litų kitiems metams, bet norėtų, kad būtų paskirta 1 mlrd. 401 mln. „Tai yra artėjimas iki 2 proc., - džiaugėsi J.Olekas. - Viskas priklausys nuo to, koks bus apskaičiuotas bendrasis vidaus produktas (BVP). 1 mlrd. 400 mln. būtų 1,3 proc. BVP“.

Šiais metais KAM išsivertė su 1 mlrd. 276,7 mln. litų: personalui išlaikyti buvo skirta 627,7 mln. Lt (49,2 proc.), materialinei bazei - 286,6 mln. Lt (22,4 proc.), dalyvavimui tarptautinėse operacijose - 71,0 mln. Lt (5,5 proc.), statyboms - 41,8 mln. Lt (3,3 proc.), įsigijimui - 249,6 mln. Lt (19,6 proc.). Ši suma sudarė 1,16 proc. BVP.

REKLAMA

Komentaras

Rimantas Jonas Dagys

Kandidatas į socialinės apsaugos ir darbo ministro postą

Labas rytas, laikinasis ministre! Ne visai tą sritį kuruoju, nesu šios srities ekspertas, bet palinkėčiau Juozui Olekui galų gale prabusti. Pats laikas būtų. Pagal krizės įveikimo planą gauti 2,3 mlrd. litų nėra papildomi pinigai. Jais bus lopomos biudžeto skylės. KAM biudžetą reikia mažinti. Pagal mūsų rengiamą planą KAM biudžetas mažėja atlyginimų dalyje. Palyginti su G.Kirkilo suplanuotu biudžetu, jis mažėja apie 40 mln. litų.

REKLAMA

Egidijus Klumbys

Seimo narys

Tiesiog tai yra nesusipratimas, matant, kaip yra kalbama apie ekonominę krizę, kuri mūsų laukia, taupymą vykdant vaistų, šildymo, vaikų maitinimo ir įvairių socialiai jautrių žmonių sąskaita. Manau, nėra absoliučios svarbos pirkti du naujus išminavimo laivus. Poreikio didelio nėra. Ne tokiomis priemonėmis turime savo saugumą stiprinti. Iki maksimumo kaitiname santykius su Rusija, o paskui norime nuo jos gintis. Tai ne tas kelias.

Mantas Stankevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų