REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pradėjus tirti Gamtinių dujų terminalo steigimą, privatus jo dalininkas koncernas „Achemos grupė“ ketina sumažinti savo dalį perpus – nuo 20 iki 10 proc., taip pat trauktis iš įmonės valdymo.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes pasiruošę sumažinti savo dalį nuo 20 proc. iki 10 proc., tokiu būdu (valstybei – BNS) lieka didžiulė erdvė“, – interviu LNK televizijai penktadienį teigė didžiausias „Achemos grupės“ akcininkas ir prezidentas Bronislovas Lubys.

REKLAMA

Jis teigė nežinantis, kodėl yra kaltinamas „velniai žino kuo“. B. Lubio teigimu, jis yra kaltinamasis tik dėl to, kad „Achema“ rodė iniciatyvą užtikrinti pigesnių gamtinių dujų tiekimą.

„Tas, kas siekė, kad sustotų projektas – pasiekė. Mes liekame su 10 proc. Jokių pasiūlymų iš mano pusės šiandien nėra, mes pasitrauksime iš visų valdymo organų, visiškai. Ir nauja Vyriausybė galės pakviesti, o galės nekviesti“, – teigė „Achemos grupės“ vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

STT lapkričio pradžioje pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo valstybės tarnautojų piktnaudžiavimo tarnyba, Ūkio ministerijai ir „Achemos grupės“ valdomai Jonavos trąšų bendrovei „Achema“ šių metų rudenį steigiant suskystintų dujų importo terminalo valdymo įmonę Gamtinių dujų terminalas.

80 proc. įmonės akcijų valdo valstybė, 20 proc. – B. Lubio kontroliuojamo koncerno „Achemos grupė“ įmonė „Achema“.

Įtariant, kad „Achema“ terminalo akcininke galėjo būti parinkta pažeidžiant viešųjų pirkimų procedūras, terminalo steigimą tikrina ir Valstybės kontrolė. Ūkio ministerijos pareigūnų teigimu, „Achema“ buvo pasirinkta apklausos būdu, neskelbiant konkurso, nes viešasis pirkimas buvo nedidelės apimties - įmonės įstatinis kapitalas siekia tik 100 tūkst. litų, iš jų 80 tūkst. litų - valstybės įnašas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl dabar?

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius trečiadienį BNS sakė, kad imami dokumentai, reikalingi atliekant ikiteisminį tyrimą, kuris atliekamas dėl galimo nusikaltimo valstybei, piktnaudžiavimo tarnybai. Anot jo, kol kas niekam nėra įteikti pranešimai apie įtarimus. 

„Žinau, kad klausite, kodėl tyrimas pradėtas dabar, kai pasikeitė valdžia. Iškart noriu pasakyti, kad tyrimas pradėtas seniau. Jis vykdomas nepriklausomai nuo politinių vėjų ir bus vykdomas“, - BNS pabrėžė vyriausiasis prokuroras.

REKLAMA

STT atstovė spaudai taip pat patikino, jog tyrimas su politinėmis permainomis nėra susijęs. „Mūsų tyrimai, jokie, niekada nepriklauso nuo jokių politinių vėjų“, - portalui „Balsas.lt“ sakė Julija Antanaitienė. Pasak atstovės, tai, jog tyrimas pradėtas po Seimo rinkimų, yra „tiesiog sutapimas“.

R. Jancevičius taip pat pranešė pavedęs pavaldiniams surinkti medžiagą dėl Gamtinių dujų terminalo steigimo sutarties teisėtumo. Po to bus sprendžiama, ar yra pagrindo kreiptis į teismą dėl sutarties panaikinimo, ginant viešąjį interesą. 

REKLAMA

Ikiteisminį tyrimą dėl Dujų terminalo atlieka STT, jį organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Vyriausybė nujautė pavojų?

Praėjusį trečiadienį Vyriausybė, nutarus palaukti Valstybės kontrolės išvadų, nutarė nesvarstyti klausimo dėl galimybės valstybės valdomą beveik 18 proc. Vokietijos ir Rusijos investuotojų valdomos dujų importo ir transportavimo bendrovės „Lietuvos dujos“ akcijų paketą kaip įnašą perduoti suskystintų dujų terminalo įstatiniam kapitalui. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

17,7 proc. akcijų paketo rinkos kaina šiuo metu yra apie 106 mln. litų. 

„Achemos“ atstovai anksčiau BNS yra teigė planuojantys į projektą investuoti iš viso apie 300-400 mln. litų. 

Ūkio viceministras Vytautas Naudužas Vyriausybės posėdyje prieš savaitę tvirtino, kad yra svarstomi trys scenarijai - su „Lietuvos dujų“ akcijomis nedaryti nieko, jas parduoti arba perduoti. Anot jo, turi būti įvertintos sutartys su „E.ON Ruhrgas International“ ir „Gazprom“ , kurios yra „Lietuvos dujų“ akcininkės. 

REKLAMA

Besiformuojančios centro dešinės koalicijos lyderis Andrius Kubilius praėjusią savaitę pareiškė, kad naujos Vyriausybės vienas pirmųjų darbų bus išsiaiškinti, kaip ir kodėl be konkurso buvo įsteigtas suskystintų dujų terminalas. 

Vyriausybė trečiadienį planavo pritarti sprendimui papildomais įnašais padidinti Gamtinių dujų terminalo įstatinį kapitalą - jis būtų didinamas investuojant valstybės valdomas 83,030 mln. litų nominalios vertės „Lietuvos dujų“ akcijas.

Apie terminalą

Gamtinių dujų terminalo įstatinis kapitalas šiuo metu yra 100 tūkst. litų. 80 proc. įmonės akcijų valdo valstybė, 20 proc. - Bronislovo Lubio kontroliuojamo koncerno „Achemos grupė“ įmonė „Achema“. 

REKLAMA

Spalio viduryje įsteigtai įmonei Gamtinių dujų terminalas vadovauja buvęs motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ vadovas Gediminas Jurgutis. 

Bendrovės valdybos pirmininkas yra B. Lubys, joje taip pat yra Ūkio ministerijos Dujų ir vietinių išteklių skyriaus vedėjas Nemunas Biknius bei Naftos skyriaus vedėjas Robertas Tamošiūnas ir „Achemos grupės“ prezidento pavaduotojas Rimas Varkulevičius. 

Gamtinių dujų terminalas rūpinsis SGD terminalo statyba nuo paruošiamųjų darbų iki jos pabaigos. Planuojama, kad maksimalus terminalo pajėgumas gali siekti iki 5 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų