REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Nepriklausomybės Akto signatarų statuso įstatymo 6 straipsnio pakeitimo įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės vadovas konstatavo, kad šiuo Įstatymo pakeitimu sukuriamos prielaidos keisti signatarų rentos dydžio apskaičiavimo principus bei jos dydį ir taip mažinti jau įtvirtintas signatarų socialines garantijas, praneša prezidento spaudos tarnyba.

REKLAMA

„Įstatymu nustačius, kad valstybinės signataro rentos dydis yra siejamas ne su Seimo nario pareigine mėnesio alga, bet su Lietuvos Respublikos valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos baziniu dydžiu, sukuriamos prielaidos ir toliau keisti signatarų rentos dydžio apskaičiavimo principus bei jos dydį ir taip mažinti jau įtvirtintas signatarų socialines garantijas. Tuo pažeidžiami ne tik konstituciniai teisinio tikrumo ir teisinio saugumo principai, bet ir sumenkinama valstybės pagarba savo valstybingumo atkūrimo istorijai ir ją kūrusiems asmenis“, - teigia V. Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl valstybės vadovas siūlo Seimui Lietuvos Respublikos Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų statuso įstatymo 6 straipsnio pakeitimo įstatymą laikyti nepriimtu.

Lietuvos prezidentas taip pat pažymi, kad 2003 metais priėmus Lietuvos Respublikos Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų statuso įstatymą, valstybė įvertino ypatingą Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų indėlį Lietuvos Respublikos valstybingumo atkūrimo procese ir įtvirtino tokias jų socialines garantijas, kurios išreiškia pačios valstybės požiūrį į savo istoriją ir valstybingumo atkūrimo reikšmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol Seimo nariai gaudavo 4,6 tūkst. litų atlyginimą neatskaičius mokesčių, dar apie 8,5 tūkst. sudarydavo išmokos už išlaidas parlamentinei veiklai. Po pertvarkos Seimo nariai gaus apie 11 tūkst. litų atlyginimą neatskaičius mokesčių, o sumažėjusi išmoka už išlaidas parlamentinei veiklai sieks 3,8 tūkst. litų.

Signataro renta siekė 50 proc. parlamentaro atlyginimo ir sudarė apie 2,3 tūkst. litų. Seimas priėmė įstatymą, kuriuo rentą prilygino 6 baziniams pareiginės algos dydžiams, t.y. 2940 litų - jį prezidentas ir grąžino pakartotinai svarstyti.

REKLAMA

Prezidento vetuotas, pakartotinai Seimo apsvarstytas įstatymas laikomas priimtu, jeigu už jį balsuoja daugiau kaip pusė Seimo narių - 71 iš 141.

Jei Seimui nepakanka balsų įveikti prezidento veto, balsuojama dėl įstatymo su prezidento teikiamomis pataisomis, jam priimti jau užtenka paprastos balsų daugumos. Jei prezidentas pataisų neteikia, o vetuoto įstatymo Seimui nepavyksta priimti, lieka senasis teisinis reguliavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų