REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Anykščiuose Liberalų partijos konfliktas pagaliau pasiekė atomazgą - Rolandas Paksas (RP) atsistatydino. "Esu priverstas palikti partijos pirmininko postą, nes to norėjo dauguma tarybos narių", - pareiškė jis. Taigi "senieji" liberalai nugalėjo. Tik ar "nugalėti" naujieji liberalai, t. y. RP aplinkos žmonės? Kokie bus atsakomieji jų žingsniai? O dar svarbesnis klausimas apie šias vidaus intrigas ir intrigėles - kokia Liberalų partijos ateitis? Ar ji pajėgs išlaikyti savo populiarumą, ar vėl taps marginaline, nieko nelemiančia politine partija, kokia anksčiau ir buvo?

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys Egidijus Vareikis "Omnitel Laikui" atsiuntė tokį trumpą atsakymą į šį klausimą:

REKLAMA

Pakanka prisiminti, kad "iki Pakso" liberalai buvo partija, esanti žemiau ribos, leidžiančios patekti į Seimą ir net savivaldybes. Paksas ne tik atvedė naujų žmonių ir pakėlė reitingą, bet ir "supažindino" tautą su tokia partija ir tokiomis politikos galimybėmis, t. y. liberalai gavo savo šansą.
Nemanau, kad "po Pakso" partija vėl kris į reitingo lygį, buvusį iki šiol - dabar ji turi stiprią frakciją Seime, stiprias pozicijas savivaldybėse ir kur kas didesnę įtaką. Vis dėlto liberalų sąjungoje įžiūriu pasidalijimo liniją tarp tradicinių liberalų - "senųjų" ir "naujųjų" pragmatikų, tapusių liberalais "ant bangos". Jei Paksas paliks lemiančias struktūras, gali prasidėti byrėjimas.... ir krizė partijoje tęsis.

REKLAMA
REKLAMA

Prisiminkime, 1996 metų LR Seimo rinkimuose ji surinko tik 1,84% balsų daugiamandatėje apygardoje. Politologai prieš tuos rinkimus buvo atlikę sociologinį tyrimą, kuriuo bandyta išsiaiškinti, kokių motyvų vedami rinkėjai balsuoja už vieną ar kitą partiją. Iš šio tyrimo paaiškėjo, kad vienas iš Liberalų partijos trūkumų yra mažai žinomi lyderiai. Kitos partijos turėjo ir turi visiems gerai žinomus vadovus. Vieni jų nekentė ir nekenčia, kiti juos mylėjo ir tebemyli. Ir tai buvo tų partijų stiprybė, nes rinkėjai pirmiausiai tapatinasi su partijų lyderiais, rinkiminių programų niekas neskaito ir tikrai niekas už jas nebalsuoja, kaip kartais mus mėgina įtikinti politikai. Šis faktas, man regis, gali šiek tiek paaiškinti dabartines Liberalų partijos peripetijas, lyderių kovą bei tolesnį jos likimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

RP valanda išmušė tada, kai jis atsisakė pasirašyti Lietuvai nuostolingą kontraktą su "Williams". Anuomet savaitraštis "Veidas" paskelbė tokius viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų studijos "Spinter" duomenis apie šiuos tris Lietuvos politikus - Valdą Adamkų, Rolandą Paksą ir Vytautą Landsbergį. Klausimas respondentams buvo pateiktas toks: Kaip pastarųjų dienų įvykiai lėmė Jūsų pasitikėjimą šalies vadovais? 72,5 proc. apklaustųjų pasitikėjimas Valdu Adamkumi nepasikeitė, 17.2 proc. sumažėjo ir 10,3 proc. padidėjo. 63,7 proc. apklaustųjų pasitikėjimas Rolandu Paksu išaugo, 26,5 proc. nepasikeitė, 9,8 proc. sumažėjo. 52,1 proc. apklaustųjų pasitikėjimas Vytautu Lansbergiu sumažėjo, 44,2 proc. nepasikeitė ir 3,7 išaugo. Pagal 1999 metų spalio 19-26 d. bendroji Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija "Baltijos tyrimai/GALLUP atliktą apklausą, Rolandu Paksu pasitikėjo 41,1 proc. Jo reitingas pakilo net 22,5 punkto.

REKLAMA

Liberalų valanda išmušė tada, kai pas juos atėjo tuomet itin populiarus "širdžių premjeras" Rolandas Paksas. Tad Liberalų partijos reitingai pakilo į neįsivaizduojamas aukštumas. Tačiau ne vien tik jo atėjimas lėmė partijos skrydį. Ar taip būtų atsitikę, jei RP būtų nuėjęs į kitą partiją, kuri jau turėjo aiškius lyderius? Vargu. Šiuo atveju svarbu tai, kad visuomenės sąmonėje vienas iš liberalų partijos trūkumų buvo tas, jog jie neturėjo stipraus, charizmatinio lyderio. Kai toks pasirodė, partija iš karto patraukli tapo. Tad ar dabar galima sakyti, kad RP pasitraukus šios partijos reitingai subliūkš it pradurtas mažo vaiko balionėlis?

REKLAMA

Be jokios abejonės, vidinės rietenos sumažins reitingus, sumažins ir RP atsistatydinimas. Tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, kad Liberalų partijoje atsirado kitas kandidatas į lyderius. Tai Eugenijus Gentvilas. Trumpas premjeravimo laikotarpis suteikė jam nemažai politinių dividendų. Pagal "Lietuvos ryte" išspausdintus politikų populiarumo reitingus, labiausiai šoktelėjo buvusio ūkio ministro, laikinai ėjusio premjero pareigas liberalo Eugenijaus Gentvilo populiarumas - jis iš dešimtosios atsidūrė ketvirtojoje populiariausių politikų sąrašo vietoje. E. Gentvilą palankiai vertina 51 proc. gyventojų, nepalankiai - 11 proc. Birželį šie rodikliai atitinkamai buvo 36,7 proc. ir 11,6 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gal tai ir buvo viena iš priežasčių, kodėl sumąstyta nuversti RP - liberalai turėjo jau naują lyderį, su kuriuo tauta gali tapatintis. Senasis niekam nebuvo reikalingas. Jis ir atsistatydino Anykščiuose.

Taigi liberalų partijos ateitis labai daug priklausys nuo E. Gentvilo. O dar daugiau nuo viešųjų ryšių specialistų. Ar jie sugebės sukurti jo, kaip lyderio, įvaizdį. Ar jis rodysis tautai ir kasdien įrodinės, jog dirba jos naudai? Dabar tai tapo ne vien jo, bet ir visos partijos išlikimo garantu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų