REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tokio tipo statybinė technika kol kas yra egzotika ir pačioje Japonijoje – dviejų strėlių ekskavatoriai vis dar tyrimų ir bandymų stadijoje. Tačiau kompanija „Hitachi Construction Machinery“ įsitikinusi, jog poreikis rinkoje tokiai technikai jau yra pribrendęs.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš kelias dienas bendrovė pristatė pirmąjį dviejų strėlių ekskavatoriaus prototipą ASTACO (Advanced System for Twin Arm Complicated Operations). Pagrindinė tokių ekskavatorių paskirtis – pastatų demontavimas. Japonijoje, kur statyba plėtojasi labai sparčiai ir dažnai vyksta žemės drebėjimai, tokie darbai yra gana paplitę. „Hitachi“ skaičiavimais du manipuliatorius valdantys ekskavatoriai pastatus galėtų griauti iki 10 proc. efektyviau ir greičiau, nei įprastinė technika.

REKLAMA

Svarbiausia - du manipuliatoriai leidžia griovimo darbus atlikti žymiai preciziškiau, ko tai ypač svarbu valant žemės drebėjimų sugriautus statinius. Be to, tai leistų patogiai rūšiuoti statybines atliekas – atskirti betoną, plieną, medį, aliuminį, plastiką ir kitas medžiagas, kurios būtų naudojamos tolesniame perdirbimo procese.

Neįprastos technikos konstruktoriai įkvėpimo sėmėsi ne kur kitur, o gamtoje – panašias „rankas“ turi krabai (Uca pugnax), tiesa, abi skirtingos. Galbūt dėl to ir ekskavatoriaus manipuliatoriai nėra identiški – pagrindinis dešinysis turi 6 laisvės laipsnius, o pagalbinis kairysis – visus devynis.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia technika – iššūkis ne tik konstruktoriams, bet ir statybininkui, kuriam teks valdyti ekskavatorių. Abu manipuliatorius valdys vienas žmogus, tiesa, jam padės tiesiog sunkiai įsivaizduojamas (kaip traktoriuje) elektronikos kiekis. Kas turima galvoje, nesunku suprasti vien užmetus žvilgsni į kabiną.

Vairalazdės, pedalai, indikaciniai ekranai, valdymo mygtukai... Sunku įsivaizduoti dabartinį „traktoristą“, sėdinti štai tokioje kabinoje. Tiesa, kol kas ir patiems testuotojams suvaldyti abu manipuliatorius sekėsi gana sunkiai – su jais dirbti pavyko tik paeiliui.

Kaip jau minėta, ši technika kol kas dar bandoma, į rinką ji atkeliaus ne anksčiau nei 2012 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų