REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio 8 dieną Čikagoje kartu su Klyvlendo „Cavaliers“ komanda viešėjo Lietuvos krepšinio žvaigždė Žydrūnas Ilgauskas. Po pergalingų jo klubui rungtynių su „Bulls“ (109:97) ekipa krepšininką pašnekino „Sekundės“ korespondentas Čikagoje Dainius Ruževičius. Persirengimo kambaryje, kuriame vyko pokalbis, Žydrūnas sėdėjo į ledo vonią panardinęs savo kojas, o du ledo maišeliai juosė ir krepšininko kelius.

REKLAMA
REKLAMA

Klyvlendo neiškeistų į nieką

Ž.Ilgauskas pradėjo savo 13-ąjį sezoną stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje NBA. Visus juos krepšininkas praleido rungtyniaudamas „Cavaliers“ klube. Čia jis tikisi baigti savo karjerą ir net nesvarsto galimybės palikti Klyvlendo – miesto, kurį Žydrūnas vadina savo antraisiais namais.

REKLAMA

„Aš net negalvoju pakeisti komandos. Čia subrendau kaip žaidėjas ir karjerą noriu baigti kaip „Cavaliers“ krepšininkas“, – tikino lietuvis.

Nors ne vieną sunkią traumą atlaikiusiam Ž.Ilgauskui – jau 33-eji, aukštaūgis iš Lietuvos negalvoja apie karjeros pabaigą. „Kodėl turėčiau nustoti žaisti? Po karjeros likusį savo gyvenimą galėsiu nieko neveikti, todėl dabar darau tai, ką moku ir galiu“, – sakė vienas geriausių NBA lygos centro puolėjų. Vasarą jam gydytojai nustatė, kad pasislinkęs stuburo diskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak krepšininko, Klyvlendas jam nė kiek nepabodo. „Šiame mieste ir taip praleidžiu mažai laiko – viską suryja nuolatinės kelionės į kitus Amerikos miestus, kuriuose vyksta rungtynės. Ir su žmona tenka retokai pasimatyti, nors ji atvyksta į kitus miestus ir stebi mūsų komandos varžybas“, – tvirtino Žydrūnas.

Mažesnis krūvis

Ž.Ilgauskui šį sezoną, tausojant sveikatą, NBA aikštelėse tenka mažesnis krūvis nei įprastai.

Štai ir paskutinėse rungtynėse su „Bulls“ krepšininkas aikštelėje praleido tik pusę rungtynėms skirto laiko, tačiau per 22 žaidimo minutes sugebėjo pelnyti 16 taškų ir atkovoti 6 kamuolius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau starto penkete rungtynes pradedantis krepšininkas nė kiek nesikremta, kad jam aikštelėje tenka praleisti mažiau laiko.

„Toks komandos vadovų sprendimas mane visiškai tenkina. Galiu daugiau laiko pailsėti ir greičiau atsigauti po krūvių, todėl esu visiškai pasiruošęs atlaikyti ilgą NBA sezono maratoną. Didesnių krūvių mano kūnas neatlaikytų – juk man jau nebe 20 metų“, – šypsojosi Ž.Ilgauskas.

Apie rinktinę – tabu

33 metų 221 cm ūgio Lietuvos krepšinio milžinas nepanoro plačiau kalbėti apie perspektyvas po ilgos pertraukos sugrįžti į Lietuvos rinktinę.

REKLAMA

Krepšininkas šią vasarą buvo kaip niekad arti savo svajonės žaisti olimpiadoje Pekine, tačiau „Cavaliers“ klubas užtrenkė krepšininkui duris į Lietuvos rinktinę.

Klyvlendo klubo gydytojai nustatė, kad pasislinkęs krepšininko stuburo diskas. „Aišku, labai norėjau žaisti Pekine, tačiau gerbiu ir klubo poziciją. Komandos vadovai nutarė nerizikuoti ir neišleido manęs į Olimpiadą“, – sakė Ž.Ilgauskas.

Vis dėlto Ž.Ilgauskas sutiko išsakyti savo nuomonę apie rungtynių dieną ištrauktus 2009 metais Lenkijoje vyksiančio Europos čempionato burtus – paaiškėjo Lietuvos rinktinės varžovai.

REKLAMA

„Nei bulgarai, nei turkai, nei lenkai nėra priskiriami prie čempionato favoritų, tad burtai Lietuvos rinktinei buvo išties palankūs“, – tvirtino žaidėjas.



Tikslas – čempionų titulas

Krepšininko teigimu, kaip ir pernai, šį sezoną komandai yra keliami aukščiausi tikslai – kovoti dėl NBA čempionų titulo. „Sieksime šį tikslą įgyvendinti, nors bus be galo sunku. Lygoje rungtyniauja daug gerų komandų ir visos jos trokšta to paties, ko ir mes, – tapti NBA čempionais.

Esame antra pagal brangumą komanda visoje NBA („Cavaliers“ nusileidžia tik Niujorko „Knicks“ klubui, – aut past.), tad apie nieką kitą ir galvoti negalime, reikia pateisinti su mūsų komanda siejamas viltis“, – teigė krepšininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ž.Ilgauskas tikino gyvendamas ir rungtyniaudamas Amerikoje palaikantis ryšius su kitais dviem NBA rungtyniaujančiais lietuviais – Dariumi Songaila (Vašingtono „Wizards“) ir Linu Kleiza (Denverio „Nuggets“), su jais esant progai mielai pabendrauja. „Nebedaug mūsų lietuvių čia liko NBA. Reikia tikėtis, kad lygą papildys nauji krepšininkai iš Lietuvos, juk mūsų šalis garsi gabiais krepšininkais“, – samprotavo krepšininkas.

Įmetė tritaškį

Kai „Cavaliers“ ekipos vidurio puolėjas Ž.Ilgauskas švystelėjo tritaškį į Čikagos „Bulls“ krepšį, daug kam tai pasirodė netikėta. Vis dėlto šį sezoną lietuvis iš trijų taškų zonos gali atakuoti ir dažniau. „Cavaliers“ vadovai ne tik nedraudžia Ž.Ilgauskui atakuoti iš toli, bet ir skatina jį tai daryti. „Cavaliers“ klubo atstovų teigimu, būdamas tokio ūgio Ž.Ilgauskas yra neuždengiamas, todėl komandos draugai jam galėtų atmesti kamuolį prie trijų taškų zonos, iš kur jis galėtų pelnyti taškus.

REKLAMA

„Žydrūnas nėra snaiperis, tačiau jis gali pataikyti ir iš toli, – kalbėjo Klyvlendo komandos strategas Mike’as Brownas. – Jei jis yra laisvas prie trijų taškų zonos, turi atakuoti.“

Pats Ž.Ilgauskas, tritaškį pataikęs beveik po trejų metų pertraukos, buvo linkęs juokauti. „Šį sezoną tritaškius pataikau 50 procentų taiklumu. Manau, kad turėčiau dalyvauti snaiperių konkurse“, – šmaikštavo aukštaūgis iš Lietuvos.

Krepšininkas pripažino, kad galimybę dažniau atakuoti iš toli jis vertina prieštaringai. „Stovėdamas prie trijų taškų zonos, jausčiausi tarsi ne savame kailyje, mano vieta yra baudos aikštelėje, todėl nežinau, ar ši idėja yra gera, – kur kas rimčiau prakalbo Ž.Ilgauskas. – Stovėdamas toli nuo krepšio matysiu 20 tūkstančių aistruolių, bandančių man pasakyti, kad mano vieta ne čia.“

REKLAMA

Per savo ilgą karjerą „Cavaliers“ ekipoje Ž.Ilgauskas iš trijų taškų zonos yra atakavęs 39 kartus ir 6 jo metimai pasiekė tikslą.

Prezidentas neimponuoja

Neseniai pasibaigę JAV prezidento rinkimai lėmė pergalę demokratų iškeltam kandidatui B.Obamai. Nieko nėra keisto, kad „Cavaliers“ komandoje esant tik trims baltaodžiams krepšininkams, savo simpatijas B.Obamai atidavė beveiki visi Klyvlendo klubo krepšininkai. Išskyrus Ž.Ilgauską.

„Aš nesu Amerikos pilietis, kad galėčiau atiduoti savo balsą rinkimuose, tačiau, jei galėčiau tai daryti, B.Obama tikrai nebūtų mano numatytas kandidatas į prezidentus. Aš noriu, kad naujai iškeptas prezidentas sutvarkytų šalį apėmusias bėdas. Nenoriu, kad į Ameriką atkeliautų komunizmas. Daug žmonių džiaugėsi B.Obamos pergale. Žiūrėsim, ką jis padarys šalies labui“, – sakė lietuvis.

Šį sezoną, atstovaudamas „Cavaliers“ ekipai, krepšininkas iš Kauno uždirbs 10,8 milijono dolerių. Ž.Ilgauskas po šio sezono taps laisvuoju agentu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų