REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytinės finansų rinkų naujienos

JAV gamintojų kainų indeksas smuko labiausiai per savo istoriją. Kinijos automobilių gamintojai kreipėsi į šalies vyriausybę pagalbos. Brazilijos mažmeninių prekybos tinklų pardavimai vis dar sparčiai auga.

REKLAMA
REKLAMA

JAV

JAV darbo departamento (Labor Departament) duomenimis, gamintojų kainos spalio mėnesį nukrito net 2,8 proc. Prieš mėnesį kainos buvo nukritusios 0,4 proc. Tai lemia smarkiai sumažėjusios energetikos sąnaudos. Dauguma analitikų prognozavo, kad gamintojų kainų indeksas nukris 1,8 proc. Vadinamasis grynasis (Core PPI) gamintojų kainų indeksas, iš kurio atmetamos svyruojančios maisto ir energetikos kainos, kilo 0,4 proc., analitikai tikėjosi mažesnio (0,1 proc.) kilimo. Atskirai paskaičiuotas energetinių produktų krepšelis lapkričio mėnesį nukrito 12,8 proc. Tai didžiausias kritimas nuo 1986 metų liepos mėnesio, kai energetikos kainos nukrito 14 proc.

REKLAMA

Namų kainos per trečią ketvirtį nukrito 9 proc., lyginant su kainomis, buvusiomis prieš metus. Daugiausia tam įtakos turi nuosavybės teisių netekimas į savo būstą, kurį vėliau bankai parduoda per aukcioną. Trečią ketvirtį bankų parduodami būstai sudarė apie 40 proc. visų pardavimų. Labiausiai nukentėjusiuose rajonuose jau aktyviai veikia supirkėjai, kurie tikisi, kad kainos jau pasiekė žemiausią lygį.

Pasak „National Association of Home Builders“, namų statytojų pasitikėjimo (Homebuilder‘s Confidence) indeksas lapkričio mėnesį nukrito iki 9 punktų. Tai žemiausia reikšmė nuo indekso skaičiavimo pradžios 1985 metais. Indekso skalė yra nuo 1 iki 100 punktų.

REKLAMA
REKLAMA



Vakarų Europa

Anglijos vartotojų kainų indeksas spalio mėnesį nukrito 0,2 proc., kai vidutinė analitikų prognozuota reikšmė buvo 0,1 proc. kilimas. Tai didžiausias infliacijos šuolis žemyn nuo 1997 metų, metinis infliacijos lygis nukrito iki 4,5 proc. nuo rugsėjo mėnesį buvusio 5,2 proc. Vadinamasis grynasis (Core CPI) vartotojų kainų indeksas nukrito 0,3 proc. iki 1,9 proc. metinio lygio. Mažmeninės prekybos kainos per tą patį laikotarpį nukrito 0,3 proc. iki 4,2 proc. metinio lygio. Tai tik dar kartą patvirtina spėliones, kad Anglijos bankas ryšis sumažinti bazinę palūkanų normą, prognozuojama, jog palūkanos turėtų nusistovėti ties 2 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Azija

Kinijos automobilių gamintojai kreipėsi į šalies vyriausybę siekdami finansinės pagalbos ir pardavimų mokesčio sumažinimo, kuris šiuo metu sudaro apie pusę automobilio kainos. Kinijos vyriausybės atstovas anksčiau šį mėnesį komentavo, kad pardavimų mokestis gali būti sumažintas alternatyviu kuru varomiems automobiliams (taip pat ir automobiliams su hibridiniais varikliais), siekiant padidinti jų paklausą. Automobilių pardavimai Kinijoje per pastaruosius 8 metus išaugo daugiau kaip penkis kartus, tačiau šių metų trečią ketvirtį sulėtėjo iki 9 proc. (lėčiausias augimas per penkerius metus). Kinija yra antra pagal dydį automobilių rinka pasaulyje. Primintina, kad JAV automobilių gamintojai jau kreipėsi į savo šalies vyriausybę prašydami suteikti jiems paskolų už 25 milijardus JAV dolerių, kad kompanijos galėtų toliau vykdyti savo veiklą.



Lotynų Amerika


Mažmeninių prekybos tinklų pardavimai Brazilijoje rugsėjo mėnesį augo labiau, nei tikėjosi ekonomistai. Augimas sudarė 9,4 proc. lyginant su pernai metų rugsėju, o tai yra daugiau, nei prognozavo 28 „Bloomberg“ apklausti ekonomistai, kurie tikėjosi 8,8 proc. augimo. Didžiausią prieaugį suteikė kompiuterių pardavimai, kurie pašoko net 51 proc. Aukšti mažmeninių tinklų pardavimo augimo tempai rodo, kad vartojimas Brazilijoje išlieka gana spartus nežiūrint į pasaulinę finansų krizę, tačiau kiek ilgai tai gali tęstis, šiuo metu yra sunku prognozuoti.

REKLAMA

Vidurio ir Rytų Europa

Rusijos akcijų rinka vakar pradėjo staigiu kritimu ir po to, kai abu pagrindiniai šalies indeksai MICEX ir RTS nukrito daugiau kaip 5 proc., prekyba abiejose biržose buvo sustabdyta. Tačiau dėl JAV ateities kontraktų kopimo į viršų (tai įprastai rodo teigiamą JAV biržų atidarymą) atnaujinus prekybos sesiją Rusijos akcijų rinkos indeksai pradėjo kilti ir MICEX indeksas sugebėjo pašokti daugiau nei 3 proc., tačiau RTS taip ir liko neigiamas. „Citigroup“ vakar rekomendavo savo klientams pirkti „Surgutneftegaz“ kompanijos akcijų ir dėl to pastarosios pabrango daugiau nei 12 proc. Abiejų biržų apyvartos buvo nedidelės – 25 milijardai rublių MICEX biržoje ir 11 milijonų JAV dolerių RTS. Pagal „Bloomberg“ skaičiavimus, RTS indeksas yra labiausiai pasaulyje nukritusių indeksų per pastaruosius tris mėnesius trejetuke.

Rusijos pramonės gamybos apimtys spalio mėnesį augo 1,6 proc. lyginant su pernai metų spaliu, tai yra mažiau, nei prognozavo 13 „Bloomberg“ apklaustų ekonomistų, kurie tikėjosi 3,3 proc. augimo. Lyginant su rugsėju, gamybos apimtys išaugo 2,8 proc. Rugsėjo mėnesį Rusijos pramonė augo 6,3 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų