REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Slaptas darbą baigiančio premjero Gedimino Kirkilo bei „Tvarkos ir teisingumo“ vadovo Rolando Pakso susitikimas gali atsisukti prieš Lietuvos policijos vadovus. Socialdemokratai ir „tvarkiečiai“ skuba perimti įtakos teisėsaugai vadeles, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato viršininkui Sigitui Mecelicai ši diena gali būti viena nemaloniausių jo karjeroje. Šiandien, vykdant policijos reformą, Policijos departamento atrankos komisija, vadovaujama generalinio policijos komisaro Vizgirdo Telyčėno, turi parinkti naująjį Vilniaus apskrities policijos viršininką.

REKLAMA

Akivaizdžios simpatijos

Be S.Mecelicos, laikinai einančio šias pareigas ir pretenduojančio į postą, atrankoje dalyvauja dar vienas kandidatas - vos prieš savaitę V.Telyčėno patarėju paskirtas Visvaldas Račkauskas, buvęs nušalintojo prezidento R.Pakso patarėjas teisės ir teisėtvarkos klausimais, pastaruoju metu patarinėjęs premjerui G.Kirkilui.

Generalinis komisaras V.Telyčėnas neslepia simpatijų V.Račkauskui. Iki 2001-ųjų generalinio policijos komisaro pareigas ėjusį V.Račkauską, nors tuomet ir atleistą už blogus policijos darbo rezultatus, jis vadina vienu profesionaliausių pareigūnų, kuriam ketinama pavesti kuruoti kriminalinę policiją.

REKLAMA
REKLAMA

V.Telyčėno nestabdo ir paskui V.Račkauską po prezidento R.Pakso apkaltos nusidriekęs šleifas bei galima jo įtaka vadinamojoje „Šiaulių plento“ istorijoje, spaudžiant perduoti įmonių vadovų turimas „Žemaitijos kelių“ akcijas prezidento R.Pakso aplinkos žmonėms.

Rizikingas darbas

Dabartinis Vilniaus policininkų vadovas S.Mecelica tokiomis simpatijomis pasigirti negali. Prieš kelerius metus poste pakeitęs skandalingai pagarsėjusį komisarą Eriką Kaliačių, jis yra nuolat atakuojamas pareigūnų profsąjungos, nepatenkintos S.Mecelicos sprendimais ir vadovavimo stiliumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LŽ vakar S.Mecelicos pasiteiravus, ar jis girdėjęs, kad šiandien gali būti paskutinė jo vadovavimo Vilniaus policijai diena, pareigūnas nesutriko. „Žinote, atranka yra atranka“, - kalbėjo jis.

Vėliau Vilniaus policijos vadovas prasitarė, kad „gandų yra daug ir visada“. „Policininko darbas visada yra įdomus, rizikingas ir pilnas netikėtumų“, - ironizavo jis.

Įtakos dalybos

Galimas S.Mecelicos pakeitimas - ne vienintelė permaina, šiuo metu laukianti šalies policijos vadovų. Kaip LŽ tikino įtakingi pareigūnai, policija, neseniai pradėjusi vidinę reformą, dabar atsidūrė politinės įtakos dalybų epicentre.

REKLAMA

Procesas įsibėgėjo, įtaką politikoje praradus rinkimus triuškinamai pralaimėjusios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) lyderiui Artūrui Paulauskui bei jo pilkuoju kardinolu vadintam Alvydui Sadeckui. Kaip teigiama, šiuo metu socialliberalų lyderių prarastą įtaką perimti ir savo pozicijas tokiu būdu sustiprinti pretenduoja G.Kirkilo vadovaujami socialdemokratai ir R.Pakso „Tvarka ir teisingumas“. Abiem lyderiams, kaip teigiama, yra priimtini R.Pakso „kadrais“ vadinti teisėsaugininkai, dirbę jo prezidentinėje komandoje, o vėliau radę priebėgą po socialdemokratų sparnu.

REKLAMA

Kaip teigiama, šis klausimas, be kitų, galėjo būti aptartas ir slaptai ankstyvą praėjusios savaitės antradienio rytą (6 val.) Žvėryne, Vyriausybės svečių namuose įvykusiame G.Kirkilo ir R.Pakso susitikime.

Darbą baigiantis G.Kirkilas LŽ patvirtino kalbėjęsis su R.Paksu, tačiau, jo teigimu, daugiau tartasi dėl opozicinio bendradarbiavimo Seime. Apie pokyčius policijos vadovybėje partijų lyderiai esą nekalbėjo. Pasiteiravus, ar G.Kirkilui priimtina situacija, kai į aukštus postus Lietuvos policijoje ateina R.Pakso apkaltos procese figūravę asmenys, premjeras aiškino nežinąs, ar tai R.Pakso komanda. „V.Račkauskas dirbo ir mano politiniu patarėju. Aš nematau čia jokių komandų. Jie yra profesionalai, ir jei profesionalai grįžta, nematau nieko blogo“, - aiškino G.Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Paksas, paklaustas apie susitikimą, buvo itin nekalbus. Pasak jo, aptarta daugelis klausimų. „Bet nebūtinai aš turėčiau tai jums sakyti“, - pareiškė jis.

Taikinys - kriminalistai

Policijos reforma šluoja ne tik Vilniaus pareigūnų vadovus. Praėjusią savaitę pareigų neteko ilgametis Utenos rajono policijos komisariato vadovas Vladas Šalgunovas, kalbama, kad toks likimas netrukus ištiks ir panevėžiečių policininkų vadovą Stanislovą Poliaką.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovo atranka jau virto farsu: abiem kandidatams, taip pat ir dabar laikinai vadovo pareigas einančiam Vidui Maigiui, nesurinkus reikiamo skaičiaus balsų, skelbiamas naujas konkursas.

REKLAMA

Galimi sukrėtimai gresia ne tik komisariatų vadovams. V.Telyčėno patarėju tapus V.Račkauskui, į policijos duris skrebentis ėmė ir kitas R.Pakso komandos atstovas - jau apkaltos proceso metu prie jo prisijungęs ir paskutiniu patarėju nacionalinio saugumo klausimais tapęs Romualdas Senovaitis. Apkaltos metu jis buvo pripažintas pažeidęs Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą.

Dabar R.Senovaitis, prieš trejus metus nesėkmingai bandęs užimti operatyvininkų veiklą kontroliuoti turėjusios vyriausybinės komisijos vadovo postą, pretenduoja dirbti Kriminalinių tyrimų biure. Jo kandidatūrą tvirtins atrankos komisija, taip pat vadovaujama V.Telyčėno. Netolimoje ateityje, kaip teigiama, jis gali pakeisti dabartinį biuro vadovą Algirdą Matonį.

REKLAMA

„Ką gali žinoti. Negaliu nei paneigti, nei patvirtinti tokios informacijos. Bet jeigu pagal logiką, dabar nematau pagrindo tokiam sprendimui“, - LŽ sakė A.Matonis.

Buvęs policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius besiklostančią situaciją vertina santūriai. Pasak jo, sprendimus galima būtų pateisinti, jei pakeitimai būtų daromi ne pagal politinę konjunktūrą, o paties V.Telyčėno iniciatyva. „Jis - vadovas, jis atsako už veiklą, buriamą komandą ir to pasekmes. Tačiau jeigu tai daroma spaudžiant politikams, paklūstant jų partiniams ir grupiniams interesams - tai policijai ir visai Lietuvos teisėsaugai yra negerai“, - svarstė buvęs generalinis komisaras.

Jurga Tvaskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų