REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Istorinėje Kovo 11-osios salėje vakar priesaikomis darbą pradėjo 2008-2012 m. kadencijos Seimas.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikindamas būsimuosius parlamentarus prezidentas Valdas Adamkus ragino nekartoti buvusiojo Seimo klaidų, o arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius teigė, kad Seimui reikia ne patarimų, o maldos. Tautos prisikėlimo partijos lyderis Arūnas Valinskas nebuvo išrinktas Seimo pirmininku, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Pirmininkavo moteris

Seimo posėdžio pradžią paskelbė posėdžiui pirmininkaujanti vyriausioji pagal amžių išrinktoji Seimo narė konservatorė Vida Marija Čigriejienė.

Vadovaujantis Seimo statutu, pirmąjį po rinkimų Seimo posėdį pradeda vyriausias pagal amžių išrinktas Seimo narys. Ši garbė jau antrą kartą nuo modernaus parlamentarizmo Lietuvoje pradžios atiteko moteriai – konservatorei V. M. Čigriejienei.

„Malonu, kad aš atkartoju 1920 metų gegužės 15 dienos Steigiamojo Seimo pirmąjį posėdį, kurį taip pat vedė moteris – visuomenės ir kultūros veikėja, rašytoja Gabrielė Petkevičaitė-Bitė“, – sakė pirmojo Seimo posėdžio pirmininkė, kuri buvo paskirta iki Seimo pirmininko išrinkimo.

REKLAMA
REKLAMA

Nereikia revanšistinių nuotaikų

Prezidento teigimu, į pirmąjį posėdį susirinko naujasis Seimas, su kuriuo Lietuvos piliečiai sieja lūkesčius ir viltis. Pasak V. Adamkaus, nuo naujų Seimo narių daugiausia priklauso Lietuvos garbė ir gerovė, valstybės įvaizdis pasaulyje ir piliečių savijauta šalies viduje.

„Apgailestauju, kad būta ne vieno atvejo, kai valdžios institucijos leido sau paminti Konstituciją ir nepaisyti įstatymų“, – sakė šalies vadovas. Jis pabrėžė kartosiąs, kad toks atsainus požiūris yra apgaulingas, nes sukelia visuomenės nepasitikėjimą ir nepagarbą valdžios institucijoms, net pačiai valstybei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės vadovas teigė negalintis nutylėti dar vieno niekam garbės nedarančio reiškinio, kuris smarkiai nusmukdė šalies politinę kultūrą ir iškreipė viešuosius santykius. Pasak V. Adamkaus, politikoje pastebima atvirų revanšistinių nuotaikų, tarsi valdžios buvo siekiama turint tik vieną tikslą: atsigręžti ir savotiškai atkeršyti prieš tai valdžioje buvusiems.

„Apie kokią politinę kultūrą, kokį politinį ir tiesiog žmogiškąjį orumą esant tokiai situacijai galime kalbėti? Gerbiamieji parlamentarai, neužmirškite: nuo šiol jūsų įsipareigojimas yra tauta ir valstybė“, – sakė V. Adamkus.

REKLAMA

Seimui padės malda

„Vakar Aušros vartuose Lietuvos vyskupai meldėsi už Lietuvą ir prašė globos mūsų Tėvynei. Besimeldžiant man kirbėjo mintis, kad reikės kalbėti Seime. Ką galima pasakyti Seimo nariams, kas būtų labai svarbu ir ko jie nežinotų? Pirmoji atėjusi mintis: Seimui reikia ne tiek patarimo, kiek maldos pagalbos“, – sakė arkivyskupas.

S. Tamkevičiaus teigimu, jam užvakar meldžiantis, pasirodė dangaus ženklas – graži vaivorykštė. „Šis sutapimas man priminė Šventojo Rašto pradžios knygos pasakojimą apie keturiasdešimt dienų trukusio tvano pabaigą“, – pasakojo metropolitas.

REKLAMA

Prisiekė dirbti sąžiningai

Po sveikinimų, laikydami ranką ant Konstitucijos, naujieji Seimo nariai prisiekė būti ištikimi Lietuvos Respublikai, gerbti ir vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus, saugoti jos žemių vientisumą. Prisiekė visomis išgalėmis stiprinti Lietuvos nepriklausomybę bei sąžiningai tarnauti Tėvynei, demokratijai ir Lietuvos žmonių gerovei.

Prisiekti buvo pakviesti ir išrinkti Seimo nariai, kurie yra pateikę raštiškus prašymus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) atsisakyti Seimo nario mandato.

Nenorą dirbti Seime yra pareiškęs konservatorius, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Raimundas Alekna, „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas, sostinės meras Juozas Imbrasas bei Tautos prisikėlimo partijos (TPP) narė Dalia Tamošiūnaitė-Budrė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VRK pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, įstatymai nenumato mechanizmo, kaip išrinktas Seimo narys turėtų atsisakyti mandato. Kadangi Konstitucijoje parašyta, kad Seimo nariu tampama prisiekus, mandato atsisakantys politikai priesaikos tiesiog nedavė, todėl laikoma, kad parlamentarais jie netapo.

Mandato atsisakiusius politikus pakeis jų partijos kolegos: R. Alekną – Rūta Rutkelytė, J. Imbrasą – Dailius Alfonsas Barakauskas, o D. Tamošiūnaitę-Budrę – Aleksandras Sacharukas.

Netapo Seimo pirmininku

Tautos prisikėlimo partijos lyderis Arūnas Valinskas neišrinktas Seimo pirmininku. Jo kandidatūrą Seimo posėdyje vakar pristatė būsimasis premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA

Pirmadienį slaptame balsavime už jo kandidatūrą balsavo 67, prieš buvo 69 parlamentarai. Išduota buvo 137 biuleteniai, 1 – negaliojantis.

Faktai


* Jauniausia parlamentarė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narė Agnė Bilotaitė į pirmąjį Seimo posėdį atvyko pasidabinusi tautiniais rūbais.

* Socialdemokratai Algirdas Sysas, Česlovas Juršėnas, Vytenis Andriukaitis ir pats išsikėlęs Stanislovas Giedraitis skaitydami priesaikos tekstą Dievo pagalbos vykdyti priesaiką neprašė.

* TPP nariai Linas Karalius bei Donalda Meiželytė priesaikos tekstą buvo išmokę mintinai, todėl skaityti jo nereikėjo.

REKLAMA

* Kita TPP narė Inga Valinskienė, pramogų verslo atstovė, vedusi ne vieną renginį ir įgarsinusi daugybę filmų, sakydama priesaiką suklydo ir norėjo pradėti iš naujo, tačiau priesaiką priėmęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Kęstutis Lapinskas leido tekstą skaityti toliau.

* Seimo narys Rokas Žilinskas priesaiką perskaitė vieną ranką pridėjęs prie Konstitucijos, kitą – prie širdies.



Agnė Vaitasiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų